Innovation & Inspiration

Αυτά δεν αποκαλύπτουν ποτέ οι έξυπνοι άνθρωποι για τον εαυτό τους στη δουλειά

Είσαι από αυτούς που δεν μπορούν να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό και μοιράζονται τα πάντα για την καθημερινότητά τους; Ελπίζω όχι στο γραφείο! Στη δουλειά, η αποκάλυψη μόνο των κατάλληλων στοιχείων της προσωπικότητάς σου απαιτεί πραγματική μαεστρία. Η εκμυστήρευση προσωπικών πληροφοριών που ενδυναμώνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να χτίσεις ένα ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο αν δεν “ανοιχτείς” στους συναδέλφους σου. Αν το κάνεις, όμως, πρέπει να είσαι προσεκτικός, γιατί η αποκάλυψη του λάθος στοιχείου μπορεί να έχει επιπτώσεις στην καριέρα σου. Πρέπει να γνωρίζεις το όριο και να φροντίσεις να μην το ξεπεράσεις, γιατί αφού κάνεις μία αποκάλυψη, δεν μπορείς να την πάρεις πίσω.

Οι άνθρωποι που τα καταφέρνουν καλύτερα σε αυτόν τον τομέα είναι όσοι διαθέτουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης. Η συναισθηματική νοημοσύνη επηρεάζει το πώς διαχειριζόμαστε τις συμπεριφορές, αντιμετωπίζουμε τις κοινωνικές σχέσεις και λαμβάνουμε αποφάσεις. Οι συναισθηματικά νοήμονες άνθρωποι είναι ικανοί να “διαβάζουν” τους άλλους και αυτό τους επιτρέπει να καταλάβουν τι πρέπει να μοιράζονται και τι όχι. Μπορεί μεν να είναι ανοιχτοί να γνωρίσουν ανθρώπους που δεν ξέρουν, διαθέτουν όμως ευθυκρισία και εγκράτεια.

Ο Νίκος Χαρόπουλος, life coach και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, αναλύει όσα δεν πρέπει να αποκαλύπτεις στη δουλειά.

1.Τις πολιτικές σου πεποιθήσεις

Οι πολιτικές πεποιθήσεις ενός ατόμου είναι τόσο άρρηκτα συνυφασμένες με την ταυτότητά του, ώστε αποκλείεται να μην προκαλέσουν κάποιο επεισόδιο στη δουλειά. Η διαφωνία με έναν συνάδελφο μπορεί να αλλάξει την αντίληψη που έχει για σένα. Η αμφισβήτηση των βαθύτερων και σταθερότερων αξιών του είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις. Άκου τους άλλους, αλλά συγκρατήσου. Ακόμα και ένα βλέμμα αποδοκιμασίας είναι αρκετό για να ξεκινήσει μία διαμάχη. Ιδιαίτερα σε ορισμένους τομείς παροχής υπηρεσιών, όπου η συσχέτιση των συναδέλφων επηρεάζει την αρμονική συνεργασία, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ρήξη.

2.Την αρνητική γνώμη για κάποιους συναδέλφους

Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν ανεπαρκείς άνθρωποι στο χώρο εργασίας και πιθανότατα όλοι ξέρουν ποιοι είναι. Συνάδελφοι με ανεπαρκή γνώση του αντικειμένου τους, χαμηλή αυτοεκτίμηση, επιρρεπείς στο άγχος και στα λάθη που παρασύρουν την ομάδα σε εσφαλμένες επιλογές. Αν δεν μπορείς να τους βοηθήσεις να βελτιωθούν ή να τους απολύσεις, τότε δεν έχεις τίποτα να κερδίσεις διαδίδοντας ότι είναι «ανίκανοι» ή ανεπαρκείς. Μοιάζει με μία ανασφαλή προσπάθεια να φανείς εσύ καλύτερος κι αυτό θα επιδράσει αρνητικά στη γνώμη που έχουν οι συνάδελφοί σου για σένα. Σκέψου και αυτό, υπάρχει πάντα η πιθανότητα, ο «ανίκανος» να είναι ο αυριανός προϊστάμενός σου. Και μη ξεχνάς, όταν κάποιος κάνει ένα λάθος δεν σημαίνει ότι κάνει πάντα και παντού λάθος.

3.Ότι η δουλειά σου δεν σε γεμίζει

Το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς να ακούσει στο χώρο εργασίας, είναι κάποιον να παραπονιέται για το πόσο δεν τον γεμίζει η δουλειά του. Μην το κάνεις. Γιατί οι περισσότεροι θα πιστέψουν ότι δεν είσαι οπαδός της ομάδας. Αυτό ρίχνει το ηθικό της ομάδας, δημιουργεί δυσαρεστημένους συναδέλφους και ίντριγκες. Τα αφεντικά δεν συμπαθούν τους αρνητικούς ανθρώπους και ξέρουν ποιοι θα μπορούσαν να τους αντικαταστήσουν με ενθουσιασμό. Φυσικά είναι πιθανό κάποια στιγμή να νιώσεις ότι μισείς τη δουλειά μου. Καλό είναι να κρατήσεις τη σκέψη αυτή για τον εαυτό σου. Δεν θα σου πω τα τετριμμένα, γνώρισε καλύτερα τους συναδέλφους σου, φτιάξε καλύτερα το μικροκλίμα στο περιβάλλον εργασίας σου, παρηγορήσου από τους άνεργους φίλους σου. Η αγάπη για την δουλειά δεν έρχεται από τις νουθεσίες. Θα έρθει μέσα από την προσωπική ενδυνάμωση, τη συνειδητότητα και τη συνεχή ανάπτυξη του εαυτού μας.

4.Την προσωπική σου ζωή

Πιθανότατα κανένας στο γραφείο δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την προσωπική σου ζωή και δε χρειάζεται να αποτελεί θέμα συζήτησης. Γενικεύω; Κι όμως ο χώρος εργασίας, δεν ενδείκνυται για τέτοιου είδους συζητήσεις. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να κάνει τον πάγο να σπάσει, αλλά ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να προσβληθεί, να παρερμηνεύσει ή και να εκμεταλλευτεί μια κατάσταση. Η κακή φήμη κυκλοφορεί γρηγορότερα από όσο θα ήθελες. Το σπασμένο τηλέφωνο, μπορεί να μεταφέρει μια κατάσταση, μια κουβέντα ή μια στάση ζωής σε αντίθετη κατεύθυνση από την αρχική. Ειδικά δε αν εργάζεσαι λίγο καιρό σε μια εταιρία, θα σε συμβούλευα να κρατήσεις τα προσωπικά ζητήματα για τον εαυτό σου. Μην ξεχνάς επίσης ότι μπορεί να υπάρχει και μια τάση υποβόσκουσας ζήλειας. Βέβαια, αν αποκτήσεις μακροχρόνιες σχέσεις με ορισμένους συναδέλφους σου, θα μπορούσες να συζητήσεις κάποιο πρόβλημά σου μαζί τους, μόνο όμως αν τους έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη. Το επίπεδο του «σχετίζεσθαι» με τους συναδέλφους σου είναι μια συνειδητά επιλεγμένη στάση ζωής, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό.

5.Το παρελθόν σου

Κάτι που έκανες στο παρελθόν, δεν καθορίζει απαραίτητα το ποιος είσαι τώρα. Μπορεί να μετάνιωσες και να άλλαξες, να έκανες καλύτερες επιλογές και τα λάθη του παρελθόντος να μοιάζουν πολύ μακρινά για σένα. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τους συναδέλφους σου. Αν αφηγηθείς κάτι από το παρελθόν σου για το οποίο δεν είσαι πολύ περήφανος, να περιμένεις ότι μπορεί πλέον να σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά και να φτάσουν στο σημείο να αμφισβητήσουν τις ικανότητες ή πολύ χειρότερα την ηθική ακεραιότητά σου. Μην αναλώνεσαι στο παρελθόν, συμφιλιώσου μαζί του, εκτίμησε το τώρα, προχώρα μπροστά. Εξάλλου, τα πάντα ρει.

6.Ότι ψάχνεις για δουλειά

Σκέφτεσαι ότι είσαι στη λάθος δουλειά; Έχεις αποφασίσει να αποχωρήσεις από την εταιρία όπου εργάζεσαι; Ας κάνουμε μια σιωπηλή συμφωνία. Τι θα έλεγες να κρατήσεις για τον εαυτό σου αυτή την προοπτική; Αν αποκαλύψεις ότι σκέφτεσαι να φύγεις, ξαφνικά κανείς δεν θα σου αφιερώνει χρόνο. Ούτε θα θέλει να συνεργαστεί μαζί σου. Ωραία, ίσως κάποιοι να εκφράσουν φαινομενική υποστήριξη. Να σε παροτρύνουν να φύγεις ή να σε κάνουν να αλλάξεις γνώμη. Αυτό θέλεις στα αλήθεια; Θα σε βοηθήσει μια τέτοια συναδελφική αλληλεγγύη; Σίγουρα όχι! Μην ξεχνάς πως υπάρχει η πιθανότητα να μη βρεις αυτό που ψάχνεις, οπότε δεν είναι καλύτερα να περιμένεις μέχρι να ανακοινώσεις κάτι; Διαφορετικά, κινδυνεύεις να γίνεις το μαύρο πρόβατο.

Η παραπάνω λίστα είναι ενδεικτική των όσων θα έπρεπε να αποφύγεις να μοιραστείς με τους συναδέλφους και τον διευθυντή σου. Θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλες περιπτώσεις, όπως οι θρησκευτικές πεποιθήσεις σου, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή ακόμα και η αμοιβή σου. Πρόκειται για μια δυναμική καταγραφή, σε ένα εργασιακό περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό με υψηλούς στόχους. Αν τώρα έχεις κερδίσει κάτι από αυτά, μπορείς να αντιστρέψεις την κατάσταση και να βελτιώσεις τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Α, και κάτι τελευταίο, η γιαγιά μου έλεγε, «μην λες περισσότερα από όσα γράφουν οι εφημερίδες ή λέει η τηλεόραση». Εγώ να προσθέσω και το ίντερνετ!

Πηγή: thriveglobal.gr