Σε επίσημη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, παρουσιάστηκε η ελληνική αποστολή της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας που θα συμμετέχει φέτος στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2022 (ECSC22), ο οποίος θα διεξαχθεί 13-16 Σεπτεμβρίου 2022 στη Βιέννη της Αυστρίας.
Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι εταιρειών τεχνολογίας αλλά και φοιτητές.
Την εκδήλωση άνοιξε ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής του τμήματος ψηφιακών συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς κος Χρήστος Ξενάκης, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός από τον αντιπρύτανη κο Γρηγόρη Χονδροκούκη.
Εκ μέρους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κος Αθανάσιος Στάβερης Πολυκαλάς αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη επενδύσεων σε θέματα κυβερνοασφάλειας σε όλα τα επίπεδα αλλά και στην περαιτέρω στήριξη της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας.
Η 14μελής ομάδα που θα εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα στον τελικό παρουσιάστηκε ο από τον κο Ξενάκη και αποτελείται από νέες και νέους μεταξύ 15-26 ετών, μαθητές, φοιτητές, επαγγελματίες και μη, hackers, αλλά και ερευνητές ασφαλείας:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ο διαγωνισμός αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας ENISA (European Union Agency for Cybersecurity), ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ την ευθύνη της ελληνικής συμμετοχής φέρει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με επικεφαλής τον καθηγητή, Χρήστο Ξενάκη. Η ομάδα υποστηρίζεται από χορηγούς και πιο συγκεκριμένα, η Aegean Airlines είναι επίσημος μεταφορέας της Εθνικής Ομάδας, ενώ Diamond χορηγοί είναι οι εταιρείες: Algosystems, Ubitech, Uni Systems, Platinum οι εταιρείες Adacom, Hack the Box, Bewise, και Microsoft, Gold Sponsors οι εταιρείες Neurosoft, Pylones Hellas, Silver Sponsors οι εταιρείες Cromar και Sima Security ενώ την ομάδα υποστηρίζει και η TwelveSec και Alphabit. H Ελληνική Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας, υποστηρίζεται από το Hellenic (ISC)² Chapter, το Women4Cyber καθώς και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου www.saferinternet4kids.gr.
Χορηγοί επικοινωνίας: Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (www.amna.gr), Biztech.gr, Epixeiro.gr, Huffington Post, ICTPlus.gr, IT Professional Security, NetFax, Netweek, Spoudazo.gr, Tech Matrix, TechMail.
Σχετικά με το European Cyber Security Challenge και το Hellenic Team
Ο 1ος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στη Λουκέρνη της Ελβετίας με τη συμμετοχή 6 ομάδων προερχόμενων από κράτη-μέλη της ΕΕ και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Στην ψηφιακή εποχή, η ασφάλεια πληροφοριών αποτελεί βασική προτεραιότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό οφείλεται στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η πληροφορία στη σύγχρονη κοινωνία, την οικονομία, την παραγωγή και τις γεωπολιτικές σχέσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιθέσεις με στόχο την πληροφορία αυξάνονται συνεχώς, αποσκοπώντας τόσο στο κέρδος όσο και στην αποσταθεροποίηση βασικών δομών, η ψηφιακή ασφάλεια θα πρέπει να διασφαλίζεται και να αξιολογείται σε κάθε τομέα και δραστηριότητα, καθημερινά. Το γεγονός αυτό απαιτεί καλύτερα οργανωμένες δομές, μεγαλύτερες επενδύσεις, αλλά, κυρίως, κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Η διεξαγωγή διαγωνισμών όπως το ECSC αποτελεί το κατάλληλο έρεισμα για την εκπαίδευση των ανθρώπων και κυρίως των νέων, που με τις γνώσεις και το ταλέντο τους θα αποτελέσουν την ασπίδα της ψηφιακής κοινωνίας. Στη διεύθυνση www.ecsc.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού. Επιπλέον, ακολουθήστε την ελληνική ομάδα και στα social media:
Facebook: Hellenic Team-European Cyber Security Challenge
LinkedIn: European Cyber Security Challenge – Hellenic Team
Twitter: Hellenic Cyber Security Team @ECSCGR