Ο Elon Musk αποκάλυψε την πρόοδο που έχει κάνει η εταιρία Neuralink στην τεχνολογία αλληλεπίδρασης εγκεφάλου-υπολογιστή. Μπορεί να ακούγεται σαν να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας, η Neuralink όμως διαθέτει ένα ρομπότ το οποίο μπορεί να βάλει εμφυτεύματα μέσα στον εγκέφαλο ανθρώπου χωρίς τον κίνδυνο του ανοίγματος του κρανίου. Οι δοκιμές έως τώρα έχουν γίνει σε ποντίκια εργαστηρίου, των οποίων ο εγκέφαλος έχει δεχθεί έως και 1.500 ηλεκτρόδια.
Πρώτος στόχος είναι η τεχνολογία αυτή να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παράλυσης, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποκαταστήσει την ικανότητα ομιλίας, ακοής και όρασης. Μακροπρόθεσμος στόχος όμως, όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο Musk, είναι η σύνδεση των εγκεφάλων μας με υπολογιστές, αφού θεωρεί πως αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.
Κι αν όλα αυτά σας ακούγονται μακρινά, ο Musk πιστεύει πως θα ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, σκοπεύοντας να εμφυτεύσει ομάδες εύκαμπτων ηλεκτροδίων διαμέτρου 1/4 της ανθρώπινης τρίχας. Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες θα λαμβάνουν την πληροφορία και θα την εκπέμπουν ασύρματα σε ένα chip το οποίο θα βρίσκεται στην επιφάνεια του κρανίου. Το N1 chip που σχεδίασε είναι ικανό για read και write από 10.000 ηλεκτρόδια, το οποίο είναι 1.000 φορές καλύτερο από την υπάρχουσα τεχνολογία για ασθενείς Πάρκινσον.
Πηγή: unboxholics.com