– Γιατί η απληστία σε εμποδίζει να νιώσεις ευγνωμοσύνη.
– Πώς η γραφή μπορεί να σε βοηθήσει να εκτιμήσεις όσα έχεις.
Χρησιμοποιείς και ακούς να χρησιμοποιούν πολύ συχνά τη λέξη ευγνωμοσύνη. Ξέρεις όμως τι ακριβώς σημαίνει ευγνωμοσύνη;
Ακόμα όμως κι αν γνωρίζεις τον ακριβή ορισμό της, ξέρεις ότι μπορεί να είναι ένα εργαλείο που μπορεί να προσφέρει ευημερία στη ζωή σου; Η ευγνωμοσύνη γεννιέται και ξεκινάει τη στιγμή που αναγνωρίζεις το καλό στην ύπαρξη σου. Είναι η ικανότητα να μπορείς να δεις τι συμβαίνει γύρω σου. Να αντιληφθείς την πραγματικότητα.
Συχνά, όμως, είσαι τόσο απασχολημένος ή απασχολημένη να κυνηγάς τα πράγματα που θέλεις, που ξεχνάς να απολαμβάνεις τη χαρά της ζωής. Με την ενσυνειδητότητα και την επικέντρωση στην ευγνωμοσύνη έχεις τη δυνατότητα να επέμβεις και να αλλάξεις τη ζωή σου. Να την εξελίξεις προς το καλύτερο με ένα διαφορετικό τρόπο.
Το βασικότερο πλεονέκτημα είναι ότι με την ευγνωμοσύνη αλλάζει η νοοτροπία σου καθώς μαθαίνεις να εκτιμάς ό,τι έχεις. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το στρες και το άγχος, αποδυναμώνουν οι φόβοι σου σου και κυρίως αυξάνει η θετικότητά σου.
Η εστίαση στο αρνητικό
Αν έχεις την τάση να εστιάζεις πάντα στα αρνητικά της ζωής σου, είναι αδύνατον να νιώσεις ευγνωμοσύνη για τα καλά. Μάθε να παρατηρείς τον εαυτό σου και μόλις συνειδητοποιήσεις ότι αρχίζεις να επαναλαμβάνεις ένα μοτίβο αρνητικής σκέψης, σταμάτησέ τη.
Η απουσία ενσυνειδητότητας
Είναι σημαντικό μεταξύ άλλων να παρατηρείς και να αξιολογείς ό,τι συμβαίνει γύρω σου. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, πάρε λίγο χρόνο να νιώσεις ευγνωμοσύνη για ό,τι σου πηγαίνει καλά.
Η ακόρεστη επιθυμία για περισσότερα
Όταν δεν βάζεις όρια στα θέλω σου, καταλήγεις να διανύεις έναν αγώνα δρόμου στον οποίο δεν υπάρχει κανέναν νόημα και βαθύτερη ουσία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνει την πνευματική σου ανάπτυξη και την ψυχική σου ισορροπία.
Η σύγκριση με άλλους ανθρώπους και διαφορετικές καταστάσεις
Κάθε ένας είναι ξεχωριστός και κάθε κατάσταση μοναδική. Οι συγκρίσεις δεν χρησιμεύουν σε τίποτα. Μόνο περιττό άγχος σου προσθέτουν.
Οι προσδοκίες σου
Η σύνδεση με την πραγματικότητα και η ρεαλιστικότητα των στόχων σου είναι καθοριστική για την πορεία σου. Οι υπερβολικές προσδοκίες σίγουρα κάνουν τη ζωή σου πιο δύσκολη και σε απομακρύνουν από τον δρόμο της ευγνωμοσύνης.
Όταν δουλεύεις πάνω στην ευγνωμοσύνη καθημερινά, δημιουργείς σταδιακά μια καινούργια συνήθεια και σε δύσκολες ώρες, έχεις χτίσει μια βάση για να τα βγάλεις πέρα. Είναι καλό να αναγνωρίζεις και να εκτιμάς όσα έχεις.
Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που βοηθούν στην αύξηση ευγνωμοσύνης. Στην ουσία θα σε βοηθήσουν να ανακατασκευάσεις αρνητικούς προγραμματισμούς πολλών χρόνων. Αυτό απαιτεί θέληση, υπομονή και επιμονή. Δοκίμασε λοιπόν μερικά από τα παρακάτω.
–Φτιάξε μία λίστα ευγνωμοσύνης: γράψε σε ένα χαρτί μία λίστα από πράγματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη και δίπλα να σημειώσεις το λόγο. Έτσι καταγράφεται στον εγκέφαλο αυτή η πληροφορία και βαθαίνει η επίδραση μέσα σου.
-Ψάξε και κατάγραψε κάτι θετικό σε κάποιες καταστάσεις που θεωρείς αρνητικές. Ίσως εκπλαγείς, αν ανακαλύψεις περισσότερα απ’ όσα φαντάζεσαι, όταν θα διευρύνεις τον ορίζοντα της σκέψης σου.
-Κάθε φορά που νιώθεις άσχημα για κάτι, να προσπαθείς να σκεφτείς 10 πράγματα που εκτιμάς στη ζωή σου. Όταν το κάνεις, θα δεις, ότι η αλλαγή διάθεσης θα είναι ακαριαία. Είναι κάτι που μπορεί να λειτουργήσει και σαν παιχνίδι μεταξύ φίλων όταν ταιριάζει στην περίσταση.
-Κράτησε ένα καθημερινό ημερολόγιο με ό,τι σου κάνει πιο όμορφη την ημέρα με μια αιτιολόγηση. Γίνε όσο πιο συγκεκριμένος μπορείς και ψάξε για καινούργιες οπτικές. Κάνε το την ίδια ώρα κάθε μέρα μέχρι να σου γίνει συνήθεια. Έτσι, κάθε φορά που θα ρίχνεις μια ματιά σε αυτό, θα βιώνεις μόνο θετικά συναισθήματα.
Με λίγα λόγια κράτα επαφή με αυτό το συναίσθημα. Με ή χωρίς τις παραπάνω ασκήσεις όταν διατηρείς καθημερινά την επαφή μαζί της, δημιουργείς σταδιακά μια καινούργια συνήθεια και σε δύσκολες ώρες, έχεις ένα δυνατό όπλο για να τα βγάλεις πέρα.
Πάνω από όλα είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι είναι καλό να αναγνωρίζεις και να εκτιμάς όσα έχεις. Είναι σημαντικό να κάνεις όνειρα, να εξελίσσεσαι, να μαθαίνεις, να σημειώνεις επιτυχίες αλλά είναι εξίσου σημαντικό, να αναγνωρίζεις ό,τι σπουδαίο υπάρχει στη ζωή σου και να το εκτιμάς. Να γιορτάζεις για όσα έχεις, που ίσως μερικές φορές τα θεωρείς δεδομένα. Δεν είναι όμως. Κάτι τελευταίο που αξίζει να θυμάσαι είναι ότι με την ευγνωμοσύνη έρχεται η ευτυχία και με την ευτυχία ακόμα περισσότερη ευγνωμοσύνη.
Πηγή: thriveglobal.gr