Πόσες φορές θέλεις να πεις “όχι” στο αφεντικό σου και αντί για αυτό λες “ναι” και καταλήγεις να φορτώνεις υπερβολικά το πρόγραμμά σου; Μπορεί να έχεις το καλύτερο αφεντικό στον κόσμο, μπορεί όμως και όχι. Σε κάθε περίπτωση, εσύ θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να δώσεις την καλύτερη δυνατή απάντηση, όταν εκείνος σου ζητήσει να κάνεις κάτι, που εσύ δεν θέλεις, είτε γιατί μπορεί να είναι κάτι που θεωρείς ότι δεν ανταποκρίνεται στην δική σου θέση, είτε ακόμα γιατί θα μπορούσε να το κάνει με μεγάλη ευκολία το άτομο που κάνει πρακτική στην εταιρεία σας.
Ο Νίκος Χαρόπουλος, life coach & σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, σου παρουσιάζει ορισμένες χρηστικές συμβουλές για το πώς με δημιουργικό τρόπο θα μπορέσεις να χειριστείς ανάλογες περιπτώσεις.
Τι λες, μήπως ήρθε η στιγμή να αρχίσεις να σκέφτεσαι, πιο υπεύθυνα τον εαυτό σου λέγοντας υπεύθυνα και συνειδητά «όχι»; Σου φαίνεται δύσκολο; Μοιάζει ακατόρθωτο; Θα συμφωνήσω, δεν είναι εύκολο, είναι όμως αναγκαίο, αρκεί να γνωρίζεις πότε και γιατί θα το πεις. Ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως :
1.Σου ζητάει να «ξενυχτήσεις» ξανά
Σίγουρα θα χρειαστεί να δουλέψεις μέχρι αργά κάποιες φορές. Στον ιδιωτικό τομέα, όλοι το έχουμε κάνει. Αν όμως αυτό συνηθίζεται στην εταιρεία σου, τότε πολύ συχνά, καταπίνεις το “όχι” σου. Δεν μπορείς να το κάνεις όμως για πάντα. Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι έχεις κι εσύ υποχρεώσεις και ενδιαφέροντα και εκτός γραφείου. Γιατί αν δεν μπορείς να αφιερώνεις χρόνο στη προσωπική σου ζωή, ένα είναι σίγουρο: θα οδηγηθείς στην εξουθένωση. Αν λοιπόν το αφεντικό σου, σού ζητάει για τρίτη ή τέταρτη συνεχόμενη ημέρα να μείνεις στο γραφείο μέχρι αργά, μπορείς πολύ ευγενικά να του εξηγήσεις ότι έχεις κάποια πράγματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθείς – εκτός δουλειάς – τα οποία δεν μπορείς να αναβάλεις άλλο, αλλά και πως χρειάζεσαι χρόνο για τον εαυτό σου. Με άλλα λόγια πες όχι και μάλιστα αμέσως!
Θα μου πεις, τόσο εύκολο το έχεις; Εντάξει θα συμπληρώσω, πες το με ευγενικό τρόπο. Βάλε λοιπόν υγιή όρια, προστάτεψε τον εαυτό σου και να είσαι σίγουρος, πως αν το υιοθετήσεις και μάθεις να το κάνεις θα εκπλαγείς από τη δύναμη που έχει. Βέβαια η εξουθένωση είναι η μια πτυχή του προβλήματος. Η άλλη έχει να κάνει με την εξαιρετικά στρεσογόνο κατάσταση που απορρέει από την ανάγκη προστασίας του «εγώ» σου και της ισορροπίας της ψυχικής ηρεμίας σου. Ξέρω μοιάζει δύσκολο, ιδιαίτερα αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει αυτή τη μαγική λεξούλα στο παρελθόν. Και σίγουρα, (σου) είναι πιο εύκολο να πεις «χμ, να δω αν μπορώ» ή «ξέρετε μου είναι λίγο δύσκολο…». Να θυμάσαι ότι η ειλικρίνεια επιβραβεύεται. Κάθε λογικό άτομο το αντιλαμβάνεται. Αν τώρα το αφεντικό σου, δεν το καταλάβει, ίσως σιγά σιγά θα πρέπει να σκεφτείς ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις δουλειά.
2.Σου ζητάει να αναλάβεις ένα καινούργιο project, αλλά έχεις ήδη πολλά να κάνεις
Είναι πολύ καλό να έχεις πολλά να κάνεις στο γραφείο, καθώς αυτό δείχνει ότι η εταιρεία σου, σε έχει ανάγκη και σε εμπιστεύεται γιατί ξέρει ότι είσαι ικανός και άξιος στη δουλειά σου. Έρχεται όμως μία στιγμή που δεν μπορείς να αναλάβεις κάτι επιπλέον. Αν λοιπόν το αφεντικό σου, σού ζητάει να αναλάβεις ένα ακόμη project κι εσύ δουλεύεις ήδη πάρα πολλές ώρες την εβδομάδα, μη διστάζεις. Πες ευγενικά “όχι”. Αν του εξηγήσεις ότι η απόδοσή σου θα μειωθεί αν φορτώσεις κι άλλο το ήδη γεμάτο πρόγραμμά σου, θα καταλάβει. Εναλλακτικά μπορείς αντί για “όχι” να ρωτήσεις ποιο από τα tasks που ήδη έχεις αναλάβει θα μπορούσες να αφήσεις, προκειμένου να ξεκινήσεις να δουλεύεις το καινούργιο. Οπότε για σκέψου. Τι προτιμάς; Να δυσαρεστήσεις το αφεντικό σου ή τον εαυτό σου;
3.Σου ζητάει να δουλέψεις κατά τη διάρκεια των διακοπών σου
Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να τσεκάρεις τα email σου κάθε τόσο, όσο είσαι διακοπές και στο να περνάς ατέλειωτες ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σου. Αν το αφεντικό σου σού ζητάει το δεύτερο, έχεις κάθε δικαίωμα να πεις ευγενικά “όχι”, ιδιαίτερα αν δεν έχεις αφήσει καμία εκκρεμότητα πριν φύγεις και αν έχεις δώσει σαφείς οδηγίες στους συναδέλφους σου για το αν προκύψει κάτι. Εξήγησε λοιπόν στο αφεντικό σου ότι έχεις τα πάντα υπό έλεγχο και πως θα ήθελες να απολαύσεις την άδειά σου χωρίς περισπασμούς εκτός και αν προκύψει κάτι εξαιρετικά επείγον. Σίγουρα πρέπει να είσαι πρόθυμος, εργατικός και διαθέσιμος, αλλά όλα έχουν ένα όριο.
Από τη στιγμή που μπήκες στην διαδικασία να διαβάσεις αυτό το άρθρο, το πιθανότερο είναι πως δυσκολεύεσαι να λες “όχι”. Είναι πολύ φυσιολογικό να θέλεις να ευχαριστείς τον προϊστάμενό σου και εκείνος να έχει την καλύτερη εικόνα για εσένα και τις δυνατότητές σου. Ωστόσο, το τελευταίο που θέλεις είναι να θυσιάσεις την προσωπική σου ζωή, την υγεία και την ευεξία σου για την αυξήσεις την καλή σου φήμη. Αν λοιπόν σου συμβεί κάτι από τα παραπάνω, σκέψου τον εαυτό σου και βάλε όρια. Πες “όχι” και να είσαι σίγουρος ότι αυτή η μικρή λέξη θα λειτουργήσει υπέρ σου μακροπρόθεσμα.
Πηγή: thriveglobal.gr