Ο όγκος των αποβλήτων, ιδιαίτερα των πλαστικών, και οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον αποτελεί ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί -ή θα έπρεπε να απασχολεί- τα κράτη παγκοσμίως.
Η ανακύκλωση έχει αναδειχθεί ως νούμερο ένα λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος όμως λίγες χώρες παγκοσμίως έχουν συγκροτημένη στρατηγική πάνω σε αυτό το θέμα και ο κόσμος δεν είναι όσο ευαισθητοποιημένος θα έπρεπε. Την ώρα μάλιστα που ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το 2030, όλα τα πλαστικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά να είναι ανακυκλωμένα, η έρευνα «PlasticsEurope» δείχνει ότι η Ευρώπη παράγει 25 εκατ. τόνους πλαστικών αποβλήτων εκ των οποίων μόνο το 30% αυτού ανακυκλώνεται.
Για να αντιστρέψουν αυτό το πρόβλημα, κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, δέκα στον αριθμό, εφαρμόζουν «ανταποδοτικά» συστήματα ανακύκλωσης που ονομάζονται Deposit Return Schemes. Πώς λειτουργούν; Όταν κάποιος αγοράσει μια συσκευασία μιας χρήσης (κυρίως ποτού, αναψυκτικού κ.ο.κ) πληρώνει ένα μικρό επιπλέον ποσό (για παράδειγμα 20 λεπτά), τα οποία του επιστρέφονται όταν ο ίδιος επιστρέψει τη συσκευασία για ανακύκλωση.
Η αλήθεια είναι ότι τα συστήματα αυτά αποτελούν μια καλή ευκαιρία να εμπλακούν περισσότεροι άνθρωποι στη συλλογή αποβλήτων και να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να γίνει αυτό ωστόσο χρειάζεται να δοθεί σημασία και στον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται τα απόβλητα, προκειμένου να γίνει πιο αποδοτική η διαδικασία και να συμπεριλάβει περισσότερες συσκευασίες (και όχι μόνο αναψυκτικών και παρεμφερών προϊόντων, όπως προαναφέραμε).
Για τον σκοπό αυτό, δύο εταιρείες από τη Λετονία επινόησαν μια λύση βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αναγνωρίζει το υλικό των συσκευασιών. Συγκεκριμένα, η τεχνολογική εταιρεία dots μαζί με την εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων και εξοπλισμού PERUZA, δημιούργησαν ένα πρωτότυπο «ανταποδοτικού» συστήματος που μπορεί να αναγνωρίσει και να συλλέξει διαφορετικά είδη συσκευασιών και όχι μόνο συσκευασίες ορισμένων τύπων ποτών.
«Το πρόβλημα των υφιστάμενων συσκευών είναι ότι μπορούν να συλλέξουν μεμονωμένους τύπους συσκευασίας. Χρησιμοποιούν ένα barcode για αναγνώριση. Το σύστημά μας μπορεί να αναγνωρίσει, να συλλέξει και να ταξινομήσει μπουκάλια PET μισού ή 1,5 λίτρου, πλαστικά μπουκάλια 5 λίτρων, πλαστικά κουτιά 1,5 λίτρου, καθώς και δοχεία αλουμινίου, χάρτινες συσκευασίες Tetra Pak, γυάλινες φιάλες και βάζα. Έχουμε επίσης προβλέψει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η συσκευασία δεν θα αναγνωρίζεται από το σύστημα και γι’ αυτό το λόγο δημιουργήσαμε έναν ξεχωριστό κάδο για τα αδιαχώριστα απόβλητα», δήλωσε ο Robert Dlohi, Διευθύνων Σύμβουλος της PERUZA.
Την ίδια ώρα, μια άλλη κορυφαία εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης στην Βαλτική, η APPLY, σε συνεργασία με μια ομάδα εταιρειών που προσφέρουν λύσεις για βιώσιμες και έξυπνες πόλεις, περιφέρειες και βιομηχανίες «τρέχουν» ένα project ονόματι Cleantech Latvia. Στο πλαίσιο αυτού, δημιούργησαν μία δοκιμαστική συσκευή η οποία αναγνωρίζει διάφορα είδη αποβλήτων και βοηθά στην ταξινόμησή τους ανεξάρτητα από το πόσο έχει παραμορφωθεί το σχήμα της συσκευασίας και το αν αυτή φέρει ή όχι barcode.
«Κατασκευάσαμε αυτό το μηχάνημα για να αναγνωρίζουμε τα πιο συνηθισμένα απόβλητα στους δρόμους όπως φλιτζάνια καφέ, φιάλες PET, δοχεία αλουμινίου, Tetra Pak και μπουκάλια από χαρτόνι. Το σύστημα αυτό δεν περιορίζεται στις συσκευασίες ποτών όπως συμβαίνει σήμερα με τα περισσότερα συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε είδος συσκευασίας μπορεί να τοποθετηθεί στο σύστημα και αυτό θα βρει τον σωστό τρόπο διαχείρισής του. Στο μέλλον, το σύστημα θα αναπτυχθεί ώστε να μπορεί να διαχωρίσει τις γυάλινες συσκευασίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν επανειλημμένα από το ανακυκλώσιμο γυαλί. Αργότερα, σχεδιάζουμε να προσθέσουμε φασματική ανάλυση για την ανίχνευση πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE) και τον διαχωρισμό του από άλλους τύπους πολυμερών ή άλλα υλικά όπως μέταλλα», δήλωσε ο Vismands Menjoks, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της APPLY.
Πηγή: Startupper.gr