Τεχνολογία & Επιστήμη

55η η Ελλάδα μεταξύ 84 χωρών στον Digital Money Index 2019

Ρόλο καταλύτη για την παγκόσμια οικονομία αποκτούν, πλέον, οι ηλεκτρονικές πληρωμές. Το ψηφιακό χρήμα διευκολύνει μια σειρά από καθημερινές δραστηριότητες, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για επιχειρήσεις, πολίτες, αλλά και για το Δημόσιο τομέα. Έρευνα της Citi δείχνει ότι η αύξηση της υιοθέτησης του ψηφιακού χρήματος κατά 10%, παγκοσμίως, θα διευκόλυνε την πρόσβαση στις συμβατικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και θα εξασφάλιζε φθηνότερες πιστώσεις για 220 εκατ. άτομα. Αυτό θα ισοδυναμούσε με άνοδο των καταναλωτικών δαπανών κατά $150 δις, αυξάνοντας τα έσοδα των επιχειρήσεων. Συνολικά, οι ψηφιακές πληρωμές μειώνουν το κόστος διαχείρισης των μετρητών για τις επιχειρήσεις κατά $100 δις. Παρά τα εμφανή ευεργετικά αποτελέσματα από τη χρήση του ψηφιακού χρήματος, η διείσδυση σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει σήμερα χαμηλή, αν και βαίνει συνεχώς αυξανόμενη.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ετοιμότητα των χωρών, διεθνώς, για το ψηφιακό χρήμα έχει βελτιωθεί κατά 5,5%. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το δείκτη Digital Money Index, που συντάσσει ετησίως εδώ και έξι χρόνια η Citi, σε συνεργασία με το Imperial College London, κατατάσσεται στην 55η θέση ανάμεσα σε 84 χώρες, παγκοσμίως, στην υιοθέτηση του ψηφιακού χρήματος. Ο Δείκτης ομαδοποιεί τις χώρες σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την ετοιμότητά τους για την υιοθέτηση ψηφιακών μέσων πληρωμών: αρχικό στάδιο, αγορές σε ανάπτυξη, ενδιάμεσο στάδιο και χώρες σε ετοιμότητα (incipient, emerging, in-transition, materially ready). Η Ελλάδα, με βάση την αξιολόγηση της έρευνας, ανήκει στην δεύτερη κατηγορία, στις αναδυόμενες αγορές για τις ψηφιακές πληρωμές.

Τέσσερις ομάδες
Οι χώρες σε αρχικό στάδιο ως προς την υιοθέτηση του ψηφιακού χρήματος, έχουν έλλειψη προσιτής (και βασικής) υποδομής ΤΠΕ, ενώ η πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι περιορισμένη και δαπανηρή. Στις χώρες που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, όπου ανήκει και η Ελλάδα, υπάρχουν βασικές υποδομές ΤΠΕ και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ενώ υφίσταται και το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για τις ψηφιακές πληρωμές. Οι προκλήσεις σε αυτές τις αγορές είναι το μέγεθος της άτυπης οικονομίας, η έλλειψη επιβολής της ισχύουσας νομοθεσίας και η προτίμηση των καταναλωτών για μετρητά. Οι χώρες, που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, έχουν αναπτύξει τις βασικές υποδομές για τις ψηφιακές πληρωμές, ωστόσο, χρειάζεται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην παροχή σχετικών λύσεων για επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Τέλος, στις χώρες με υψηλή ετοιμότητα για το ψηφιακό χρήμα η διάχυση των ΤΠΕ είναι μεγάλη, ενώ υψηλή είναι και η εξοικείωση με τις ψηφιακές λύσεις πληρωμών. Διαθέτουν φιλικό προς την αγορά επιχειρηματικό και κανονιστικό περιβάλλον και διευκολύνουν τις επενδύσεις και την καινοτομία του ιδιωτικού τομέα. Η πρόκληση είναι να δημιουργηθούν αναγκαστικές περιπτώσεις χρήσης και οικοσυστήματα για να ενθαρρύνουν περαιτέρω τη χρήση.

Πρωταθλητές
Οι δέκα χώρες που θεωρούνται πιο ώριμες, παγκοσμίως, όσον αφορά τις ψηφιακές πληρωμές είναι, σύμφωνα με τον Digital Money Index, είναι η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Δανία και η Νέα Ζηλανδία. Όπως γίνεται σαφές, η Ευρώπη μονοπωλεί την πρώτη δεκάδα των πιο έτοιμων χωρών από πλευράς ψηφιακών πληρωμών, καθώς εκπροσωπείται με επτά χώρες. Αλλά και στις επόμενες δέκα θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, η Ευρώπη κάνει πρωταθλητισμό: Γερμανία, Καναδάς, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αυστραλία, Βέλγιο, Αυστρία, Νότια Κορέα, Ιρλανδία και Ισραήλ. Στον αντίποδα, στις τελευταίες δέκα θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται η Νιγηρία, η Αλγερία, η Ζάμπια, το Καμερούν, η Τανζανία, το Νεπάλ, η Βενεζουέλα, το Μάλι, η Μοζαμβίκη και η Αιθιοπία.

Πηγή: Sepe.gr