Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζόρτζ Βέιλαντ, ο οποίος είχε την επίβλεψη της μελέτης Γκράντ του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ, η οποία παρακολούθησε τις ζωές 268 φοιτητών ξεκινώντας από το 1938, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ευτυχία είναι οι ποιοτικές σχέσεις που χαρακτηρίζονται από κατανόηση, ενσυναίσθηση, υποστήριξη και πάνω από όλα με αγάπη. Αρκετές άλλες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι ποιοτικές σχέσεις επηρεάζουν ακόμα και την υγεία σου.
Κι όλα αυτά φυσικά αφορούν και στις εργασιακές σου σχέσεις. Και όχι μόνο τις σχέσεις με τους φίλους ή την οικογένειά σου. Μην ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στο εργασιακό σου περιβάλλον αρκετές ώρες. Τώρα πλέον γνωρίζεις και επιστημονικά ότι το αίσθημα ικανοποίησης σου, η ευεξία και η υγεία σου επηρεάζονται άμεσα και από τις εργασιακές σου σχέσεις.
Τελικά έχεις καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σου;
Η πρώτη καθοριστική ερώτηση για να αναγνωρίσεις την ποιότητα των εργασιακών σου σχέσεων είναι η εξής: «Πόσο ευχαριστημένος ή ευχαριστημένη είμαι από την ποιότητα των σχέσεων μου στο εργασιακό μου περιβάλλον;’» Αν η απάντηση σου είναι μέτρια και τείνει προς το λίγο ευχαριστημένος ή ευχαριστημένη, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προβείς σε βελτιώσεις.
Βήματα βελτίωσης
Οι παρακάτω ερωτήσεις μπορούν πιο εύκολα να σε οδηγήσουν στις επιθυμητές εργασιακές σχέσεις. Αναρωτήσου λοιπόν:
- Ποιος είναι ο κύριος λόγος που νιώθεις έτσι;
- Πώς εσύ επηρεάζεις αυτό το αποτέλεσμα;
- Πώς νιώθεις και πώς θα χαρακτήριζες εσύ τη δική σου ψυχολογία όταν βρίσκεσαι στο εργασιακό σου περιβάλλον;
- Μήπως οι εργασιακές σου σχέσεις χρειάζονται να είναι τυπικές και απρόσωπες για να μην εκτεθείς;
Οι απαντήσεις σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις θα σε οδηγήσουν σε ουσιαστικότερες εργασιακές σχέσεις. Καταρχήν, θα μπορέσεις να αναγνωρίσεις γιατί νιώθεις έτσι και επιλεκτικά να αλλάξεις το συναίσθημα σου, υιοθετώντας μια θετικότερη στάση προς τους συναδέλφους σου.
Στη συνέχεια, μπορείς να αναλάβεις το δικό σου μερίδιο ευθύνης, όσον αφορά στη στάση, και να αναγνωρίσεις τι βήματα βελτίωσης μπορείς να κάνεις επειδή νιώθεις έτσι.
Αν έχεις την πεποίθηση ότι οι εργασιακές σχέσεις χρειάζονται να είναι απρόσωπες για να μην εκτεθείς, αυτό μπορεί να σου φαίνεται σε πρώτο επίπεδο ασφαλές αλλά γενικά μπορεί να σε κρατάει μακριά από τη δημιουργία ποιοτικών σχέσεων.
Αν έχεις θυμό με κάποιον συνάδελφο
Οι σχέσεις μας κάποιες φορές λειτουργούν και ως καθρέφτες όπου βλέπουμε τον εαυτό μας και τα μέρη αυτού. Σου έχει συμβεί ποτέ να είσαι θυμωμένος με ένα συνάδελφο σου ή με τον προϊστάμενο σου ή το συνεργάτη σου και να δεχτείς επίθεση από αυτούς, πριν την πραγματοποιήσεις εσύ; Κάποιες φορές επειδή σκέφτεσαι και νιώθεις αρνητικά για το πρόσωπο αυτό, μπορεί να του το μεταδίδεις και τελικά να εισπράττεις ένα αρνητικό αποτέλεσμα.
Σε περίπτωση που νιώθεις αρνητικά για έναν ή περισσότερους συναδέλφους και βιώνεις τη συνεργασία μαζί του σαν πρόκληση, κάνε τη μαγική ερώτηση που αποδεδειγμένα έχει βοηθήσει πολύ κόσμο: “Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία θαυμάζω σε αυτόν τον άνθρωπο;” Και αν πεις ότι δεν βρίσκεις κανένα, τόσο πιο πολύ επιτακτικό είναι να βρεις. Όταν εστιάζεις στα θετικά χαρακτηριστικά των συναδέλφων σου ή των συνεργατών σου, εκπέμπεις θετικότητα και ως αποτέλεσμα μετασχηματίζονται οι σχέσεις σας και απολαμβάνεις μεγαλύτερη ικανοποίηση και παραγωγικότητα.
Πηγή: thriveglobal.gr