Ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις στη διαδικασία ανάπτυξης των δικτύων 5ης γενιάς (5G) λόγω κορωνοϊού. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της διαβούλευσης αναφορικά με την εκχώρηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς στη χώρα μας. Αν συμβεί αυτό θα είναι η δεύτερη παράταση που δίδεται, καθώς η αρχική προθεσμία που έληγε στις 10 Μαρτίου, λίγο πριν από την εκπνοή της, μετατέθηκε για τις 31 Μαρτίου 2020.
Το αίτημα για την παράταση έχει ζητήσει εκ νέου η Vodafone. Η εταιρεία, όσον αφορά το θέμα των αδειών 5G στην Ελλάδα, συνεργάζεται με την ιταλική Vodafone και το αρχικό αίτημα παράτασης στη διαβούλευση έγινε με αφορμή το Πάσχα των Καθολικών. Τώρα, το νέο αίτημα παράτασης υποβάλλεται λόγω πανδημίας, κάτι που στην αγορά θεωρείται εύλογο και δεν αποκλείεται η ΕΕΤΤ να το κάνει αποδεκτό.
Αν γίνει δεκτό το αίτημα της Vodafone, τότε σημαίνει ότι η δημόσια διαβούλευση θα παραταθεί συνολικά για περισσότερο από ένα μήνα. Παράγοντες κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται σήμερα, πιθανώς να περιοριστούν σε επόμενα βήματα της διαδικασίας, αν και αυτό δεν θεωρείται δεδομένο, με την έννοια ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της πανδημίας. Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των αδειών έχει προγραμματιστεί να γίνει στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου και η δημοπρασία των συχνοτήτων τον Δεκέμβριο. Στην έσχατη περίπτωση, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, θα μετατεθεί προς τα πίσω η διάθεση των συχνοτήτων και φυσικά των αδειών 5G.
Πάντως, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που καθυστερεί διαδικασίες εκχώρησης των αδειών 5ης γενιάς λόγω της πανδημίας. Μόλις χθες η γαλλική ρυθμιστική αρχή (Ancrep) ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τη διαδικασία εκχώρησης των αδειών 5G και των συχνοτήτων τους που προγραμμάτιζε για τις αρχές Απριλίου. Η γαλλική κυβέρνηση σκόπευε να αντλήσει 2,2 δισ. ευρώ από τη σχετική δημοπρασία και τώρα είναι άγνωστο πότε θα το πράξει, μετά και την έκκληση του προέδρου Μακρόν να αποφεύγουν οι Γάλλοι τις μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις.
Εμπόδια όμως δεν υπάρχουν μόνον στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς, αλλά και στη συντήρηση των υφιστάμενων. Ο ΟΤΕ που έχει αναλάβει το κύριο αυτό έργο, φαίνεται να αντέχει, αλλά πλέον καταγράφονται σημαντικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στην άρνηση των συνεργείων του ΟΤΕ να εισέλθουν σε χώρους ιδιωτικούς ή και στην άρνηση των ιδιωτών να επιτρέψουν την είσοδο των τεχνικών του οργανισμού στα σπίτια, τις επιχειρήσεις κ.λπ. Το ίδιο παρατηρείται και στη δημιουργία – συντήρηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται σε ιδιωτικά ακίνητα.
Αντιθέτως, καθώς η κυκλοφορία ανθρώπων περιορίζεται λόγω της πανδημίας, φαίνεται να επιταχύνεται η διαδικασία δημιουργίας υποδομών σε δημόσιους χώρους (π.χ. δρόμους, πλατείες κ.λπ.). Υπεργολάβος του ΟΤΕ σημειώνει ότι πλέον η δημιουργία τηλεπικοινωνιακών (και όχι μόνο) υποδομών σε δρόμους έχει επιταχυνθεί σημαντικά.
Ανεξαρτήτως πάντως των πρόσκαιρων καθυστερήσεων που επιφέρει η πανδημία, η εξέλιξή της υπογραμμίζει την ανάγκη της ενδυνάμωσης των υποδομών τόσο στη χώρα, όσο και στην Ευρώπη. Αυτό υπογραμμίζει και η προχθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών (BEREC) με αφορμή τα προληπτικά μέτρα περιορισμού της κίνησης στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η σημερινή κατάσταση (της πανδημίας) υπογραμμίζει τη σημαντικότητα των συνεχόμενων επενδύσεων σε δικτυακές υποδομές, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι της Κομισιόν για την Κοινωνία του Gigabit, ιδιαίτερα μέσω των δικτύων 5G και των οπτικών ινών».
Πηγή: Καθημερινή