Τεχνολογία & Επιστήμη

Εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN): Ενισχύουν την προστασίας της ιδιωτικής ζωής

Διανύουμε μια εποχή, που η απόλαυση της ζωής στον ψηφιακό κόσμο έχει και το τίμημα της: την ιδιωτικότητά μας. Κάθε ιστοσελίδα που επισκεπτόμαστε, το πού βρισκόμαστε, το πόσα ξοδεύουμε και με ποιες κάρτες πληρώνουμε – αυτές είναι μόνο μερικές από τις πληροφορίες που παρακολουθούνται, συλλέγονται και αξιοποιούνται στο Ιnternet.

Σε περίπτωση πολέμου, οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι: τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά με τρόπους που είναι πολύ πιο επιβλαβείς όχι μόνο για την εικονική, αλλά και για την πραγματική μας ζωή. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, για παράδειγμα, η ζήτηση για εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) έχει εκτοξευθεί τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ESET, το VPN είναι κάτι σαν “o αόρατος μανδύας” που κρύβει τη διεύθυνση IP σας. Αντί να εμφανίζει δηλαδή τη διεύθυνση IP σας, το VPN μεταφέρει τη σύνδεσή σας σε έναν διακομιστή σε μια χώρα που επιλέγετε να συνδεθείτε και εμφανίζει μια διεύθυνση IP που προέρχεται από αυτήν τη χώρα.

Με αυτόν τον τρόπο, το VPN λειτουργεί σαν ένα “προστατευτικό φίλτρο”, που κρυπτογραφεί όλα τα δεδομένα που ταξιδεύουν μέσα από αυτό και ενισχύεται έτσι το διαδικτυακό σας απόρρητο. Οι πληροφορίες, η τοποθεσία και το ιστορικό περιήγησης σας θα είναι δυσανάγνωστα για οποιονδήποτε προσπαθεί να σας εντοπίσει και να σας παρακολουθήσει. Ούτε καν ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) δεν θα μπορεί να συλλέξει τις πληροφορίες.

Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi, συνδέεστε σε ένα δίκτυο που είναι λιγότερο ασφαλές, δίνοντας την ευκαιρία στους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στις συσκευές σας. Ένα VPN θα διασφαλίσει ότι η σύνδεσή σας είναι κρυπτογραφημένη και προστατευμένη από όσους θέλουν να κλέψουν τις προσωπικές σας πληροφορίες, τους κωδικούς πρόσβασης ή τα τραπεζικά σας στοιχεία.

Στο σπίτι, μπορεί να θεωρείτε ότι το δίκτυο σας είναι ασφαλές, αφού είστε ο ιδιοκτήτης, αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Δυστυχώς, δεν γνωρίζετε πόσο ασφαλής είναι ο κωδικός πρόσβασης του οικιακού σας δικτύου, ούτε αν έχει παραβιαστεί.

 

Διαβάστε όλο το άρθρο στο sepe.gr