Προτεραιότητες της κινεζικής DeepBlue Technology, η οποία προχώρησε πριν από μερικές μέρες στον σχηματισμό στρατηγικής συμμαχίας στην Ελλάδα, αποτελούν η μεταφορά τεχνογνωσίας, η ενίσχυση της έρευνας για την ανάπτυξη εφαρμογών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI: Artificial Intelligence). Για τον σκοπό αυτό ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου DeepBlue Technology, Αντερσον Τσεν Χαϊμπό, βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και ανακοίνωσε την είσοδο του ομίλου στην ελληνική αγορά με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που φιλοδοξεί να αλλάξουν τις δημόσιες μεταφορές, τις πληρωμές, το λιανικό εμπόριο αλλά και το αστικό περιβάλλον. Ο Αντερσον Τσεν Χαϊμπό, μιλώντας στην «Κ», τονίζει πως μέσω της Ελλάδας στοχεύει στην επέκταση της DeepBlue Technology στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό υπέγραψε συμφωνία με το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον τομέα της έρευνας. Οι επενδύσεις που σκοπεύει να υλοποιήσει, θα επικεντρωθούν στον τομέα των μεταφορών με την ανάπτυξη αυτοκινούμενου λεωφορείου και στις ΑΙ εφαρμογές για έξυπνες πόλεις. Η DeepBlue Technology εδρεύει στη Σαγκάη και δραστηριοποιείται διεθνώς, ενώ διαθέτει ερευνητικά κέντρα στο Λουξεμβούργο, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.
– Γιατί επιλέξατε την Ελλάδα ως νέο σας κόμβο;
– Επιλέξαμε την Ελλάδα για τέσσερις βασικούς λόγους: Πρώτον, η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία έρευνας και ανάπτυξης, που προέρχεται από τους αρχαίους χρόνους. Το μεράκι και ο πειραματισμός, αξίες υψίστης σημασίας για εμάς κατά την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για χρήση από ευρύ κοινό, είναι στην κουλτούρα των Ελλήνων. Πιστεύουμε ότι αν υπάρχουν αυτές οι κοινές αξίες στο ξεκίνημα της έρευνας και της ανάπτυξης ενός νέου προϊόντος, θα οδηγηθούμε σε νέες προοπτικές και θα αυξηθούν τα προϊόντα και οι τεχνολογίες. Δεύτερον, η Ελλάδα είναι στρατηγικός κόμβος μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, ενώ παράλληλα βρίσκεται και στον παραδοσιακό δρόμο του μεταξιού. Τούτο σημαίνει ότι η Ελλάδα ανέκαθεν προσέδιδε μια θετική αξία στους πολιτισμούς της Ευρώπης και της Ασίας, και πιστεύουμε ότι στο νέο οικονομικό περιβάλλον, αυτή η στρατηγική της θέση και η αξία της θα λάμψουν στην παγκόσμια σκηνή. Θέλουμε να είμαστε εδώ και να ανελιχθούμε μαζί με την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ηδη τα λιμάνια της Ελλάδας είναι τα πιο πολυσύχναστα στη Μεσόγειο, ενώ η ελληνική παραγωγή και η έρευνα και ανάπτυξη είναι πολλά υποσχόμενες και έχουν πολλή δυναμική για το μέλλον. Τρίτον, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα μελέτης (case study) για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας μέσω των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI), καθώς η χώρα παρουσιάζει ένα σαφώς μοναδικό συνδυασμό του παλιού και του καινούργιου. Η Ελλάδα είναι μια ανεπτυγμένη και παράλληλα παραδοσιακή κοινωνία. Εδώ συνυπάρχουν παλαιές πόλεις και ιστορίες που πρέπει να τις αναδείξουμε και να τις μετατρέψουμε προς χρήση στη νέα ψηφιακή εποχή. Η δημιουργία μιας κουλτούρας ψηφιοποίησης και έργα όπως το πλαίσιο ΑΙ CITY της DeepBlue, μπορεί να βοηθήσουν την Ελλάδα να αξιοποιήσει στο μέγιστο έργα αναβίωσης της πόλης. Τέλος, εδώ έχουμε καλούς συνεργάτες σε θέματα έρευνας, παραγωγής και επιχειρηματικής ανάπτυξης και πιστεύουμε ότι έχουμε τη σωστή ομάδα να αναλάβουμε αυτή την πρόκληση στη σωστή στιγμή. Ανυπομονούμε να φέρουμε εις πέρας την πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας μαζί με τους συνεργάτες μας, την τοπική κοινωνία και, φυσικά, τους πελάτες μας εδώ στην Ελλάδα.
– Τι πιστεύετε ότι θα σας αποφέρει αυτό το πρόγραμμα;
– Το έργο που μόλις ξεκινάμε, θα μας αποφέρει νέες δυνατότητες έρευνας, που άλλες κινεζικές εταιρείες ενδεχομένως να μην έχουν. Επίσης, θα μας τοποθετήσει σε πιο πλεονεκτική θέση, ενώ θα έχουμε συνεργάτες στην περιοχή της Μεσογείου, που θα μας επιτρέψουν να επεκταθούμε ραγδαία σε γειτονικές χώρες στο άμεσο μέλλον. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας στις ερευνητικές και επιχειρηματικές κοινότητες Κίνας και Ελλάδας και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυο συνεργατών, που θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο μας, να αξιοποιήσουμε τις συμπληρωματικές δυνάμεις μας και να μειώσουμε τις επιμέρους αδυναμίες μας. Ηδη το βλέπουμε να έρχεται, μια και μόλις ολοκληρώσαμε έναν διαγωνισμό που θα βοηθήσει ελληνικές νεοφυείς εταιρείες να καταλάβουν και πιθανόν να συνεργασθούν με κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Είναι ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό βήμα, προς τον δρόμο ευρύτερων μελλοντικών συνεργασιών.
– Πιστεύετε πως η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης;
– Ναι, το πιστεύω ακράδαντα. Η Ελλάδα όμως χρειάζεται ισχυρή δημόσια υποδομή που να υποστηρίζει την τεχνητή νοημοσύνη. Εννοώ υποδομές, όπως γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση στο internet, φθηνά προγράμματα δεδομένων, υψηλό ποσοστό διείσδυσης των κινητών και των laptop, εκμάθηση κωδικοποίησης και προγραμματισμού από το σχολείο κ.λπ. Είναι σημαντικό ο κλάδος να τύχει υποστήριξης τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την κοινωνία. Μόνον έτσι θα ενθαρρύνουμε τους Ελληνες να τολμήσουν να αναπτύξουν έργα τεχνητής νοημοσύνης. Ποιος ξέρει; Μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι της ελληνικής τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας.
– Ποια είναι η άποψή σας για την έρευνα και την τεχνολογία των ελληνικών πανεπιστημίων επί του θέματος;
– Η ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης πιστεύω ότι υποφέρει από θέματα υποδομών που οφείλονται στα πενιχρά οικονομικά της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι το δυναμικό για να γίνει κάτι καλό υπάρχει, παρόλο που είναι σε κατάσταση ύπνωσης. Αναλογικά με το μέγεθος του πληθυσμού οι Ελληνες μονίμως διακρίνονται μεταξύ άλλων χωρών σε διαγωνισμούς μαθηματικών και τεχνολογίας. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο να κινητοποιήσει αυτό το δυναμικό και να φέρει πίσω τα ταλέντα που χρειάζονται για να πραγματοποιήσουν έρευνα και ανάπτυξη υψηλής ποιότητας. Η έρευνα εξαρτάται επίσης από τα υποστηρικτικά δίκτυα, όπως τα εκπαιδευτικά συστήματα και κεφάλαια που επενδύουν σε νεοφυείς εταιρείες. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο δυναμικό οικοσύστημα για να ανθήσει και να αποδώσει η έρευνα. Σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, η Ελλάδα είναι ακόμα σε φάση εκμάθησης. Χρειάζεται να έχει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με άλλα διεθνή ιδρύματα και να δημιουργήσει ευκαιρίες για ταλέντα, που θα λάβουν καθοδήγηση σε θέματα τεχνολογιών αιχμής τεχνητής νοημοσύνης από το εξωτερικό.
Πηγή: kathimerini.gr