Τεχνολογία & Επιστήμη

Πώς προωθούν οι τράπεζες τα ψηφιακά πορτοφόλια

Στην ουρά ενός σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας: Ενας συνταξιούχος μόλις έχει πληρώσει, μετρώντας τα κέρματά του στο κλασικό παραδοσιακό δερμάτινο πορτοφόλι-καβουράκι. Στο διπλανό ταμείο μια κοπέλα που μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο, απλά διακόπτει για λίγο τη συνομιλία της, περνάει την οθόνη της συσκευής από το τερματικό POS και φεύγει μιλώντας ξανά στο τηλέφωνό της. Δεν έβγαλε κέρματα ούτε χαρτονομίσματα, ούτε καν κάρτα.

Δύο διαφορετικά πορτοφόλια: το παραδοσιακό, που μας αποχαιρετά και το e-wallet, το ψηφιακό πορτοφόλι που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και θα κυριαρχήσει παντού.

Σύμφωνα με έρευνα της Juniper Research, περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα χρησιμοποιεί ψηφιακά πορτοφόλια έως το 2024, με τον αριθμό των καταναλωτών που θα κάνουν χρήση e-wallets να προσεγγίζει περίπου τα 4 δισ. έναντι 2,3 δισ. στα τέλη του τρέχοντος έτους. Η αξία των συναλλαγών μέσω ψηφιακών πορτοφολιών εκτιμάται ότι θα υπερβαίνει τα 9 δισ. δολ. σε ετήσια βάση έως το 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 80%.

Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα; Από την επικοινωνία που είχε η «Κ» με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκύπτει το συμπέρασμα ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στην περαιτέρω αναβάθμιση των ηλεκτρονικών πορτοφολιών που ήδη διαθέτουν στην πελατεία τους. Μέχρι σήμερα όμως καμία τράπεζα δεν ενσωματώνει στο ηλεκτρονικό της πορτοφόλι και κάρτες άλλων τραπεζών, κάτι που όμως εξετάζουν κάποιες από τις συστημικές τράπεζες.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς συνεχώς εμπλουτίζει την εφαρμογή winbank mobile app με επιπλέον λειτουργικότητες ηλεκτρονικού πορτοφολιού, προκειμένου να διαθέσει στους χρήστες της εφαρμογής, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ανέπαφες συναλλαγές με όλες τις χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες τους, απλά πλησιάζοντας το κινητό τους στα POS που δέχονται ανέπαφες πληρωμές. Σήμερα, διαθέτει σε όλους τους κατόχους καρτών τη δυνατότητα να εκτελούν ψηφιακές πληρωμές μέσω της υπηρεσίας masterpass από το έξυπνο κινητό τους τηλέφωνο. Μέσω του ηλεκτρονικού πορτοφολιού οι πελάτες της τράπεζας θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες που έχουν εκδοθεί από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τα άμεσα σχέδιά της δεν περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση καρτών άλλων τραπεζών. Επιδίωξη είναι η τελική μορφή του ηλεκτρονικού πορτοφολιού να προσομοιάζει απόλυτα στη λειτουργικότητα των καρτών και στις συναλλαγές σε φυσικά καταστήματα. Θα δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη να πραγματοποιεί πληρωμές με όλες τις κάρτες του χωρίς το φυσικό τους σώμα, απλά πλησιάζοντας ανέπαφα τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου στο POS του εμπόρου κατά τη διενέργεια της συναλλαγής.

Από την πλευρά της η Eurobank έχει δημιουργήσει το ψηφιακό της πορτοφόλι, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών των πελατών της για πληρωμές που εκτελούν στην καθημερινότητά τους. Η στρατηγική της Eurobank εστιάζεται στον σχεδιασμό mobile-first υπηρεσιών και έχει υιοθετήσει στρατηγική ένταξης του συνόλου των mobile χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της σε ένα mobile app (εφαρμογή στο κινητό), καλύπτοντας μια σειρά από υπηρεσίες πληρωμών που ήδη προσφέρει στην πελατεία της. Προς το παρόν, το ψηφιακό πορτοφόλι της Eurobank δέχεται κάρτες Eurobank, η προσθήκη όμως καρτών και άλλων τραπεζών είναι κάτι που εξετάζεται. Σύντομα, το Eurobank Wallet θα ενσωματώσει και ανέπαφες πληρωμές σε φυσικά σημεία μέσω τεχνολογίας NFC, προσφέροντας κοινή εμπειρία χρήσης στους πελάτες, ανεξάρτητα με το είδος πληρωμής το οποίο θα πραγματοποιούν.

Η Alpha Bank έχει πρώτη δημιουργήσει την εφαρμογή myAlpha Wallet, ένα ψηφιακό πορτοφόλι για όλες τις καθημερινές πληρωμές σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα. Tο myAlpha Wallet με τη λειτουργικότητα Tap ’n Pay επιτρέπει στους πελάτες να πληρώνουν με το κινητό τους τηλέφωνο σε όλα τα τερματικά αποδοχής καρτών (POS) που διαθέτουν το σήμα contactless, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οσοι διαθέτουν το myAlpha Wallet μπορούν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με όλες τις χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες Visa ή Mastercard που έχουν εκδοθεί από την Alpha Bank. Ο χρήστης μπορεί να συνδέεται στο myAlpha Wallet με τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιεί στο e-Banking του (myAlpha Web) και να πραγματοποιεί άμεσα ανέπαφες πληρωμές με το Android smartphone του σε όλα τα τερματικά αποδοχής καρτών (POS).

H Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει το ηλεκτρονικό πορτοφόλι i-bank Pay για άμεση αποστολή χρημάτων σε φίλους (P2P Payments) από τον τηλεφωνικό κατάλογο ή το Facebook, καθώς και για πληρωμές σε εμπόρους και επιχειρήσεις (P2B payments) μέσω κινητού. Οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους από το κινητό τους σε περισσότερα από 120.000 εμπορικά σημεία και επιχειρήσεις με το σήμα i-bank POS ή i-bank Pay, χωρίς μετρητά ή κάρτες. Οι πληρωμές σε επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν με διαφορετικούς τρόπους, δίνοντας περισσότερες επιλογές στους εμπόρους για να επιλέξουν την πιο κατάλληλη για τις ανάγκες τους μέθοδο είσπραξης. Στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι της Εθνικής δεν υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης προϊόντων από τρίτες τράπεζες, σχεδιάζεται όμως να προσφερθούν στο μέλλον υπηρεσίες που ενσωματώνουν προϊόντα και άλλων τραπεζών, όπως account aggregators και πληρωμές με κάρτες τρίτων.

Πηγή: kathimerini.gr