Σύμφωνα με τον Jan-Emmanuel De Neve, έναν καθηγητή Οικονομικών και Στρατηγικής στο University of Oxford’s Saïd Business School, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής που επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν χρόνο να κάνουν όσα απολαμβάνουν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της «διεύρυνσης» του Σαββατοκύριακου και αντίστοιχα της μείωσης των ημερών εργασίας.
Ένα πείραμα που διεξήχθη στη Νέα Ζηλανδία για 8 εβδομάδες αποκάλυψε ότι συνολικά η τετραήμερη εργασία αύξησε την παραγωγικότητα κατά 24%, ενίσχυσε την ομαδική εργασία, την αφοσίωση στη δουλειά και παράλληλα οδήγησε στη μείωση του στρες των εργαζομένων. Το 78% των εργαζομένων εξασφάλισαν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σε σύγκριση με το 54% τον προηγούμενο χρόνο. Ταυτόχρονα, τα επίπεδα του στρες μειώθηκαν κατά 7%. Η έρευνα δεν διαπίστωσε κάποια διαφορά στην ποιότητα της εργασίας, αλλά οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι απόλαυσαν το τριήμερο. Σύμφωνα με τον De Neve, η θετική στάση απέναντι στην εργασία συνδέεται με την αυξημένη αποδοτικότητα.
Δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη απάντηση και ένας γενικός κανόνας που μπορεί να εφαρμοστεί. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η πιο λογική λύση είναι η προσθήκη 1-2 ωρών εργασίας τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας για την αναπλήρωση του «χαμένου» χρόνου.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την αρνητική πλευρά. Η πίεση στους εργαζομένους να έχουν την ίδια απόδοση και τα ίδια αποτελέσματα σε 4 μέρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα στρες τους. Παράλληλα, η μικρότερη εργασιακή εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των μισθών και να προκαλέσει τριβή μεταξύ των εργαζομένων που δεν μπορούν να προσαρμοστούν, όπως για παράδειγμα οι γιατροί.
Για να είναι εφαρμόσιμο το σενάριο της τετραήμερης εργασίας, οι εργοδότες πρέπει να είναι προσεκτικοί στις προσλήψεις, να καθιερώσουν τα meeting στην αρχή της εβδομάδας και να εξαλείψουν κάθε πιθανότητα διάσπασης της προσοχής των υπαλλήλων για να αυξήσουν την αποδοτικότητα τους.
Μία άλλη εναλλακτική είναι οι λιγότερες ώρες εργασίας ημερησίως. Οι λιγότερες ώρες σημαίνουν προτεραιοποίηση και λιγότερη αναβλητικότητα. Φαντάσου να έχεις στη διάθεσή σου 5 αντί για 8 ή περισσότερες ώρες για να ολοκληρώσεις τα καθήκοντά σου. Αυτό αποτελεί από μόνο του αρκετό κίνητρο για να συγκεντρωθείς, να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις σου και να γυρίσεις σπίτι σου και να κάνεις ό,τι θες. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και αυτό που εκτιμούν οι εργοδότες κι όχι οι ώρες που περνάς στο γραφείο.
Επίσης, η δουλειά εξ αποστάσεως είναι μία πιθανή εναλλακτική, η οποία μπορεί να λειτουργήσει για αρκετά επαγγέλματα. Σύμφωνα με μία έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 31.000 εργαζόμενοι, το 65% πιστεύουν ότι η εργασία από το σπίτι θα ήταν πιο παραγωγική. Οι κύριοι λόγοι είναι η μειωμένη διάσπαση προσοχής, η αποφυγή των διακοπών από τους συναδέλφους και το μειωμένο στρες λόγω της αποφυγής των ΜΜΜ.
Ίσως οι λιγότερες μέρες και ώρες εργασίας ή άλλες ευέλικτες λύσεις να μοιάζουν ουτοπικές στη σημερινή αγορά εργασίας. Ωστόσο, οι συνθήκες αλλάζουν και οι ανάγκες εξελίσσονται όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τους εργοδότες, οι οποίοι πρέπει να φροντίζουν για την ευεξία και την αποδοτικότητα των υπαλλήλων τους.
Πηγή: epixeiro.gr