Innovation & Inspiration

Το επαγγελματικό προφίλ ενός Millennial

Παίζουν την τεχνολογία στα δάχτυλα. Αυτό ίσως βιαστείς να απαντήσεις στην ερώτηση ποιο είναι το πιο βασικό πλεονέκτημα ενός millennial στον εργασιακό χώρο. Μάλλον, όμως, τους έχεις υποτιμήσει. Σύμφωνα με έρευνα του Manpower Group, το 35% των εργαζόμενων μέχρι το 2020 θα καταλαμβάνουν οι ηλικίες από 23-37 ετών. Η γενιά δηλαδή των Millennials. Ένα 35% των θέσεων εργασίας καταλαμβάνουν οι Generation X, ένα 24% οι Generation Z και μόνο το 6% οι Baby Boomers. Η έρευνα διεξήχθη σε 25 χώρες και εξέτασε 19.000 Millennials.

Βασικός στόχος της έρευνας είναι να κατανοήσουν οι εργοδότες ποιες είναι οι βασικές διαφορές της συγκεκριμένης εργασιακής ομάδας σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Ποιο είναι το επαγγελματικό τους προφίλ; Πού επικεντρώνονται οι στόχοι τους;

Ορίστε μερικά από τα ενδιαφέροντα που προέκυψαν για τους Millennials όσον αφορά στα χαρακτηριστικά τους στον χώρο εργασίας, τα οποία σχολιάζει ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Κοινωνιολόγος- Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Είναι ευέλικτοι

Τα ¾ των Millennials εργάζονται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Παρόλα αυτά, το ½ είναι ανοιχτοί σε μη παραδοσιακές μορφές εργασίες και ωραρίων. Το 3% από αυτούς είναι σε θέσεις που χαρακτηρίζονται gig economy (μια κατάσταση της οικονομίας στην οποία κυριαρχούν οι ευέλικτες και προσωρινές μορφές εργασίας, όπου ξεκάθαρα προτιμούνται οι εξωτερικοί συνεργάτες από το μόνιμο προσωπικό).

Όπως όλα δείχνουν οι Millennials, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, γνωρίζουν την ανάγκη να προσαρμοστούν πιο γρήγορα στα νέα εργασιακά δεδομένα, σε διαφορετικών ειδών επαγγελματικά πεδία, εξηγεί ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος. Επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευελιξία, αρκεί να δραστηριοποιούνται σε τομείς αυξημένης ή ανερχόμενης ζήτησης στην αγορά. Είναι ανοιχτοί στις μετακινήσεις και γνωρίζουν ότι το τωρινό τους επάγγελμα δεν είναι κάτι που χρειάζεται να ακολουθήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Δε σταματούν να μαθαίνουν

Ένα πτυχίο ποτέ δεν είναι αρκετό. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά οι Millennials. Η δια βίου μάθηση είναι κάτι που επιδιώκουν χωρίς δεύτερη σκέψη, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πληρώσουν οι ίδιοι για την περαιτέρω εκπαίδευσή τους. Το 93% πιστεύει ότι δεν πρέπει να σταματούν ποτέ να κατακτούν νέες δεξιότητες και να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε διαφορετικά μάλιστα πεδία. Μόνο το 7% δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει τις σπουδές του ή να παρακολουθήσει σεμινάρια με στόχο την ενίσχυση του επαγγελματικού προφίλ. Η δια βίου μάθηση είναι ένα βασικό εφόδιο επαγγελματικής εξέλιξης για όλες τις εργασιακές ομάδες, τονίζει ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος.

Έχουν πείσμα

Τα παιδιά των εκπροσώπων της γενιάς που είδε την επαγγελματική ασφάλεια να κλονίζεται στις δεκαετίες του ’80 και ’90 είναι προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι εργοδότες και συνάδελφοι έχουν αυξημένες απαιτήσεις από τους νεότερους εργαζόμενους και ζητούν από αυτούς να κατέχουν δεξιότητες που πιθανό λείπουν από τους μεγαλύτερους. Ποιο είναι το «motto» τους; “Μπορώ να τα καταφέρω και θα το αποδείξω”. Είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και ανταγωνιστικοί και παρότι μπορεί να τους λείπει η εμπειρία, διόλου δε διακρίνονται από χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Είναι αισιόδοξοι

Τα ⅔ των Millennials είναι αρκετά αισιόδοξοι για την τωρινή τους επαγγελματική δραστηριότητα. Ενώ το 62% πιστεύει ότι, ακόμα κι αν χάσουν σήμερα την επαγγελματική τους θέση, μπορούν εύκολα να βρουν άλλη αντίστοιχη ή και καλύτερη (τουλάχιστον από άποψη εισοδήματος) μέσα σε μερικούς μήνες ή το αργότερο μέσα σε διάστημα 12 μηνών.

Ποιοι είναι οι πιο αισιόδοξοι; Ελβετοί, Γερμανοί, Μεξικανοί και Κινέζοι. Και οι πιο απαισιόδοξοι; Ιάπωνες, Ιταλοί και Έλληνες. Αυτό προφανώς έχει να κάνει με την αστάθεια της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης των συγκεκριμένων χωρών, η οποία δημιουργεί αισθήματα εργασιακής ανασφάλειας και ανησυχίας στους νέους, σχολιάζει ο κύριος Θεοδωρόπουλος.

Αλλά είναι και ρεαλιστές

Οι περισσότεροι από τους Millennials δεν έχουν αυταπάτες. Πιστεύουν ότι θα χρειαστεί να δουλέψουν περισσότερο από ότι οι προηγούμενες γενιές. Πιο συγκεκριμένα, ένα 70% πιστεύει ότι θα χρειαστεί να συνεχίσει να δουλεύει ακόμα κι αν ξεπεράσει τα 65 ή ακόμα και 70 έτη ζωής. Ενώ το 12% πιστεύει ότι θα χρειαστεί να δουλεύει μέχρι το τέλος της ζωής του. Ποιοι το πιστεύουν πιο έντονα αυτό; Το 37% των Millenials στην Ιαπωνία, το 18% των Κινέζων και το 15% των Ελλήνων. Ακολουθεί ο Καναδάς, η Ινδία και η Σιγκαπούρη σε ποσοστό 14%, ενώ τα κατώτερα νούμερα που ασπάζονται αυτή την πεποίθηση αφορούν τη Γαλλία, το Μεξικό και την Ελβετία (8%).

Βιάζονται;

Πολύ! Ονειρεύονται να φτάσουν ψηλά το συντομότερο δυνατό. Έχουν επενδύσει πολύ σε σπουδές και επιζητούν την επαγγελματική καταξίωση, αλλά θέλουν να απολαμβάνουν την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Φυσικά, το ότι βιάζονται μπορεί να είναι και καλό μπορεί να είναι και κακό. Η έλλειψη εμπειρίας είναι το βασικό τους μειονέκτημα (προς το παρόν). Μην ξεχνάς ότι ο χρόνος τρέχει, οπότε σύντομα θα την κατακτήσουν κι αυτή. Κι όπως όλα δείχνουν, οι Millennials είναι πιθανό να εξελιχθούν στην πιο ανταγωνιστική και πολλά υποσχόμενη εργασιακή ομάδα. Καθόλου, λοιπόν, μην τους υποτιμάς.

Πηγή: thriveglobal.gr