Πώς να διαχειριστώ το συνάδελφο που συμπεριφέρεται σαν να είναι το αφεντικό, που μου αναθέτει καθήκοντα και μου δίνει εντολές; Η αγανάκτηση που νιώθω με δυσκολεύει να είμαι αποδοτικός στη δουλειά μου. Πώς να λύσω αυτό το πρόβλημα, χωρίς να να κάνω την κατάσταση άβολη ή να φανώ ότι παραπονιέμαι;
Πρόκειται για μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να την αντιμετωπίσεις με στρατηγική και θα χρειαστεί μία μακρά διαδικασία και φυσικά υπομονή. Αυτό που βλέπω είναι στην ουσία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα σε σένα και τον συνάδελφό σου. Ο στόχος είναι να αποκτήσετε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον, κάτι που θα τον κάνει να αλλάξει τη συμπεριφορά του απέναντί σου ή θα σου επιτρέψει να κάνεις την απαραίτητη συζήτηση μαζί του.
Φυσικά, η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται σε μία μέρα. Οπότε, ξεκίνα προσπαθώντας να συνδεθείς θετικά με τον συνάδελφό σου. Για παράδειγμα, δοκίμασε να τον ρωτήσεις πώς πέρασε το Σαββατοκύριακο και δείξε πραγματικό ενδιαφέρον. Ένα ευκαιριακό διάλειμμα για καφέ ή μεσημεριανό μπορεί επίσης να συμβάλλει στη δημιουργία συναδελφικών σχέσεων. Στην αρχή, μπορεί να είναι άβολο να κάνεις αυτές τις προσπάθειες, αλλά αυτό το αμήχανο είναι καλύτερο από το αμήχανο της κατάστασης που βιώνεις.
Γνωρίζοντας το συνάδελφό σου πιο φιλικά, θα γνωρίσεις την προσωπικότητα και την πραγματικότητά του. Αυτή η προσπάθεια να χτίσετε τη σχέση σας, χωρίς να τον αντιμετωπίσεις ανοιχτά, θα κάνει τη διαφορά και θα σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί σου συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό του που εμφανίζει και στη σχέση του με τους άλλους; Του ζήτησε ο διευθυντής να συμπεριφέρεται έτσι; Νιώθει ότι κινδυνεύει από σένα; Μήπως πιστεύει ότι δεν προσπαθείς αρκετά;
Καθώς περνάς χρόνο για να τον γνωρίσεις και η εμπιστοσύνη χτίζεται μεταξύ σας, η συμπεριφορά του ίσως αρχίζει να αλλάζει. Κι αν όχι, κανένα πρόβλημα. Η εμπιστοσύνη αποτελεί την κατάλληλη προϋπόθεση για να κάνεις αυτή τη δύσκολη συζήτηση μαζί του, αφού μια πιο φιλική σχέση μεταξύ σας έχει δημιουργηθεί. Οι δύσκολες συζητήσεις είναι απαραίτητες για να αποκαταστήσουν μια αντιπαράθεση, είτε ανοιχτή, είτε κεκαλυμμένη. Και η αποκατάσταση είναι σημαντική για το χτίσιμο περισσότερης εμπιστοσύνης.
Η αποκατάσταση των σχέσεων απαιτεί συνεργασία και επικοινωνία. Αν η συμπεριφορά του δεν αλλάζει, αρχικά πες του ότι τον εκτιμάς ως συνάδελφο, συμπεριλαμβανομένου του ηγετικού χαρακτήρα του. Στη συνέχεια, ανάφερε ότι θέλεις να συζητήσεις ένα δύσκολο ζήτημα σχετικά με τη σχέση σας. Πλησίασέ τον με ανοιχτό, όχι αμυντικό τρόπο, ώστε να αισθανθεί ότι πραγματικά θέλεις να έχετε μια πολύ καλή συναδελφική σχέση. Αυτό σημαίνει να χρησιμοποιείς δηλώσεις σε α’ ενικό πρόσωπο και να αποφύγεις την κριτική.
Φρόντισε ο τόνος της φωνής σου να μεταδίδει περιέργεια κι όχι θυμό. Και ζήτα feedback. Ρώτα τον αν έχει ανησυχίες σχετικά με την απόδοσή σου και την ικανότητα να εκτελείς τα καθήκοντά σου. Μπορεί να μην αναγνωρίζει ότι η συμπεριφορά του απέναντί σου δείχνει ότι δεν πιστεύει ότι μπορείς να διαχειριστείς τη δουλειά σου. Από την άλλη πλευρά, ετοιμάσου να ακούσεις κριτική που μπορεί να εκθέσει τα αδύναμα σημεία σου.
Το θέμα με την εμπιστοσύνη είναι ότι ποτέ δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να δουλεύουμε διαρκώς, για να την εξασφαλίσουμε στις επαγγελματικές μας σχέσεις, ώστε οι επαφές μας να έχουν καρπούς.
Πηγή: Thriveglobal.gr