City Innovation Talks 2023 | Οι πόλεις και οι πολίτες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στο Impact Hub Athens πραγματοποιήθηκε η Ανοιχτή Εκδήλωση και Εργαστήριο Καινοτομίας για τις έξυπνες πόλεις City Innovation Talks 2023.
Στο City Innovation Talks, δήλωσαν συμμετοχή πάνω από 120 άτομα προερχόμενα από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, απο τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από Startup εταιρείες αλλά και από την ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα.
Στόχος του City Innovation talks είναι η ανάδειξη καλών πρακτικών δήμων και επιχειρήσεων της χώρας μας και η ανάπτυξη δημιουργικής συζήτησης για την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και καινοτομιών που έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας, την τοπική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, τη συμμετοχικότητα και τη βιωσιμότητα.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, τον λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Καραμανώλης Co-founder CTO/CIO της Crowdpolicy, αφού χαιρέτησε τους συμμετέχοντες, στη συνέχεια παρουσίασε το ταξίδι καινοτομίας της εταιρείας στα 11 χρόνια λειτουργίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τις περιφέρειες και του δήμους, με παρουσία σε τέσσερις χώρες.
Στη συνέχεια στην ενότητα Έξυπνες πόλεις και Περιφέρειες , ψηφιακός μετασχηματισμός και καλές πρακτικές, το λόγο πήραν:
ο κ. Χρήστος Καλλονιάτης, Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος μίλησε για τα προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και την σωστή διαχείριση τους από τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς φορείς.
ο κ. Μελέτης Νέζης, Μηχανικός Πληροφορικής στον ΑΣΕΠ, μίλησε για την σημασία και την αξία των νέων τεχνολογιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού στο δημόσιο τομέα μέσα από παραδείγματα και καλές πρακτικές.
ο κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης, Καθηγητής, Ψηφιακή Διακυβέρνηση & Επιχειρηματικότητα, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μίλησε για τις ανάγκες των δήμων αλλά και για την υποστήριξη των ψηφιακών δράσεων με εύκολους και εύχρηστους τρόπους προς τους φορείς αλλά και προς τους πολίτες.
Έπειτα στην ενότητα Ανατρεπτικές τεχνολογίες και τάσεις για τις έξυπνες πόλεις και τις ψηφιακές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν σύντομες παρουσιάσεις από:
τον κ. Γιάννης Σολδάτο, Internet of Things and Artificial Intelligence — smart cities, ο οποίος μίλησε για την σημασία των νέων τεχνολογιών και την αξιοποίηση τους για την προώθηση και εφαρμογή νέων ψηφιακών λύσεων στους δήμους και στις περιφέρειες.
την κ. Μαρία Τζαμτζή, Καθηγήτρια Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου, Μέλος Εργαστηρίου Ρομποτικής, Αυτομάτου Ελέγχου και Κυβερνοφυσικών Συστημάτων, Αντιπρόεδρος Τμήματος Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία αφου παρουσίασε εν συντομία το Εργαστήριο Ρομποτικής του ΕΚΠΑ επισήμανε ότι ο συνδυασμός νέων τεχνολογιών και της ρομποτικής μπορείς να φέρει σημαντική εξέλιξη για πόλεις έξυπνες και βιώσιμές.
την κ. Ελευθερία Πογιατζή, Διευθύντρια Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων του ΕΑΓΜΕ, η οποία και αυτή με την σειρά της επισήμανε την αξία της ψηφιακής επανάστασης στο Δημόσιο Τομέα, αλλά στη συνέχεια παρουσίασε την σύγχρονη εφαρμογή καταγραφής κατολισθήσεων η οποία έχει υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Crowdpolicy.
Tελος, το Οικοσύστημα Καινοτομίας για τις έξυπνες πόλεις έδωσε το παρόν στο City Innovation Talks, όπου 5 startups, εκπροσωπώντας ποικίλους τομείς της οικονομίας παρουσίασαν την λύση τους στο κοινό.
Η Gaia, η οποία διακρίθηκε πρόσφατα πρώτη στο Smart Sterea Hackathon της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Χαλκίδα τον Ιούλιο, παρουσίασε μία εφαρμογή κινητού για την διαχείριση και αναγνώριση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πολιτών.
Η Rubrics, η οποία και αυτή με την σειρά της διακρίθηκε στην τρίτη θέση στο Smart Sterea Hackathon, παρουσίασε την λύση της για την ψηφιακή και ηλεκτρονική αξιολόγηση σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η DERL, η οποία και αυτή διακρίθηκε στο Smart Sterea Hackathon παρουσίασε την υλοποίηση μερικώς αυτοαναπτυσσόμενων εργαστηρίων εκπαιδευτικής ρομποτικής.
H EVloader, η οποία αναπτύσσει το πρώτο ανοιχτό προς όλους δίκτυο φορτιστών στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παρέχει λογισμικό διαχείρισης σταθμών φόρτισης σε επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία και καταστήματα που ήδη διαθέτουν σταθμό φόρτισης στο χώρο τους και προβάλλει το σημείο τους μέσω του χάρτη της εφαρμογής EV Loader αλλά και μέσω άλλων εφαρμογών.
Η MCubed, η οποία αποτελεί την πρώτη ελληνική εταιρεία — startup η οποία προμηθεύει GPS για τα δεσποζόμενα ζώα, με τις απαραίτητες πληροφορίες προς τους ιδιοκτήτες.
Δείτε εδώ το VideoPodcast στο Innovation Talks
Το City Innovation talks διοργανώνεται από την ελληνική εταιρεία καινοτομίας και τεχνολογίας Crowdpolicy στο πλαίσιο της υλοποίησης δράσεων προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας σε περισσότερους από 75 Δήμους της χώρας μας.
Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη μας συνάντηση.