Σε μείζονα απειλή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παγκοσμίως, εξελίσσονται οι ψηφιακές. Για παράδειγμα, οι ΜμΕ είναι ένας από τους πλέον επαναλαμβανόμενους στόχους κυβερνοεπιθέσεων, με το ransomware να αποτελεί ήδη σημαντική απειλή για περισσότερο από το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη.
Το 2022, το 61% όλων των κυβερνοεπιθέσεων στόχευαν σε μικρές επιχειρήσεις, το κόστος μιας κυβερνοεπίθεσης ransomware μπορεί να οδηγήσει στο πλήρες κλείσιμο μιας ΜμΕ.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 90% του συνόλου των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο και συνεισφέρουν έως και το 40% του εθνικού εισοδήματος (ΑΕΠ) στις αναδυόμενες οικονομίες, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο και προσθέτοντας αξία σε κάθε τομέα της οικονομίας.
Με αυτά τα δεδομένα οι κυβερνο-επιθέσεις προς τις ΜμΕ δείχνουν ικανές να πλήξουν καίρια ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με το Check Point Software’s SMB Report 2022, από μια έρευνα σε περισσότερες από 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σιγκαπούρη, διαπιστώθηκε ότι δύο από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις που έχουν οι κυβερνοεπιθέσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν τα χαμένα έσοδα (28%) και την απώλεια της εμπιστοσύνης των πελατών (16%).
Στην πραγματικότητα, όμως, η ζημιά δεν περιορίζεται πάντα, αποκλειστικά στις επιχειρήσεις. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις κυβερνοεπιθέσεις συνεχίζουν να εξελίσσονται, προκαλώντας τις λεγόμενες επιθέσεις double and triple extortion ransomware, στις οποίες, μετά την απαγωγή της παραβιασμένης εταιρείας και την κράτηση για λύτρα, οι χρήστες που επηρεάζονται από την παραβίαση έρχονται σε επαφή ξανά και τους ζητούν περισσότερα χρήματα.
Διαβάστε περισσότερα στο sepe.gr