Είναι ξεκάθαρο, ότι η άσκηση έχει υγιή οφέλη και σωματικά και πνευματικά—αλλά σκεφτείτε να μπορούσαμε να αποδείξουμε στην πραγματικότητα ότι η άσκηση είναι πιο σημαντική για την πνευματική σας υγεία παρά το πορτοφόλι σας;
Σχετικά με μια μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές του Yale και του Oxford, μπορεί να επαληθεύσανε οι ίδιοι και το παραπάνω.
Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο “The Lancet”, επιστήμονες συνέλλεξαν δεδομένα σχετικά με τη φυσική συμπεριφορά και τη πνευματική διάθεση πάνω σε 1.2 εκατομμύριο Αμερικάνους.
Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν 75 τύπους φυσικής δραστηριότητας—από το κούρεμα γκαζόν, τη φύλαξη παιδιών και τις δουλειές σπιτιού μέχρι την άρση βαρών, τη ποδηλασία και το τρέξιμο.
Οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν στην επόμενη ερώτηση: “ Πόσες φορές δεν έχεις νιώσει καλά πνευματικά μέσα στις περασμένες 30 μέρες, για παράδειγμα, λόγω στρες, κατάθλιψης ή λόγω συναισθηματικών προβλημάτων;”
Επίσης, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες πληροφορίες σχετικά με το εισόδημά τους και με τις φυσικές δραστηριότητες που ακολουθούν. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν 75 τύπους φυσικής δραστηριότητας—από το κούρεμα γκαζόν, τη φύλαξη παιδιών και τις δουλειές σπιτιού μέχρι την άρση βαρών, τη ποδηλασία και το τρέξιμο.
Αυτοί οι οποίοι είναι πιο ενεργοί, τείνουν να είναι γενικά πιο χαρούμενοι.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι, ενώ αυτοί που ασκούνταν τακτικά έτειναν να νιώθουν άσχημα περίπου 35 μέρες το χρόνο, οι μη ενεργοί συμμετέχοντες ένιωθαν άσχημα κατά μέσο όρο 18 μέρες παραπάνω.
Σχετικά με αυτό, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι ενεργοί σωματικά άνθρωποι νιώθουν τόσο καλά όσο νιώθουν αυτοί που δεν κάνουν σπορ, αλλά που κερδίζουν γύρω στα 25.000$ και παραπάνω το χρόνο.
Ουσιαστικά, θα πρέπει να κερδίσετε πολύ περισσότερα από τα κέρδη σας για να σας δώσουν την ίδια θετική επίδραση που έχει ο αθλητισμός.
Αυτό δε σημαίνει βέβαια, ότι όσα περισσότερα σπορ κάνετε, τόσο πιο χαρούμενοι είστε.
Η υπερβολική άσκηση μπορεί να είναι επιβλαβής για την πνευματική σας υγεία.
Η άσκηση είναι ξεκάθαρα καλή για σας αλλά πότε φτάνει την υπερβολή?
“Η σχέση μεταξύ των σπορ και του ψυχικού φορτίου είναι σχεδιασμένη από σένα για σένα” γράφει η μελέτη του ο συγγραφέας Adam Chekroud του Yale University μετά από μια συνέντευξη με τον Die Welt. Η μελέτη έδειξε ότι η φυσική άσκηση συνδράμει στην καλύτερη φόρμα του πνεύματος μόνο όταν έχει συγκεκριμένα όρια και ώρες.
Σύμφωνα με την μελέτη, το ιδανικό είναι οι τρεις στις πέντε συνεδρίες ασκήσεων να διαρκούν 30 με 60 λεπτά η κάθε μία ανά βδομάδα.
Πιο πολύ από αυτό, μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα—στην πραγματικότητα η πνευματική υγεία αυτών των συμμετεχόντων που ασκήθηκαν περισσότερο από τρεις ώρες τη μέρα, υπέφεραν περισσότερο από εκείνους που ουσιαστικά δεν ήταν σωματικά ενεργοί.
Τα αθλήματα που περιέχουν και την κοινωνικοποίηση μπορούν να έχουν ακόμα μεγαλύτερη θετική επίδραση στην πνευματική σας υγεία σχετικά με άλλα άτομα.
Οι επιστήμονες επίσης παρατήρησαν ότι συγκεκριμένα αθλήματα που περιέχουν και την κοινωνικοποίηση—π.χ. ομαδικά σπορ– μπορούν να έχουν ακόμα μεγαλύτερη θετική επίδραση στην πνευματική σας υγεία σχετικά με άλλα άτομα.
Εκτός από το γεγονός, ότι ούτε η ποδηλασία, ούτε η αερόβια γυμναστική και το γυμναστήριο μετριούνται τεχνικά ως ομαδικά αθλήματα, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν επίσης να έχουν σημαντική θετική επίδραση στην ψυχική σας υγεία.