Innovation & Inspiration

Πώς θα πείσεις το παιδί σου ότι το αγαπάς περισσότερο από τη δουλειά σου

Ως εργαζόμενος γονιός είναι πολύ πιθανό να έρχεσαι καθημερινά σε σύγκρουση με το χρόνο, τις τύψεις και τις υποχρεώσεις. Τα παιδιά μετά την επιστροφή τους από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο συνήθως περνούν τις περισσότερες ώρες με κάποιο συγγενικό πρόσωπο εκτός του μπαμπά και της μαμάς ή με κάποιον που πληρώνουν οι γονείς για να τα προσέχει. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα χάσμα μεταξύ γονιού και παιδιού. Αποτέλεσμα; Γκρίνια, παράπονα, ανυπακοή, συγκρούσεις, διαφωνίες. Και τότε ξαφνικά διαπιστώνεις, μετά την επιστροφή στο σπίτι σου από τη δουλειά, ότι είναι πολύ δύσκολο να επιβάλλεις τα δικά σου «πρέπει» στο παιδί σου, αφού το ίδιο νιώθει ότι εσύ δεν είσαι κατά κάποιο τρόπο εντάξει απέναντι του.

Η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι γονείς είναι το ότι δεν περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους και δεν είναι δίπλα τους σε κάθε δυσκολία που πιθανόν να συναντήσουν στα μαθήματα ή σε κάθε πρόβλημα που δημιουργείται στο σχολείο. Ή μπορεί να μην έχουν την απαιτούμενη ενέργεια για μια βόλτα μέχρι το πάρκο για παιχνίδι επιστρέφοντας από τη δουλειά και καθώς προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τις οικιακές εργασίες.

Σίγουρα κάθε παιδί θα προτιμούσε να μην δουλεύουν οι γονείς του. Έτσι κι αλλιώς, τους είναι ακόμα πολύ δύσκολο να καταλάβουν το λόγο που ο μπαμπάς και η μαμά εργάζονται, και ότι ό,τι και να κάνουν είναι για το καλό τους. Και μεγαλώνοντας είναι πιθανόν να παραπονιούνται για τους γονείς που λείπουν από το σπίτι, κατηγορώντας τους ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο η δουλειά τους και η καριέρα τους από εκείνα.

Σίγουρα αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχει όμως τρόπος να πείσει ένας γονιός το παιδί του για αυτό;

Πώς μπορώ να μειώσω την «απόσταση» μεταξύ εμένα και του παιδιού μου;

Δεν είναι εύκολο και σίγουρα είναι ανάλογο με την εργασία που έχεις. Παρόλα αυτά μπορείς να δοκιμάσεις τα εξής:

  1. Φρόντισε μετά την επιστροφή σου από τη δουλειά όχι απλά να φιλήσεις το παιδί σου, αλλά να του δώσεις τη σημασία που χρειάζεται έστω και με ένα σύντομο διάλογο. Κυρίως όμως δείχνοντας ότι χαίρεσαι πολύ που το βλέπεις. Αυτό θα το κάνει να νιώσει σημαντικό.
  2. Άστο να «ξεσπάσει» όταν θέλει. Τα συναισθήματα που νιώθει πρέπει να βγαίνουν στην επιφάνεια. Δώσε του παραδείγματα από εσένα ως παιδί, για να καταλάβει ότι δεν είναι το μόνο που νιώθει έτσι. Αυτό πιθανόν να μαλακώσει λίγο το παράπονό του.
  3. Αν μπορείς, θα ήταν καλό να το πάρεις μαζί σου στη δουλειά κάποια στιγμή. Σίγουρα θα νιώσει ενδιαφέρον να μάθει τι ακριβώς κάνεις στη δουλειά σου και θα αποκτήσει μία στοιχειώδη αντίληψη του τι σημαίνει εργάζομαι. Επίσης θα εκτιμήσει το λόγο που λείπεις τόσες ώρες.
  4. Δώσε του πρωτοβουλίες μέσα στο σπίτι καθώς ασχολείσαι με τις οικιακές δουλειές μετά τη επιστροφή σου από τη δουλειά. Δείξε του πως έχεις ανάγκη τη βοήθειά του. Και το παιδί σου θα νιώσει σημαντικό και θα γίνει πιο υπεύθυνο.
  5. Αφιέρωσε καθημερινά χρόνο στο παιδί σου αποκλειστικά για αυτό. Κάτσε μαζί του, αφήνοντάς τα λίγο όλα στην άκρη. Κοίταξέ το και πες του πως βλέπεις ότι κάτι τον απασχολεί ή διακρίνεις ότι νιώθει θυμό ή φόβο ή στενοχώρια. Το ίδιο κάνε όμως κι όταν βλέπεις ότι είναι χαρούμενο. Τα παιδιά ανοίγονται πολύ πιο εύκολα όταν βλέπουν ότι αναγνωρίζεις τα συναισθήματα τους. Νιώθουν ότι είναι ορατά και εσύ είσαι παρών. Μην ξεχνάς ότι έχουν ανάγκη την αγάπη σου.
  6. Δώσε του μια υπόσχεση για το κοντινό μέλλον. Αυτή μπορεί να είναι μια βόλτα μέχρι το πάρκο με τα ποδήλατα, ή έστω ένα απόγευμα παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια. Φυσικά και θα είσαι υποχρεωμένος να το τηρήσεις γιατί θα στο υπενθυμίζει καθημερινά ανυπομονώντας να έρθει εκείνη η μέρα.
  7. Ρύθμισε τις προτεραιότητές σου. Πράγμα που σημαίνει ότι όσο φορτωμένο κι αν είναι το πρόγραμμά σου θα πρέπει να το ρυθμίσεις έτσι ώστε να έχεις χρόνο και ενέργεια για το παιδί σου. Ναι, είσαι εργαζόμενος, αλλά πρωτίστως είσαι γονιός. Είναι ένας ρόλος που έχεις επιλέξει και είναι ο πιο σημαντικός απ΄όλους. Το παιδί σου έχει την ανάγκη να νιώθει ότι προτιμάς εκείνο από τη δουλειά και οτι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικότερο από εκείνο. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές λοιπόν και κάνε την αλήθεια πράξη!

Πηγή: thriveglobal.gr