Πριν από λίγες ημέρες σε φιλική παρέα με σύστησαν σε διακεκριμένη επιστήμονα εξηγώντας της ότι ασχολούμαι με τα πλαστικά. «Πλαστικά;», ήταν η απάντηση. «Ακόμη ασχολείστε με πλαστικά;»… Πάντα ήμουν υπερήφανος για τη δουλειά μου και για τη συμβολή εμένα, των συναδέλφων μου και των χιλιάδων συνεργατών μας στην οικονομία και στην κοινωνία – κι αυτή η αυθόρμητη αντίδραση με πλημμύρισε με λύπη.
Ηρθαν στη σκέψη μου οι εκατοντάδες εφαρμογές που το πλαστικό δίδει λύσεις στη ζωή του ανθρώπου, λύσεις που χωρίς αυτές η καθημερινή ζωή μας και ο πολιτισμός μας θα ήταν δεκαετίες πίσω:
Τα τρόφιμά μας (κρέας, τυρί, ψάρια, λαχανικά) συσκευάζονται με ειδικά φιλμ που τα κρατάνε καθαρά, υγιεινά και φρέσκα για πολλές ημέρες, μειώνοντας δραματικά τις ποσότητες που πετιούνται κι επιτρέποντας τη μεταφορά φρέσκων προϊόντων από τη μια περιοχή στην άλλη.
Τα αυτοκίνητά μας έχουν γίνει με τα πλαστικά πολύ πιο ελαφριά, οικονομικότερα στην κατασκευή, ασφαλέστερα και πιο προσιτά στον μέσο άνθρωπο, ενώ καταναλώνουν πολύ λιγότερα καύσιμα από τα παλαιότερα μοντέλα.
Πάρα πολλές ιατρικές συσκευές και εξαρτήματα που προστατεύουν ζωές, καθώς και τα περισσότερα είδη ατομικής υγιεινής που κάνουν την καθημερινότητά μας πιο απλή φτιάχνονται από πλαστικό.
Ρούχα, υφάσματα, χαλιά, το συνθετικό γκαζόν, είδη που δίδουν πρακτικές και οικονομικές λύσεις φτιάχνονται από συνθετικές ίνες. Τα σύγχρονα αθλητικά και καθημερινά παπούτσια είναι πλαστικά. Γιατί να θυσιάζουμε πλάσματα της φύσης για να φτιάχνουμε δερμάτινα παπούτσια;
Τα ψυγεία, οι τηλεοράσεις και όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που τόσο απλοποιούν τη ζωή του ανθρώπου περιέχουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλαστικών εξαρτημάτων.
Για πάρα πολλά στοιχεία των σπιτιών μας (θερμομονωτικά υλικά, παράθυρα-πόρτες, σωλήνες, έπιπλα), τα πλαστικά δίνουν τις οικονομικότερες και τεχνικά αρτιότερες λύσεις.
Τα καλώδια με τα οποία μεταφέρεται ο ηλεκτρισμός και προστατεύονται οι οπτικές ίνες τηλεφωνίας έχουν ως βασικό στοιχείο το πλαστικό μαζί με τον χαλκό. Τα κινητά τηλέφωνα που έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας έχουν πολλά πλαστικά εξαρτήματα.
Οι σωλήνες που μεταφέρουμε το νερό για ύδρευση, άρδευση και αποχέτευση αν δεν ήταν πλαστικές αλλά μεταλλικές θα στοίχιζαν πολύ περισσότερο, θα ήταν πολύ ακριβότερη η μεταφορά τους, πιο δύσκολες στην εγκατάσταση και ευάλωτες στη σκουριά.
Αν δεν υπήρχαν τα οικονομικά θερμοκήπια με πλαστικό, πιθανότατα δεν θα είχαμε αποδοτικές καλλιέργειες κηπευτικών και λουλουδιών, οι γεωργοί μας δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν και πολλά είδη θα εισάγονταν, θα ήταν πολύ ακριβότερα ή χαμηλότερης ποιότητας.
Χωρίς πλαστικές μεμβράνες θα ήταν πολύ δυσκολότερο να μονώσουμε λιμνοδεξαμενές για τη συλλογή και σωστή διαχείριση του νερού που θα χανόταν στη θάλασσα, εντείνοντας το πρόβλημα της λειψυδρίας και καθιστώντας αδύνατη την άρδευση μεγάλων εκτάσεων.
Αν δεν υπήρχαν τα πλαστικά μπουκάλια, δοχεία και βαρέλια για το νερό, το γάλα, το λάδι και πολλά άλλα ποτά και έπρεπε να χρησιμοποιούμε παντού γυάλινα, το αυξημένο κόστος και βάρος του γυαλιού, η ευκολία με την οποία σπάει και η ανάγκη και αυτό να ανακυκλώνεται θα στοίχιζαν πολλαπλάσια και θα δημιουργούσαν σημαντικά προβλήματα.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας πλαστικών και οι καινοτομίες που αναπτύσσουν οι θαυμάσιοι επιστήμονες του τομέα μας, δημιουργούν προοπτικές για ακόμα πιο προωθημένες λύσεις με πλαστικά προϊόντα σε ολόκληρο το φάσμα της ζωής του ανθρώπου. Η βιομηχανία πλαστικών στην Ελλάδα απασχολεί πολλές χιλιάδες εργαζομένους.
Μπόρεσε στα χρόνια της κρίσης να αντέξει και να αναπτυχθεί πραγματοποιώντας σημαντικές εξαγωγές προϊόντων που διακρίνονται στις διεθνείς αγορές για την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.
Τα περισσότερα πλαστικά προϊόντα είναι ανακυκλώσιμα. Είναι πολύτιμα και μετά τη χρήση τους, αρκεί με τις κατάλληλες υποδομές συλλογής-διαλογής-ανακύκλωσης κι επανάχρησης να τους δώσουμε μια δεύτερη και τρίτη ζωή. Για όσες περιπτώσεις η συλλογή είναι πολύ ακριβή ή αδύνατη, πρέπει να προωθήσουμε ενεργά τα βιοδιασπώμενα προϊόντα που κομποστοποιούνται και δεν αφήνουν καθόλου υπολείμματα. Για ανάμεικτα πλαστικά που δεν ανακυκλώνονται σε αξιοποιήσιμο προϊόν εξελίσσεται σήμερα η μέθοδος της χημικής ανακύκλωσης με την οποία δημιουργούνται μονομερή που ξαναμετατρέπονται σε πολυμερή.
Το πλαστικό είναι μια πολύτιμη κατάκτηση για τον άνθρωπο και μια ευκαιρία για το μέλλον. Μορφοποιείται εύκολα, είναι ελαφρύ, οικονομικό κι ανθεκτικό. Μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και μετά τη χρήση του να ανακυκλωθεί και επαναχρησιμοποιηθεί, αρκεί ως καταναλωτές να αναπτύξουμε περιβαλλοντική συνείδηση, κουλτούρα αποφυγής της ρύπανσης, και το κράτος να βοηθήσει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές.
Στόχος ολόκληρης της κοινωνίας, με τη συμμετοχή βιομηχανίας, κράτους και πολιτών, πρέπει να είναι η προώθηση της κυκλικής οικονομίας: Πλαστικά με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ή πολλαπλές χρήσεις – συλλογή – ανακύκλωση – αξιοποίηση των ανακυκλωμένων υλικών. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αντλήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα που δίδουν αυτά τα υπέροχα υλικά, τα πλαστικά, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον.
* Ο κ. Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι χημικός μηχανικός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Πλαστικά Κρήτης».
Πηγή: kathimerini.gr