Πικρή γεύση αφήνει το 2022 στην αγορά τεχνολογίας της Ευρώπης, η οποία είδε – τη χρονιά που κλείνει – τις αποτιμήσεις της να διολισθαίνουν, ελέω πολέμου, ενεργειακής κρίσης, πληθωρισμού και οικονομικής αβεβαιότητας. Οι εταιρείες τεχνολογίας έχασαν, συνολικά το 2022, πάνω από $400 δισ., με την αποτίμηση του κλάδου να μειώνεται φέτος στα $2,7 τρισ. έναντι $3,1 τρισ. το περασμένο έτος.
Την ίδια στιγμή, οι τεχνολογικές startups έγιναν λιγότερο ορατές στα ραντάρ των επενδυτών, με τις χρηματοδοτήσεις που σήκωσαν να μειώνονται κατά $15 δισ. σε σχέση με το 2021. Πρακτικά, φέτος οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας της Ευρώπης υποδέχτηκαν χρηματοδοτήσεις $85 δισ., όταν το 2021 είχαν κάνει ιστορικό ρεκόρ με $100 δισ.
Πρόκειται για μια μείωση της συνολικής χρηματοδότησης κατά 18%, αν και πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσό – ιστορικά – που έχει διατεθεί στο ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα μέχρι σήμερα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική, οι αυξήσεις επιτοκίων, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η οικονομική αβεβαιότητα έριξαν βαριά σκιά στον τεχνολογικό κλάδο. Ανάμεσα στις συμπληγάδες της γεωπολιτικής κρίσης και της οικονομικής αστάθειας, οι αποτιμήσεις ευρωπαϊκών κολοσσών της τεχνολογίας έχουν κυριολεκτικά κατακρημνιστεί.
Για παράδειγμα, η υπερδύναμη του fintech και παγκόσμιος πρωτοπόρος στο BNPL (buy now pay later), Klarna, είδε την αξία της να κατρακυλά κατά 85%, από τα $45,6 δισ. σε μόλις $6,7 δισ. Την ίδια περίοδο, οι μετοχές της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ροής μουσικής Spotify υποχώρησαν στη διάρκεια του έτους κατά περισσότερο από 60%.