Σύμφωνα με έρευνα γνώμης της Career Builder, οι μισοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ νοιώθουν ότι έχουν καριέρα ενώ οι άλλοι μισοί αισθάνονται ότι «έχουν απλώς μια δουλειά».
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του να βλέπεις την εργασία σου ως δουλειά σε σχέση με το να τη βλέπεις ως ένα βήμα για κάτι μεγαλύτερο; Και πόσο σημαντικό είναι αυτό;
Αν λάβουμε υπόψη ότι στην ίδια έρευνα γνώμης το 32% των εργαζομένων απάντησε ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη θέση του φέτος, είναι εμφανές ότι το ζήτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό για εταιρείες που θέλουν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλαντούχους εργαζομένους.
Όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στην «καριέρα», εννοούν συνήθως το να έχουν έναν ρόλο που να προσφέρει «κάποια εξέλιξη με νόημα σε βάθος χρόνου» λέει η εμψυχωτής καριέρας Dorie Clark. Όμως, το να έχεις μια «δουλειά» σημαίνει απλώς το να έχεις μια θέση – έναν τρόπο, δηλαδή, να βγάζεις χρήματα που μπορεί να συμβαδίζει με τον τελικό σου στόχο αλλά μπορεί και όχι.
Η καριέρα συχνά δημιουργεί ένα αίσθημα σκοπού που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνολική ικανοποίηση, λέει η Clark. Μάλιστα, σε έρευνα γνώμης του Κέντρου Ερευνών Pew για το 2018, η καριέρα είναι το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο που δίνει νόημα στις ζωές των ανθρώπων, πίσω μόνο από την οικογένεια.
«Αν νοιώθεις ότι έχεις μια καριέρα κι έναν επαγγελματικό σκοπό που προσπαθείς να πετύχεις, αυτό είναι σίγουρα προτιμότερο απ’ το να αισθάνεσαι απλώς ότι περνάς την ώρα σου σε μια δουλειά» καταλήγει η Clark.
Σύμφωνα με έρευνες που επικαλείται η σύμβουλος καριέρας Allison Holzer, υπάρχει και μια κρίσιμη διάσταση γενεών στο όλο θέμα. Συγκεκριμένα, οι millennials θέλουν να αισθάνονται ότι η δουλειά τους έχει νόημα και είναι κομμάτι της λύσης σε κάποιο πρόβλημα. Με άλλα λόγια, βρίσκουν κίνητρο όχι στις προοπτικές εξέλιξης, αλλά στο περιεχόμενο της δουλειάς τους.
Σε κάθε περίπτωση, το αίσθημα που μας προκαλούν δουλειά και καριέρα αλλάζει σε βάθος χρόνου. Κάποιες φορές, κάποιος μπορεί να έχει μεγάλη εμπλοκή με την καριέρα του για μια συγκεκριμένη περίοδο, αλλά στη συνέχεια να δώσει προτεραιότητα κάπου αλλού. Ή, μπορεί απλώς να αρχίσει να αφιερώνει χρόνο σε ενδιαφέροντα εκτός δουλειάς.
«Υπάρχει κάτι ιδιαίτερα αξιοσέβαστο σε αυτόν που πηγαίνει στη δουλειά και παράγει θαυμάσια αποτελέσματα και κάνει τη διαφορά, αλλά και που στη συνέχεια θέλει απλώς να πάει σπίτι του» λέει η Michelle Armer της CareerBuilder. Δηλαδή, το να μην είσαι εντελώς αφοσιωμένος σε κάποια καριέρα και να έχεις άλλες προτεραιότητες δεν σημαίνει σώνει και καλά ότι δεν θες τη δουλειά σου και ότι αναζητάς νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Κι αυτό είναι κάτι που οι μάνατζερ πρέπει να γνωρίζουν.
Πηγή: fortunegreece.com