Μήπως αισθάνεσαι ότι η δουλειά σου κρατάει τόσο πολύ που δεν μπορείς πια να συγκεντρωθείς και να την τελειώσεις; Ίσως αρνείσαι να πηγαίνεις στο γραφείο και προτιμάς να κοιτάς το ταβάνι αντί να περνάς ακόμα μία ημέρα στην δουλειά, υποφέροντας. Αυτά, σε συνδυασμό με τον εκνευρισμό, την ενόχληση, την έλλειψη υπομονής με τους πελάτες ή τους συναδέλφους, σε κάνουν να νιώθεις συνεχώς ανικανοποίητος και απογοητευμένος με την δουλειά σου και αποτελούν σημάδια εξάντλησης που μαρτυρούν πως ενδεχομένως πάσχεις από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης.
Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, γνωστό και ως σύνδρομο burnout, είναι πολύ συνηθισμένο στις μέρες μας. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτό.
Γιατί όταν φτάνεις σε ένα τέτοιο σημείο, νιώθεις μία κυνικότητα για την δουλειά σου και αυτό το συναίσθημα το κουβαλάς και εκτός δουλειάς στην ζωή σου, επηρεάζοντας έτσι τις σχέσεις σου. Ενδέχεται να μένεις ξύπνιος κατά τη διάρκεια της νύχτας αναλογιζόμενος την επόμενη ημέρα, να κοιμάσαι ελάχιστα και είτε να παραλείπεις γεύματα επειδή είσαι στενοχωρημένος, είτε να κάνεις ακριβώς το αντίθετο τρώγοντας υπερβολικά μεγάλες ποσότητες με αποτέλεσμα να παίρνεις κιλά.
Αναγνωρίζεις κάτι από τα παραπάνω σε εσένα;
Πώς θα καταλάβεις ότι πάσχεις από το Σύνδρομο Βurnout
1.Χαμηλή απόδοση στην δουλειά. Για να καταλάβεις αν υπάρχει πρόβλημα με την απόδοσή σου, κάνει μία παύση και σύγκρινε την τωρινή σου απόδοση με εκείνη που είχες όταν πρωτοξεκίνησες. Πώς είναι; Αν παρατηρείς μεγάλη πτώση με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να σημαίνει πως πάσχεις από σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης.
2.Απώλεια ελέγχου. Αισθάνεσαι πως δεν λες ποτέ όχι, είτε αυτό αφορά στο πρόγραμμά σου, σε ό,τι σου αναθέτουν ή στον φόρτο εργασίας σου. Επίσης αισθάνεσαι πως δεν έχεις τα απαραίτητα εφόδια για να ολοκληρώσεις την δουλειά σου.
3.Αβέβαιες προσδοκίες. Η περιγραφή της θέσης σου ή και ο τίτλος της ίσως είναι δυσνόητα ή ασαφή. Μήπως η περιγραφή της θέσης σου λέει κάτι που το έχεις καταλάβει εντελώς λάθος; Μήπως έχεις αναλάβει περισσότερα καθήκοντα από αυτά που πρέπει; Ήρθε η στιγμή να βάλεις όρια. Αν παραείσαι καλός στη δουλειά, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθείς στην επαγγελματική εξουθένωση.
4.Ελάχιστες επαγγελματικές σχέσεις. Το να μην έχεις ένα φίλο στη δουλειά μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι μόνος, απομονωμένος ή ακόμα και αποξενωμένος από τους υπόλοιπους.
5.Αταίριαστες αξίες. Πιστεύεις στην δουλειά σου ή μήπως σου έχει ανατεθεί η προώθηση ενός προϊόντος ή υπηρεσίας, στα οποία δεν πιστεύεις; Τι εννοώ; Ας υποθέσουμε πως είσαι φανατικός χρήστης της Apple και όμως η δουλειά σου είναι να πουλάς PCs. Αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και να θυμάσαι πως ένα άτομο που προσποιείται πως είναι πολύ ενθουσιασμένο με την δουλειά του, σύντομα θα νιώσει μεγάλη καταπίεση και έντονο άγχος.
6.Υπερβολές στο πρόγραμμά σου. Μήπως το πρόγραμμά σου παραείναι φορτωμένο; Μήπως είσαι τόσο απασχολημένος με την δουλειά σου, που δεν βρίσκεις τον χρόνο να πας ούτε στην τουαλέτα; Ή μήπως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο; Μήπως οι ημέρες σου μοιάζουν με αιωνιότητα και κυλούν τόσο αργά και βασανιστικά που κοιτάζεις συνέχεια το ρολόι σου; Και τα δύο σε εμποδίζουν να έχεις έναν σταθερό ρυθμό δουλειάς.
7.Απώλεια ισορροπίας εργασίας και προσωπικής ζωής. Αλήθεια έχεις ζωή πέρα από την δουλειά σου; Έχεις χόμπι, ενδιαφέροντα και κοινωνικές συναναστροφές; Αν όχι, τότε σίγουρα δεν θα δίνεις στην δουλειά σου την απαιτούμενη προσοχή και σταδιακά, αν δεν σου έχει συμβεί ήδη, θα οδηγηθείς στο σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης. Και φυσικά τότε δεν θα έχεις και καμία διέξοδο από την δουλειά σου, είτε αυτό σημαίνει μία έξοδος ή μία βόλτα με έναν φίλο σου.
Αν έστω και κάποια από τα παραπάνω αποτελούν μέρος της ζωής και της δουλειάς σου τότε μάλλον θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να επαναπροσδιορίσεις τις επιλογές και τις πράξεις σου.
Πηγή: Thriveglobal.gr