Innovation & Inspiration

Τι είναι η «έξυπνη» μελέτη που θα σε κάνει να κερδίσεις το στοίχημα της ζωής σου

Δουλεύεις και θες να κάνεις το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό σου; Σπουδάζεις και θες να είσαι οικονομικά ανεξάρτητος; Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεσαι, ο συνδυασμός δουλειάς και σπουδών είναι ένα απαιτητικό στοίχημα που βάζεις με τον εαυτό σου και είναι βέβαιο ότι θες να το κερδίσεις.

Μπορεί να φοβάσαι ότι δε θα τα καταφέρεις. Ή ότι δε θα αποδίδεις όπως πρέπει στη δουλειά σου. Ή ότι δε θα πετύχεις την ακαδημαϊκή πορεία που έχεις στο μυαλό σου. Παράλληλα, φοβάσαι μην αποκοπείς από τον περίγυρό σου και δεν έχεις πλέον ούτε κοινωνική ζωή ούτε ελεύθερο χρόνο. Είναι αναμενόμενοι και απόλυτα λογικοί φόβοι. Υπάρχουν όμως τρόποι να τους ξεπεράσεις.

Ο Νίκος Χαρόπουλος, life coach & σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, σου παρουσιάζει ορισμένες χρηστικές συμβουλές για εγγυημένη επιτυχία και στους δύο τομείς της ζωής σου:

Φρόντισε τον εαυτό σου

Πριν αναπτύξω ορισμένες σκέψεις μου, θα ήθελα να μοιραστώ την θεμελειώδη αρχή και την βασική προϋπόθεση, ώστε να μπορέσεις να λύσεις την δύσκολη αυτή εξίσωση επιτυχίας: με αυτό δεν εννοώ μόνο την φυσική και σωματική σου κατάσταση, αλλά και την ψυχική ηρεμία και πνευματική σου διαύγεια. Κατά τη διάρκεια του υπέροχου ταξιδιού γνώσης και επαγγελματικής καριέρας, μην ξεχνάς μερικά αυτονόητα που αρκετές φορές προσπερνάμε όπως: να κάνεις πού και πού ένα διάλειμμα για να δεις τους φίλους σου, να διασκεδάζεις, να γυμνάζεσαι, ή αν θες, να μην κάνεις απολύτως τίποτα, χωρίς τύψεις και ενοχές. Πάνω απ΄ όλα όμως μην αμελείς την διατροφή σου και μην ξεχνάς πόσο σημαντικός είναι ο σωστός ύπνος για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου σου.

Ας έρθουμε τώρα σε συγκεκριμένες συμβουλές, των οποίων η ιεράρχηση θα μπορούσε να είναι και διαφορετική.

1.Κάνε ένα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό

Οι εξ αποστάσεως σπουδές, είναι μία εξαιρετική επιλογή χάρη στην ευελιξία που σου παρέχουν. Η σύγχρονη τεχνολογία με τη χρήση διαδραστικών συστημάτων επικοινωνίας, δίνει το πλεονέκτημα της από την άνεση του χώρου σου εκπαίδευσης, με εύκολη πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό κάθε στιγμή, χωρίς χρονικό περιορισμό. Η ευελιξία, η αποτελεσματικότητα και η αλληλεπίδραση με άμεσο feedback σε ένα φιλικό περιβάλλον θα σε απελευθερώσουν όσον αφορά στον χρόνο που θα επενδύσεις για τις σπουδές σου. Επικοινωνώντας με τους συμφοιτητές και τους καθηγητές σου μέσω internet, εξοικονομείς χρόνο και χρήμα. Ιδιαίτερα αν εργάζεσαι full-time, οι εξ αποστάσεως σπουδές είναι η ιδανική λύση για τον περιορισμένο σου χρόνο. Ακόμα, δεν θα επιβαρυνθείς με δαπάνες διαμονής, μετακίνησης και διαβίωσης σε άλλο τόπο από αυτόν της κύριας κατοικίας σου. Ταυτόχρονα θα έχεις τη δυνατότητα διαμόρφωσης του δικού σου προγράμματος σπουδών, ανάλογα με το εισόδημά σου αφού μπορείς να επιλέξεις αριθμό ενοτήτων ή μαθημάτων που μπορείς εύκολα να καλύψεις. Μην ξεχνάς ωστόσο πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η θέληση και το ισχυρό σου κίνητρο για μάθηση.

2.Δούλεψε ή σπούδασε part-time

Οι full-time σπουδές σε συνδυασμό με full-time δουλειά είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις, βάλε στη στρατηγική σου μερικές εναλλακτικές μεθόδους επιτυχίας. Δεν υπάρχει λόγος να πιέζεσαι. Σε αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα, υπάρχει η δυνατότητα της part-time φοίτησης, η οποία ενδεχομένως σε εξυπηρετεί καλύτερα. Σε αυτή την περίπτωση ως φοιτητής θα σπουδάζεις λιγότερο εντατικά μα εξίσου αποτελεσματικά. Δεν είναι τυχαίο πως τα συγκεκριμένα προγράμματα προτιμούνται από άτομα που συνδυάζουν εργασία και φοίτηση. Θα μπορούσες, επίσης, να επιλέξεις μία part-time εργασία, η οποία θα ταιριάζει στο πρόγραμμά σου.

3.Κάνε πρακτική (internship)

Παρά το γεγονός ότι πολλές πρακτικές δεν είναι αμειβόμενες, αποτελούν μία πολύτιμη πηγή εμπειρίας και προσωπικής ανάπτυξης, προσφέροντας σπουδαία οφέλη τόσο σε εκπαιδευτικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Μία καλή πρακτική, βοηθά στην ανάδειξη της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων του ασκουμένου ενώ μπορεί να αποτελεί και υπόσχεση μόνιμης εργασίας.

Από την εμπειρία μου στον επιχειρηματικό στίβο, μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως σήμερα, υπάρχουν ποιοτικά προγράμματα, τα οποία παρέχουν στους νέους τη δυνατότητα για πρακτική άσκηση σε πολυεθνικούς ομίλους και επιχειρήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι οποίες συχνά, οδηγούν σε προσλήψεις. Ταυτόχρονα με την πρακτική, δεδομένου οτι οι εργασιακές υποχρεώσεις δεν είναι μεγάλες, έχεις χρόνο για τις σπουδές σου. Αν φυσικά η πρακτική είναι αμειβόμενη, ακόμα καλύτερα.

4. Οργανώσου και φτιάξε ένα πλάνο

Επειδή το πρόγραμμά σου είναι σίγουρα φορτωμένο, για να ισορροπήσεις μεταξύ εργασίας και σπουδών, πρέπει να είσαι σωστά οργανωμένος τόσο στη δουλειά όσο και στο πανεπιστήμιο. Ταξινόμησε τις προθεσμίες σου και κατάγραψέ τις στο ημερολόγιό σου. Έτσι, δε θα ξεχάσεις κάποια υποχρέωση και θα ολοκληρώνεις τις εργασίες σου εγκαίρως. Συγχρόνως κάθε εβδομάδα, φρόντισε να αφιερώνεις κάποιες ώρες στο διάβασμα, για να μην μένεις πίσω στα μαθήματά σου. Ας μην μας διαφεύγει οτι, για κάποιο δικό σου λόγο, εσύ επέλεξες να εργάζεσαι και να σπουδάζεις ταυτόχρονα. Αυτός ο σημαντικός λόγος θα πρέπει να είναι στο μυαλό σου και να λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για την επιτυχία του εγχειρήματός σου. Μια καλή ιδέα θα ήταν να τον γράψεις σε ένα σημείο με εύκολη πρόσβαση και να ανατρέχεις σε αυτό, κάθε φορά που νιώθεις μια δυσκολία στη διαχείριση του πλάνου σου.

5. Αξιοποίησε την άδειά σου

Εκμεταλλεύσου τις ημέρες της άδειάς σου και τις περιόδους διακοπών για να διαβάσεις και να αναπληρώσεις τον χαμένο χρόνο. Πέραν αυτού, μπορείς να προχωρήσεις ακόμα περισσότερο στην ύλη για να μην πιεστείς αργότερα μέσα στο έτος. Δεν είναι ανάγκη να αφιερώσεις 8 και 10 ώρες την ημέρα, διαβάζοντας και διαβάζοντας. Αρκούν ορισμένες ώρες «έξυπνης» μελέτης, όπως τα πρωινά Σαββατοκύριακου, ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για τον προορισμό σου. Είναι μερικές ώρες που δεν μπορείς να κάνεις πολλά, είτε γιατί οι φίλου σου κοιμούνται, είτε γιατί απλά δεν μπορείς να μετακινηθείς. Οπότε, τι καλύτερο από το να αφιερώσεις το χρόνο σου σε κάτι εποικοδομητικό προχωρώντας στην ύλη σου και να περάσεις στη συνέχεια καλά με λιγότερες τύψεις; Δεν λέω ασφαλώς να διαλύσεις το πρόγραμμα το διακοπών σου και πολύ περισσότερο τον καλό ύπνο που τόσο πολύ χρειάζεσαι.

6. Ενημέρωσε τους γύρω σου

Είναι σημαντικό ο εργοδότης, οι συνεργάτες, η οικογένεια και οι φίλοι σου να γνωρίζουν το φορτωμένο πρόγραμμά σου. Έτσι, θα δείξουν κατανόηση αν καθυστερήσεις μία μέρα στη δουλειά ή αν χάσεις μία έξοδο. Ενημερώνοντάς τους, δεν ζητάς βοήθεια, δεν μειώνεις τις αναμενόμενες από όλους υπηρεσίες ή και υποχρεώσεις σου. Μην αιθάνεσαι άσχημα, κανείς δεν θα το εκλάβει ως υπεκφυγή ή απειθαρχία εκ μέρους σου.

7. Απόφυγε το χάσιμο χρόνου

Μάθε να λες όχι στους ανθρώπους και στα πράγματα που θα επηρεάσουν αρνητικά τις σπουδές ή τη δουλειά σου. Η επιτυχία και η αυτοπραγμάτωση είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ίδιο μας εαυτό. Μάθε να αξιολογείς και να «πετάς» άχρηστα αντικείμενα, χρονοβόρες πρακτικές αλλά και δύσκολους ανθρώπους, χωρίς ενοχές. Αντιμετώπισε τη χειριστική συμπεριφορά και μην ξεχνάς πως στο τέλος της ημέρας αυτός που αφήνει έναν άνθρωπο ή μια κατάσταση να σε επηρεάσει τόσο πολύ, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να μη σπαταλάς άσκοπα το χρόνο σου στα social media και κυρίως να μην αναβάλλεις τις υποχρεώσεις σου. Είναι σημαντικό να εκμεταλλεύεσαι το χρόνο σου με σύνεση.

8. Μάθε πώς να διαχειρίζεσαι το στρες

Το στρες είναι μία αναπόφευκτη συνέπεια του να δουλεύεις και να σπουδάζεις παράλληλα. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μάθεις να το διαχειρίζεσαι σωστά. Κοιμήσου αρκετά, κάνε συχνά διαλείμματα, φρόντισε να τρέφεσαι σωστά, να γυμνάζεσαι και να κάνεις μερικές βόλτες. Ο υγιεινός τρόπος ζωής θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα το στρες.

Πάνω από όλα μην ξεχνάς

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις, ότι με τόσα πράγματα που ασχολείσαι, είναι δύσκολο-για να μην πω αδύνατο-να τα κάνεις όλα τέλεια. Ίσως λοιπόν θα ήταν φρόνιμο να χαμηλώσεις για ένα διάστημα τις προδοκίες σου. Σίγουρα θα θες να βγεις έξω ή να πας στο γυμναστήριο, ενδεχομένως όμως να χρειαστεί να χάσεις μερικές εξόδους ή προπονήσεις για να ολοκληρώσεις μία εργασία. Γνωρίζεις πως, όταν τελειώσουν τα μαθήματα, θα έχεις χρόνο να επιστρέψεις στην κοινωνική σου ζωή και στους κανονικούς ρυθμούς σου. Ο συνδυασμός δουλειάς και σπουδών είναι ένα απαιτητικό εγχείρημα και πρέπει να προσπαθήσεις αρκετά για να στεφθεί από επιτυχία. Ωστόσο, αν το θες πολύ, τίποτα δεν χρειάζεται να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο σου. Ως ακροτελεύτια φράση, μοιράζομαι μαζί σου το εξής: “στα δύσκολα δανείσου από το μέλλον!”

Πηγή: Thriveglobal.gr