Το Facebook είναι «κοντά» στη δημιουργία του υπολογιστή ανάγνωσης εγκεφάλου, που είχε προαναγγείλει το 2017 στο συνέδριο προγραμματιστών του.
Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες, σύμφωνα με το CNBC, ότι έχει σημειώσει πρόοδο στην ανάπτυξη μιας μη επεμβατικής φορητής συσκευής που επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν χρησιμοποιώντας τις σκέψεις τους. Το Facebook Reality Labs, τμήμα που μελετά μακροπρόθεσμα τεχνολογικά προϊόντα και υλικό, συνεργάζεται με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο για τη δημιουργία αυτής της τεχνολογίας.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications έδειξε πώς οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή για να αποκωδικοποιήσουν την ομιλία απευθείας από τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε μια οθόνη. Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τρεις ασθενείς που υποβάλλονταν σε θεραπεία για επιληψία και είχαν ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στον εγκέφαλό τους. Οι ερευνητές θα δοκιμάσουν την τεχνολογία για όλον τον χρόνο.
Οι ερευνητές του UCSF λένε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας συσκευής επικοινωνίας για ασθενείς που δεν μπορούν πλέον να μιλήσουν μετά από σοβαρούς τραυματισμούς στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου και του τραυματισμού του νωτιαίου μυελού. Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNBC, οι επιτυχημένες δοκιμές είναι πιθανότερο να σχετίζονται με τις προσπάθειες του Facebook για την ανάπτυξη γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας.
«Σήμερα μοιραζόμαστε μια ενημέρωση σχετικά με την δουλειά μας για την κατασκευή μιας μη επεμβατικής φορητής συσκευής που επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν απλά σκεπτόμενοι τι θέλουν να πουν», δήλωσε ο Andrew Bosworth, αντιπρόεδρος της AR/VR του Facebook σε ένα tweet. «Η πρόοδός μας δείχνει το πώς οι μελλοντικές εισροές και οι αλληλεπιδράσεις με γυαλιά AR θα μπορούσαν να είναι μία μέρα».
Today we’re sharing an update on our work to build a non-invasive wearable device that lets people type just by imagining what they want to say. Our progress shows real potential in how future inputs and interactions with AR glasses could one day look. t.co/ilk192GwAR
— Boz (@boztank) July 30, 2019
Το Facebook δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι αυτή η τεχνολογία να είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές σύντομα. «Είναι επί του παρόντος ογκώδης, αργή και αναξιόπιστη», ανέφερε η εταιρεία. «Αλλά η δυναμική της είναι σημαντική και έτσι πιστεύουμε ότι αξίζει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε αυτήν την τελευταία τεχνολογία».
Το Facebook όμως δεν είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία που ασχολείται με την διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η startup του Elon Musk, Neuralink, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να «ενώσει» εγκέφαλο με υπολογιστή μέσω «νημάτων» που μπορούν να εμφυτευτούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους πριν από το τέλος του 2020.
Πηγή: Startupper