Πανεπιστήμιο Πατρών και τοπικοί φορείς συνεργάζονται στη διατύπωση προτάσεων αντιμετώπισης της δημογραφικής συρρίκνωσης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας στις περιοχές της υπαίθρου, στο πλαίσιο του έργου «Interreg Europe DOWN-TO-EARTH».
Την Παρασκευή 16 Ιουνίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών μέσω των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Αειφορικής Γεωργίας, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθ. Ευάγγελο Παπαδάκη και θεματικό ειδικό τον Καθ. Νίκο Κούτσια, συγκάλεσε την 1η Συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών του Ευρωπαϊκού έργου INTERREG EUROPE «Down-to-Earth» με θέμα την Αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας έναντι περιβαλλοντικών κινδύνων στις περιοχές της υπαίθρου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, επικεφαλής αναπτυξιακών εταιρειών, εκπρόσωποι μονάδων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, εκπρόσωποι φορέων της κοινωνίας πολιτών και ερευνητές.
Ο Καθηγητής κ. Ευάγγελος Παπαδάκης, καλωσόρισε τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου και τόνισε την ανάγκη στήριξης της ομάδας έργου από εκπροσώπους των τοπικών φορέων, οι οποίοι θα συνδιαμορφώσουν τις προτάσεις του έργου, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της διαπεριφερειακής ανταλλαγής εμπειρίας με άλλες περιφέρειες της Ευρώπης, οι οποίες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα οξείες προκλήσεις στο δημογραφικό και τους κινδύνους φυσικών καταστροφών. Παρουσιάζοντας τη διάρθρωση των εργασιών του έργου, ο κ. Παπαδάκης προσδιόρισε τη διεξαγωγή εξειδικευμένου συνεδρίου στην Δυτική Ελλάδα με θέμα την παρουσίαση μέτρων αντιμετώπισης της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και γήρανσης για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις περιοχές της υπαίθρου, στις αρχές του 2024. Αντικειμενικός στόχος του έργου, ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, θα είναι η κατάρτιση περιφερειακού σχεδίου δράσης με εξειδικευμένες προτάσεις πολιτικής σε επίπεδο νέων προσκλήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», όπου σε συνεργασία με τον αρμόδιο θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Έρευνας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας κ. Ζαΐμη, έχουν προσδιοριστεί τα συναφή πεδία παρέμβασης στους στόχους πολιτικής 2 «πιο πράσινη Ευρώπη» και 5 «Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες»–ειδικά σε σχέση με Δήμους οι οποίοι υλοποιούν στρατηγικές ΟΧΕ στον χώρο της υπαίθρου. Εν συνεχεία, ο Δρ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, παρουσίασε αναλυτικά τη δομή και μεθοδολογία σύνταξης της αναφοράς για την τρέχουσα κατάσταση καθώς και τα μέτρα αντιμετώπισης που έχουν υλοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο, ενόψει των προσεχών επισκέψεων εργασίας για την ανταλλαγή εμπειρίας.
Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος του Ξηρόμερου κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης, τόνισε την σημασία του εγχειρήματος που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο, το οποίο εστιάζει στην καρδιά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρότεροι Δήμοι της περιφέρειας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η δημογραφική κρίση είναι έντονη σε περιοχές του Δήμου Ξηρομέρου, όπου καταγράφηκε μείωση πληθυσμού έως 13% σύμφωνα με την απογραφή 2021, «τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα και η Κλιματική Αλλαγή έχουν επιβαρύνει την αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία, ο κίνδυνος πυρκαγιών έχει ενισχυθεί από τις όψιμες βροχοπτώσεις, ενώ οι πλημμύρες και οι σεισμοί αποτελούν παράγοντα κινδύνου». Κλείνοντας ο κ. Τριανταφυλλάκης αναφέρθηκε στις δυνατότητες να γίνουν καινοτόμες παρεμβάσεις μέσα από το ΠΕΠ, τις νέες στρατηγικές ΟΧΕ και τα υπόλοιπα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως με τη χωροθέτηση κτηνοτροφικών πάρκων, την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και την παροχή κινήτρων για την επιστροφή του κόσμου στα χωριά.
Η διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΑΧΑΪΑ» κ. Ηρώ Τσιμπρή χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου, η οποία συμβάλει στη διασύνδεση έρευνας και ανάλυσης με την τοπική ανάπτυξη ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας, συνέργειας και συνεννόησης για την επίτευξη πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων μέσω του έργου «Down to Earth», όπως και στην ευρύτερη αναπτυξιακή ατζέντα που υποστηρίζει η ΑΧΑΪΑ Αναπτυξιακή μέσω του Προγράμματος LEADER,του οποίου ξεκίνησε η υλοποίηση. Μάλιστα, η κυρία Τσιμπρή επισήμανε ότι το Πρόγραμμα LEADER διαθέτει ειδική πίστωση για νέα δημόσια έργα και διακρατικές συνεργασίες, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην πολλαπλασιαστική αξιοποίηση των θεμάτων που θα μελετήσει το έργο, σε συνδυασμό με ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως το Rural Pact που δίνει φωνή στις περιφέρειες της υπαίθρου.
Στην παρέμβασή του ο Διευθυντής της Αιτωλικής Αναπτυξιακής κ. Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία της διατοπικής συνεργασίας και στο ιδιαίτερο αναπτυξιακό αποτύπωμα του προγράμματος LEADER, το οποίο είναι σημαντικό για την τοπική οικονομία και απασχόληση στις περιοχές με πληθυσμιακή συρρίκνωση και ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας τους.
Σύντομη παρέμβαση έκανε ο κ. Νίκος Αντωνόπουλος εκ μέρους της ΑΜΚΕ «Λαπατοχώρια», η οποία εργάζεται για την ανάπτυξη σε 25 χωριά των Καλαβρύτων ως φορέας της κοινωνίας των πολιτών—του πλέον αδύναμου κρίκου όπως ανέφερε χαρακτηριστικά—ενώ τόνισε ότι η καταγραφή των προβλημάτων, η αποτύπωση της κατάστασης και η επεξεργασία προτάσεων αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο θα πρέπει να συνοδευτεί από τη δημιουργία, με στήριξη των ΟΤΑ, ενός μόνιμου παρατηρητηρίου για τον πληθυσμό και την ανθεκτικότητα σε επίπεδο περιφέρειας.
Στην παρέμβασή του, ο Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Μεσολογγίου-Αιτωλικού και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, κ. Ιωάννης Σελιμάς, αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές προκλήσεις της περιοχής ευθύνης των περιοχών NATURA, όπως έχουν καταγραφεί από καινοτόμα έργα όπως το LIFE IP Natura αναφέροντας τα προβλήματα των γεωτρήσεων στον Αράκυνθο και τις ρίψεις απορριμμάτων και μπαζών, στα οποία έχει σημειωθεί μόνο μερική πρόοδος. Επισήμανε τη διάθεση του φορέα να συνδράμει σε σχετικό αίτημα παροχής πληροφόρησης για το έργο, που θα κατατεθεί αναφορικά με τα πορίσματα των μελετών του οργανισμού.
Στη συζήτηση παρέστησαν εκ μέρους του Δήμου Καλαβρύτων ο κ. Αλέξης Γουρζέλας και εκ μέρους του Δήμου Θέρμου η κ. Γεωργία Γραμματίκα.