Οι millennials έχουν τη φήμη ότι αλλάζουν συχνά δουλειές. Αλλά αυτή η γενιά μπορεί να είναι πιο πιστή, από όσο τελικά πιστεύεται. Ενώ ο μέσος εργαζόμενος μεταξύ 25 και 34 ετών παραμένει σε μία θέση για 2,8 χρόνια κατά μέσο όρο, οι ερευνητές από το Pew Research Center ανακάλυψαν ότι το 22% των millennials το 2016 είχε τον ίδιο εργοδότη για 5 ολόκληρα χρόνια. Ακόμα, μία έρευνα από τους Qualtrics-Accel Partners διαπίστωσε ότι το 90% των millennials θα έμενε σε μία δουλειά για 10 χρόνια αν ήξερε ότι ο μισθός τους θα αυξανόταν ετησίως και συνεπαγόταν τη σταδιακή άνοδο στην ιεραρχία.
Αλλά πρόσεξε: το να παραμείνεις σε μία εταιρεία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την επαγγελματική σου εξέλιξη αν δεν είσαι προσεκτικός. Γιατί πέρα από το ότι χάνεις την ευκαιρία να διαπραγματευτείς ένα καλύτερο πακέτο απολαβών κάπου αλλού, κινδυνεύεις να μην σε προσλάβουν όταν αναζητήσεις μια νέα δουλειά. Διάβασε παρακάτω και μάθε πώς να το αποφύγεις.
1.Αναγνώρισε τις κόκκινες κάρτες
Το πόσος καιρός είναι πολύς καιρός με έναν εργοδότη εξαρτάται από την αρχαιότητά σου και τον κλάδο σου. Αλλά, σε γενικές γραμμές, ο Alex Bury, senior director στην Kforce, λέει ότι 8 χρόνια είναι πολλά-σχεδόν το διπλάσιο της μέσης παραμονής των 4,2 χρόνων για όλες τις ηλικίες.
Η παραμονή σε υψηλότερες θέσεις διαρκεί περισσότερο συγκριτικά με τις entry level θέσεις. Και η διάρκεια παραμονής ποικίλλει ανάλογα με τον κλάδο. Σε ταχύρρυθμους κλάδους, όπως η τεχνολογία, η μετακίνηση είναι αναμενόμενη (στη Google, για παράδειγμα, η διάρκεια παραμονής σε μία θέση είναι 1,1 χρόνια). Στο LinkedIn και σε άλλες ιστοσελίδες μπορεί να βρει κανείς ποιος είναι ο μέσος όρος παραμονής σε κάθε κλάδο. Ανεξάρτητα από τις πληροφορίες που θα συλλέξεις, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων σου-είτε αναλαμβάνοντας project στην εταιρεία, είτε κάνοντας μαθήματα μόνος σου-θα εξασφαλίσει ότι το βιογραφικό σου θα είναι σύγχρονο και ενημερωμένο. Επίσης, το να δουλεύεις σε διαφορετικά τμήματα της εταιρείας θα δείξει σε μελλοντικούς εργοδότες ότι μπορείς να προσαρμοστείς σε διαφορετικές καταστάσεις.
2.Αναζήτησε νέες ευκαιρίες και προαγωγές
Θέλεις να πιστεύουν για σένα ότι έχεις αναλάβει επιπρόσθετα καθήκοντα και διαφορετικά project κι ότι έχεις αποκτήσει καινούριες δεξιότητες. Ο Bury ισχυρίζεται ότι κάποιος που έχει προαχθεί σε μία ανώτερη θέση είναι πιο ελκυστικός επαγγελματικά από κάποιον που έχει δουλέψει σε περισσότερες εταιρείες και θέσεις χωρίς προαγωγές ή αυξημένες ευθύνες.
3.Μίλα πρώτος για την μακροχρόνια παραμονή σου
Όταν είσαι έτοιμος για συνεντεύξεις, ο Tim Tolan, CEO της εταιρείας executive search The Tolan Group, συστήνει να αναφέρεις τη μακρά διάρκεια παραμονής σου στην προηγούμενη θέση εργασίας, αντί να περιμένεις να σε ρωτήσουν, ώστε να εξηγήσεις πώς επωφελήθηκες παραμένοντας σε αυτήν. Ο Bury προτείνει να το εκφράσεις έτσι: “Η εταιρεία έκανε πολύ καλή δουλειά δημιουργώντας ευκαιρίες να διευρύνω τις γνώσεις μου και τις δεξιότητές μου στο πλαίσιο του οργανισμού, οπότε συνέχισα να βλέπω ένα επαγγελματικό μονοπάτι εκεί για μένα.” Συνέχισε εξηγώντας πώς πήρες την πρωτοβουλία να αναπτύξεις τις ικανότητές σου και να ανέβεις στην ιεραρχία.
Πηγή: Thriveglobal.gr