Τεχνολογία & Επιστήμη

COSPAR Athens 2022 | Παρουσίαση σημαντικών ανακοινώσεων του Συνεδρίου

Mε τρεις σημαντικές προσωπικότητες ξεκίνησε η  ενημέρωση των ΜΜΕ στην συνέντευξη τύπου της COSPAR που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα στο Press Room του Συνεδρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.

Η επιλογή των ομιλητών έγινε από την Επιστημονική Επιτροπη της Cospar Athens 2022 με στόχο να προβληθούν στο Διεθνές και Ελληνικό κοινό επίκαιρα θέματα που βρίσκονται στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας. Δίνεται ετσι στην επιστημονική κοινότητα η ευκαιρία να  «μοιραστεί» με τον καθένα/καθεμία τις τρέχουσες εξελίξεις και μάλιστα με τρόπο απλό και κατανοητό. Τον συντονισμό της Συνέντευξης Τύπου ανέλαβαν ο έμπειρος Δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς και o Michael Buckley του Johns Hopkins University.

Παρουσιάσεις

Ημερα Ομιλητής/τρια Τίτλος στα Αγγλικά Τίτλος στα Ελληνικά
Τρίτη 21 Ιουλίου Andrei Kounine Ten Years of Operating Alpha Magnetic Spectrometer on the International Space Station Δέκα χρόνια λειτουργίας του φασματόμετρου AMS στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμο
Τρίτη 21 Ιουλίου John Mather,

Nobel Laureate

Hunting for Black Holes with JWST Αναζητώντας μαύρες τρύπες με το διαστημικό τηλεσκόπιο James  Webb
Τρίτη 21 Ιουλίου Manuel Rodrigues Results of the equivalence principle test in space by MICROSCOPE Αποτελέσματα του ελέγχου της αρχής της ισοδυναμίας στο Διάστημα από τον δορυφόρο MICROSCOPE

 

Tον λόγο πήρε πρώτος ο Andrei Kounine, Senior Research Scientist, MIT Deputy PI, AMS Experiment, ο οποιος στην δεκάλεπτη παρουσίαση του αναφέρθηκε στα «Δέκα χρόνια λειτουργίας του φασματόμετρου AMS στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό».Τα κύρια σημεία της παρουσίασης είναι τα ακόλουθα: « Η κοσμική αντιύλη και η ύλη έχουν ίση μάζα αλλά αντίθετο φορτίο, ενώ απορροφώνται από τη γήινη ατμόσφαιρα. Για τη μελέτη των ιδιοτήτων της αρχέγονης αντιύλης και της ύλης απαιτείται ένα μαγνητικό φασματόμετρο πάνω από τη γήινη ατμόσφαιρα.  Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ISS είναι μια ιδανική πλατφόρμα για θεμελιώδη έρευνα. Ο AMS είναι ένας ανιχνευτής σωματιδιακής φυσικής, όπως αυτοί του CERN, προσαρμοσμένος να λειτουργεί στον ISS.   Μέσα σε δέκα χρόνια, ο AMS έχει συλλέξει 200 δισ. κοσμικές ακτίνες, οδηγώντας σε νέες γνώσεις για το Σύμπαν. Τα σωματίδια αντιύλης (ποζιτρόνια και αντιπρωτόνια) παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι προέρχονται από τις συγκρούσεις σωματιδίων σκοτεινής ύλης ή από νέα αστροφυσικά αντικείμενα.  Οι μελέτες του AMS για βαρύτερα σωματίδια αντιύλης ανοίγουν ένα νέο ανεξερεύνητο πεδίο. Η ακριβής και συστηματική μελέτη των κοσμικών πυρήνων (μέχρι ενέργειες πολλών τρισ. ηλεκτρονιοβόλτ) δείχνει ότι απαιτείται μια νέα, ολοκληρωμένη θεωρία για την κατανόηση της ύλης στο Σύμπαν.»

Ακολούθως ο John Mather Senior Project Scientist, James Webb Space Telescope, (Νόμπελ Φυσικής 2006) παρουσίασε διαδικτυακά το επικαιρο θέμα: «Αναζητώντας μαύρες τρύπες με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb»  Όπως ανέφερε «Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, της ESA και της CSA, εκτοξεύθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021 με έναν πύραυλο Ariane 5 και άρχισε να λειτουργεί επιστημονικά, με πιθανή διάρκεια ζωής 20 ετών. Το τηλεσκόπιο και τα επιστημονικά του όργανα είναι καλύτερα από τις προβλέψεις, και έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί 5 πρώιμες παρατηρήσεις: το νεφέλωμα της Τρόπιδας (περιοχή αστρογένεσης), ο εξωπλανήτης WASP-96 b, το Νότιο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα (πλανητικό νεφέλωμα), το κουιντέτο του Stephan (αλληλεπιδρώντες γαλαξίες, συμπεριλαμβανομένου ενός ενεργού γαλαξιακού πυρήνα), και το SMACS 0723 (γαλαξιακό σμήνος με βαρυτικούς φακούς και φάσματα πρώιμων γαλαξιών.

Ο Manuel Rodrigues Senior Research Fellow, MICROSCOPE Project manager and Co-Investigator, μίλησε σχετικά με «τα αποτελέσματα του ελέγχου της αρχής της ισοδυναμίας στο Διάστημα από τον δορυφόρο MICROSCOPE» και τόνισε:  «Ο μικροδορυφόρος MICROSCOPE αναπτύχθηκε από την CNES και πέταξε από το 2016 έως το 2018. Το γαλλικό εργαστήριο αεροδιαστημικής ONERA, σε συνεργασία με το Observatoire de la Côte d’Azur, ήταν υπεύθυνο για τον καθορισμό και την αξιοποίηση της επιστήμης. Τα γερμανικά ινστιτούτα ZARM και PTB συμμετείχαν αντίστοιχα στην επιστήμη και στην ανάπτυξη της μάζας ελέγχου με τη χρηματοδότηση του DLR, ενώ ο ESA παρείχε τους προωθητήρες ψυχρού αερίου του δορυφόρου. Το 2021, η επιστημονική ομάδα ολοκλήρωσε την επεξεργασία των δεδομένων και υπέβαλε 11 εργασίες στο επιστημονικό περιοδικό Classical and Quantum Gravity και μία στο Physical Review Letters. Σήμερα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι η ευαισθησία της δοκιμής που δημοσιεύθηκε το 2017 έχει βελτιωθεί. Οι αποδείξεις για την παραβίαση ή μη της Αρχής της Ισοδυναμίας θα αποκαλυφθούν τον Σεπτέμβριο του 2022 σε συνέντευξη Τύπου.»