Ακόμα και πριν την πανδημία, είχα αναφερθεί στην ανάγκη επανεξοπλισμού με νέες δεξιότητες των εργαζομένων που χάνουν τις θέσεις εργασίας τους εξαιτίας της τεχνολογίας, χαρακτηρίζοντας το reskilling και το upskilling ως την «πρόκληση της εποχής μας».
Τον τελευταίο χρόνο, η κατάσταση σε σχέση με τις δεξιότητες έχει αποκτήσει έναν ακόμα πιο επείγοντα χαρακτήρα. Η πανδημία έχει επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες, ιδιαίτερα σε σχέση με την ψηφιοποίηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο και την αυτοματοποίηση. Το αποτέλεσμα; Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στην απειλή της απώλειας της θέσης εργασίας τους σε σχέση με παλαιότερα.
Μια νέα έκθεση από το McKinsey Global Institute αναδεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της πρόκλησης. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι 17,1 εκατομμύρια Αμερικανοί ίσως χρειαστεί να αλλάξουν δουλειά έως το τέλος της δεκαετίας, ενώ το αντίστοιχο νούμερο πριν την πανδημία ήταν 13,4 εκατομμύρια. Παρόμοιες αυξήσεις στους ρυθμούς αλλαγής δουλειάς παρατηρούνται και στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες.
Η πανδημία έχει δείξει και τα επαγγέλματα εκείνα που θα πληγούν περισσότερο από τη μετάβαση. Η στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο θα πλήξει ιδιαίτερα όσους εμπλέκονται στις πωλήσεις και τις υπηρεσίες καταναλωτή. Η μετάβαση προς την εξ αποστάσεως εργασία θα επιταχύνει την πτώση της υποστήριξης γραφείου. Η δουλειά τόσο στον κλάδο των τροφίμων όσο και στις αποθήκες θα δεχθεί επίσης ισχυρό πλήγμα.
«Δεν είναι απλώς ότι κάποιοι άνθρωποι θα χρειαστεί να αλλάξουν επάγγελμα» λέει η Susan Lund, εκ των επικεφαλής του Ινστιτούτου. «Είναι κι ότι το άλμα που θα χρειαστεί να κάνουν από την παλιά δουλειά στην καινούργια θα είναι ακόμα μεγαλύτερο». Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι θα πληγούν δυσανάλογα πολύ γυναίκες και μέλη μειονοτήτων.
Συμπερασματικά, η επόμενη δεκαετία απαιτεί μια τεράστια προσπάθεια από τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση για να βελτιώσουν το επίπεδο δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και να δημιουργήσουν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για όσους χάνουν τη δουλειά τους. Μόνο έτσι θα αποφευχθεί η συνεχιζόμενη αύξηση των ανισοτήτων.
«Οι εταιρείες πρέπει να εντείνουν την επένδυσή τους για να δημιουργήσουν εναλλακτικές καριέρες για τους εργαζομένους» καταλήγει η Lund. «Και εξίσου θα απαιτηθούν επενδύσεις από εκπαιδευτικά ιδρύματα και κυβερνήσεις».
Πηγή: Fortunegreece.com