Οι έρευνες πολλές τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματα επίσης ποικίλα, σχετικά με το κατά πόσο είναι καλό για τα παιδιά να εργάζεται ή όχι η μητέρα τους.
Σε κάποιες, οι συνέπειες αναφέρονται καταστροφικές για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ σε άλλες αναφέρεται πως μία μητέρα που εργάζεται είναι ένα υγιές πρότυπο για τα παιδιά της. Οι απόψεις φαίνεται να μεταβάλλονται ραγδαία, όπως ακριβώς μεταβάλλεται και η κοινωνία μας.
Είναι μία πραγματικότητα πως ζούμε σε μία απαιτητική εποχή, στην οποία κυριαρχεί η εικόνα. Μία εικόνα η οποία προωθεί το τέλειο πρότυπο. Και ποιο είναι αυτό το τέλειο; Mία γυναίκα που τα καταφέρνει όλα εξαιρετικά σε όλους τους ρόλους. Η εικόνα όμως αυτή, όπως καταλαβαίνεις, απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Αυτό όμως δεν παύει να δημιουργεί άγχος, ενοχές και ματαίωση στη γυναίκα – μητέρα – σύζυγο – εργαζόμενη, που παλεύει καθημερινά να ανταποκριθεί εξίσου καλά σε όλους τους ρόλους που έχει αναλάβει.
Και τώρα εύλογα είναι πιθανό να σκεφτείς «Μα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Είναι όμως έτσι;
Απευθυνόμενη σε όλες τις μαμάδες, πέρα από την όποια έρευνα έχει βγει κατά καιρούς, πέρα από την όποια απόφαση έχετε λάβει, θα μου επιτρέψετε να τολμήσω να πω πως πάντα υπάρχει και άλλη επιλογή, αρκεί να είμαστε σε θέση να τη δούμε, καθώς:
Εν κατακλείδι, δοκιμάστε να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους και να αφουγκράζεστε τι είναι αυτό με το οποίο νιώθετε καλύτερα, έτσι ώστε να καταφέρετε να βρείτε την ισορροπία μεταξύ των ρόλων που έχετε επιλέξει να επιτελείτε.
Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απόφαση, όσον αφορά στο αν πρέπει να εργάζεται μία μητέρα ή όχι. Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό, είναι η δημιουργία μιας ουσιαστικής σχέσης με το παιδί σας, η οποία θα στηρίζεται στην αγάπη, την εμπιστοσύνη, τη σιγουριά και την άνευ όρων αποδοχή, από τις πρώτες κιόλας μέρες που θα έρθει στη ζωή.
Έτσι, θα δημιουργηθεί μία γερή βάση ασφάλειας, η οποία θα βοηθήσει το παιδί μεγαλώνοντας να διαχειρίζεται πολύ καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα που θα βιώνει, όπως, για παράδειγμα, αυτό της ματαίωσης, ακόμα και στη σχέση του με τους γονείς του, εφόσον θα υπάρχει εμπιστοσύνη.
Επομένως, ακόμα και όταν θα υπάρξουν αυτές οι «άσχημες» μέρες, που δεν θα μπορείτε να ανταποκριθείτε όπως θα επιθυμούσατε, να θυμάστε πως ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ!
Πηγή: epixeiro.gr