- Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 5.500 μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, έδειξε πως το 32% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συμμετείχαν, ενίσχυσαν τον κύκλο εργασιών τους μετά την υιοθέτηση ψηφιακών πληρωμών.
- Σχεδόν έξι στις δέκα ελληνικές μικρές επιχειρήσεις ανέφεραν πως οι ψηφιακές πληρωμές μειώνουν τον κίνδυνο μη πληρωμής, ενώ ένα 64% χαρακτηρίζει τις ψηφιακές πληρωμές ως τον πιο απλό τρόπο πληρωμών σε σχέση με άλλες μεθόδους.
Τρεις στις δέκα μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους μετά την υιοθέτηση ψηφιακών πληρωμών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Visa, παγκόσμιας ηγέτιδας στον χώρο τον ψηφιακών πληρωμών. Τα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έρευνα που ανατέθηκε από τη Visa στην Dynata, στο τέλος του 2002, για τους σκοπούς της οποίας συμμετείχαν 5.500 μικρές επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρθηκαν στα οφέλη που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις από την υιοθέτηση ψηφιακών πληρωμών, όπως η επέκταση του κύκλου εργασιών, η βελτιωμένη ασφάλεια πληρωμών και οι απλοποιημένοι τρόποι πληρωμής.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που είδε τον κύκλο εργασιών του να αναπτύσσεται σε 32%, με τη ανάπτυξη αυτή να κυμαίνεται μεταξύ 6% – 15%. Σε σχέση με την εξασφάλιση της πληρωμής, σχεδόν έξι στους δέκα συμμετέχοντες, ποσοστό που ανέρχεται σε 58%, υποστήριξε πως με τις ψηφιακές πληρωμές μειώνεται ο κίνδυνος μη είσπραξης, ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό που άγγιξε το 64% αντιλαμβάνεται τις ψηφιακές πληρωμές ως την πλέον πιο απλή μορφή πληρωμών σε σχέση με άλλες πρακτικές.
Η Sevi Vassileva, Αντιπρόεδρος και Γενική Διευθύντρια Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Ισραήλ για τη Visa, δήλωσε: «Είναι κομβικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου στην Ελλάδα αποτελούν συντριπτική πλειονότητα, να προσαρμοστούν γρήγορα στις αλλαγές ώστε να αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται δυναμικά. Συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας στην Ελλάδα για να απλοποιήσουμε και να επεκτείνουμε την αποδοχή των καρτών μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξής τους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προωθήσαμε τις τοπικές αγορές διευκολύνοντας τους καταναλωτές να υποστηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα, στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρείχαμε μέσω της ιστοσελίδας μας χρήσιμες πληροφορίες και εργαλεία για να ενισχυθεί η ανάπτυξή τους. Τέλος, εισαγάγαμε την τεχνολογία Tap to Phone, επιτρέποντας στους εμπόρους να δέχονται πληρωμές με κάρτα χρησιμοποιώντας τις φορητές συσκευές τους».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Untapped Segment Programme της Visa. Το Πρόγραμμα συστήθηκε για να υποστηρίξει τους μικρούς εμπόρους σε κλάδους με χαμηλά ποσοστά αποδοχής (ψηφιακών πληρωμών), από τη γεωργία και τη μεταποίηση (59%), έως τις υπηρεσίες επαγγελματιών (55%), τις καταναλωτικές υπηρεσίες (55%) και την εκπαίδευση (39%). Το Πρόγραμμα συνεργάζεται με παρόχους υπηρεσιών αποδοχής πληρωμών και παρόχους πληρωμών και προσφέρει ολοκληρωμένη υποστήριξη για να διευρύνει την αποδοχή ψηφιακών πληρωμών εντός αυτών των τομέων.
Το Πρόγραμμα υποστηρίζεται από την ετήσια, ποσοτική έρευνα αγοράς της Visa, η οποία επιτρέπει στη Visa να συγκεντρώσει ένα εύρος απόψεων μικρών επιχειρήσεων για να αναπτύξει λύσεις πληρωμών που υποστηρίζουν τις ανάγκες τους.
Για την έρευνα της Visa
Εκ μέρους της Visa, η Dynata πραγματοποίησε έρευνα με 5.563 συμμετέχοντες σε 14 Ευρωπαϊκές χώρες με στόχο να κατανοήσει καλύτερα πώς τοποθετούνται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απέναντι στις πληρωμές. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2022. Στις επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται εκείνες με λιγότερους από 50 εργαζομένους και κύκλο εργασιών μικρότερο των 10 εκατ. ευρώ. Οι περιπτώσεις, οι συγκρίσεις, τα στατιστικά δεδομένα, η έρευνα και οι προτάσεις παρουσιάζονται «ως έχουν» και αποκλειστικός σκοπός τους είναι να ενημερώσουν και όχι να αξιοποιηθούν ως επιχειρησιακές, νομικές, τεχνικές, φορολογικές, οικονομικές ή άλλες συμβουλές. Η Visa Inc δεν παρέχει διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις ως προς την πληρότητα ή την ακρίβεια των πληροφοριών σε αυτό το έγγραφο, ούτε αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη ή υποχρέωση που μπορεί να προκύψει από την εμπιστοσύνη σε αυτές τις πληροφορίες. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν δεν προορίζονται ως νομικές συμβουλές και συστήνεται στους αναγνώστες να αναζητήσουν τη συμβουλή ενός ικανού επαγγελματία όταν απαιτείται τέτοια συμβουλή. Όλες οι επωνυμίες, τα λογότυπα και/ή τα εμπορικά σήματα αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους, χρησιμοποιούνται εδώ μόνο για σκοπούς αναγνώρισης και δεν υποδηλώνουν απαραίτητα έγκριση προϊόντος ή σχέση με τη Visa.