Το στάδιο της συνέντευξης για μία δουλειά είναι το πιο σημαντικό κομμάτι και πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στις απαντήσεις που θα δώσετε. Προφανώς δεν είστε σε θέση να μαντέψετε τι θα ερωτηθείτε, αλλά μπορείτε να προετοιμάσετε κάποιες απαντήσεις σε μερικά από τα πιο συχνά ερωτήματα που θα συναντήσετε. Σωστή προετοιμασία, θετική ενέργεια και αυτοπεποίθηση είναι μία επιτυχημένη συνταγή για να τα πάτε όσο καλύτερα γίνεται. Παρακάτω θα βρείτε δέκα από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνουν.
10. Πείτε μας κάποιο λάθος που κάνατε και πώς το αντιμετωπίσατε.
Αυτή είναι μία από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις, καθώς τεστάρει πόσες φορές «αποτύχατε» σε κάτι και τι κάνατε για αυτό. Η απάντησή σας θα δώσει σε αυτόν που σαν κάνει τη συνέντευξη να έχει μία πιο συνολική εικόνα της προσωπικότητάς σας, αλλά και του τρόπου με τον οποίο αντιδράτε σε κρίσιμες καταστάσεις. Μην αναφερθείτε εκτενώς στην αποτυχία, αλλά κυρίως στον τρόπο με την οποίο το αντιμετωπίσατε και τα μαθήματα που πήρατε στο τέλος από όλη τη διαδικασία.
9. Πείτε μας ένα επίτευγμά σας για το οποίο είστε περήφανοι.
Η ερώτηση αυτή έχει ως σκοπό να αναδείξει αυτό που σας δίνει κίνητρο, καθώς και το επαγγελματικό σας ήθος, πράγματα, δηλαδή, που θα σας κάνουν χρήσιμο για την εταιρεία. Διαλέξτε κάτι για το οποίο είστε πολλοί χαρούμενοι και περήφανοι που καταφέρατε και «πουλήστε» το όσο καλύτερα μπορείτε.
8. Ποια είναι τα τρία χαρακτηριστικά που ο πρώην εργοδότης σας θα ήθελε να βελτιώσετε;
Μία ερώτηση για τις αδυναμίες σας, διατυπωμένη κάπως διαφορετικά. Προσπαθήστε να ανασύρετε στη μνήμη σας παλαιότερες συστάσεις που πιθανώς σας έγιναν, αναλύστε τι έγινε και τι σας είπαν. Αναφέρετε τα γεγονότα ως έχουν και μην αποκρύψετε την αλήθεια που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόσληψή σας.
7. Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια;
Πρόκειται για μία ερώτηση-τεστ των επαγγελματικών και προσωπικών σας στόχων. Η πρόσληψη ενός νέου εργαζομένου κοστίζει, οπότε η εταιρεία οφείλει να γνωρίζει αν έχετε επιθυμία να «χτίσετε» καριέρα ή αν απλώς μετακινήστε από τη μία δουλειά στην άλλη. Αναλύστε πώς αυτή η θέση θα συμβάλλει στη δημιουργία καριέρας και πείτε γιατί έχετε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον να εργαστείτε για την συγκεκριμένη εταιρεία.
6. Τι μπορείτε να προσφέρετε στην εταιρεία μας που κάποιος άλλος δεν μπορεί;
Ή διαφορετικά: Γιατί να σας προσλάβουμε; Είναι βέβαιο πως πρόκειται να ερωτηθείτε κάτι τέτοιο, ειδικά στη σημερινή εποχή. Προετοιμαστείτε πολύ καλά για αυτή την ερώτηση και πουλήστε για ακόμη μία φορά τον εαυτό σας. Αναδείξτε ακόμη περισσότερα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα σας και αναλύστε πώς η εμπειρία σας θα συμβάλλει αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της εκάστοτε θέσης.
5. Γιατί ήσασταν εργασιακά ανενεργός για κάποιο διάστημα;
Παρόλο που μικρά εργασιακά «κενά» μπορεί να μη γίνουν αντιληπτά, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να ερωτηθείτε κάτι τέτοιο. Ομοίως και εδώ, προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς και εξηγήστε τους λόγους για τους οποίους τα πράγματα δεν σας πήγαν όπως τα είχατε υπολογίσει.
4. Γιατί θέλετε να αφήσετε την τωρινή σας εργασία;
Η απάντηση που θα δώσετε εδώ, θα υποδηλώσει την εργασιακή σας συμπεριφορά, τους στόχους σας και τις επαγγελματικές σας αξίες. Η καλύτερη απάντηση είναι να πείτε πως αναζητάτε καλύτερες ευκαιρίες και εμπειρίες. Εάν έχετε απολυθεί οφείλετε να το αναφέρετε και να εξηγήσετε γιατί σταθήκατε τόσο άτυχοι. Η ειλικρίνεια εκτιμάται πάντοτε.
3. Γιατί ενδιαφέρεστε να δουλέψετε για την εταιρεία μας;
Μία πολύ καλή ερώτηση που έχει σκοπό να τεστάρει πόσο σοβαρά λαμβάνετε την πρόσληψή σας και πόσο καλά γνωρίζετε την εταιρεία στην οποία βρίσκεστε. Πριν τη συνέντευξη πραγματοποιήστε μία ενδελεχή έρευνα για το ποια είναι και τι κάνει η εταιρεία στην οποία πήγατε και θα είστε να έτοιμοι να ανταποκριθείτε επαρκώς σε μία τέτοια απάντηση.
2. Ποιες είναι οι αδυναμίες σας;
Η συγκεκριμένη ερώτηση θεωρείται από πολλούς «παγίδα». Στην πραγματικότητα η απέναντι πλευρά θέλει να καταλάβει πόσο καλά γνωρίζετε και τα αδύναμα στοιχεία του χαρακτήρα σας. Μην επιλέξετε κάποια αδυναμία σας που μπορεί να σταθεί τεράστιο εμπόδιο στην πρόσληψή σας. Διαλέξτε ένα με δύο χαρακτηριστικά που να μην προδιαθέσουν αρνητικά τον άλλον, ώστε να μη σχηματίσει αυτομάτως κακή γνώμη για εσάς.
1. Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία;
Η ερώτηση αυτή στοχεύει στο να μάθει αυτός που σας κάνει τη συνέντευξη εάν έχετε τα απαραίτητα προσόντα για τη συγκεκριμένη δουλειά. Επίσης, είναι ένας καλός τρόπος να τεστάρει το πόσο καλά γνωρίζετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας. Αυτή η ερώτηση είναι η καλύτερη ευκαιρία για να «πουλήσετε» τον εαυτό σας. Διαλέξτε τρία ή τέσσερα από τα δυνατά σας σημεία που σχετίζονται με τη δουλειά και παρουσιάστε τα σαν να είναι απαραίτητα για τη συγκεκριμένη θέση.
Πηγή: fortunegreece.com