Γενικά, στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες και tasks τα οποία μπορεί να είναι απαιτητικά, καινοτόμα και να έρχονται στιγμές που να μη νιώθουμε τόσο σίγουροι για τον εαυτό μας. Όπως για παράδειγμα το να ξεκινήσεις μια δικιά σου startup ή να παρουσιάσεις μια εργασία που είναι άκρως σημαντική. Είναι φυσιολογικό όμως. Θα λέγαμε ότι χωριζόμαστε σε δύο κατηγορίες ανθρώπων: Σε αυτούς που τολμούν δίχως αύριο ακόμα και σε “άγνωστα για αυτούς νερά”, και σε αυτούς που νιώθουν αβέβαιοι, και τρέμουν στην ιδέα να διαβαίνουν ένα μονοπάτι χωρίς να ξέρουν αν θα τους οδηγήσει με σιγουριά στην επιτυχία.
Όπως είχε πει και ο Steve Jobs “Stay hungry. Stay foolish”, κάτι που μας δείχνει ότι πρέπει να έχεις λίγο και από “ηλιθιότητα” και λίγη “αδυναμία” ώστε να πετύχεις κάτι λαμπρό, χωρίς να ξέρεις το αποτέλεσμα.
Υπάρχουν όμως 4 τρόποι που μπορούν να σου δώσουν αυτή την πνοή της σιγουριάς και της αυτοπεποίθησης που θα σε ενισχύσει.
1: Προσδιόρισε τι σημαίνει για σένα η αυτοπεποίθηση.
Αν προσδιορίζεις την αυτοπεποίθησή σου ως κάτι που το νιώθεις μόνο αν έχεις επιτύχει σε κάτι και έχεις την εντύπωση ότι για να μην τη χάσεις δε θα πρέπει να αποτύχεις ποτέ, τότε έχεις λάθος σκεπτικό. Η αυτοπεποίθηση έρχεται όταν έχεις τη διάθεση να συνεχίσεις ότι κάνεις ακόμα και αν δεν είσαι σίγουρος. Η αυτοπεποίθηση έρχεται όταν έχεις γνώση των δυνατοτήτων σου και βρίσκεις τρόπους για να επιτύχεις στο στόχο σου.
2: Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τον οποιοδήποτε άλλο.
Όντως σταμάτα. Βρισκόμαστε σε μια κοινωνία σήμερα που μέσα και στα social media αλλά και στον τομέα της εργασίας, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε έξαρση. Όταν συγκρίνεσαι με κάποιον, αυτομάτως “σκοτώνεις” την αυτοπεποίθησή σου. Μην συγκρίνεις τα σχέδια, τους στόχους, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες των άλλων με τα δικά σου, βλέποντας ποιο είναι καλύτερο/αποτελεσματικότερο/πιο διαφημισμένο από αυτό που προσφέρεις εσύ.
3: Δώσε ένα ρεπό στον “ κριτικό”που κρύβεις μέσα σου.
O φόβος είναι όντως κατανοητός, γιατί από τη μία σε κρατάει σε εγρήγορση και σε βάζει στη διαδικασία να υπολογίζεις όλες τις παραμέτρους. Αν όμως από μέσα σου έχεις εστιάσει στις αρνητικές πλευρές σου αλλά και του εγχειρήματός σου και θεωρείς τον εαυτό σου ότι δεν αξίζει ή δεν έχει τη δυνατότητα να πετύχει τους στόχους του, τότε είναι αυτό που σε φρενάρει από το να επιτύχεις. Είναι ο κριτικός εαυτός που κρύβεις μέσα σου και που σε σταματάει. Μπορείς απλά όμως να τον παραβλέψεις, με το να εξετάσεις την κατάσταση. Αν είσαι σίγουρος ότι λογικά θα αποτύχεις σε κάτι, κάτσε και γράψε τους λόγους που σε οδήγησαν σε αυτό. Ύστερα, κάνε μια λίστα με τους λόγους που θα σε βοηθούσαν για να επιτύχεις. Με αυτές τις λίστες και την εξέταση γίνεται και ο πραγματικός διάλογος με τον εσωτερικό εαυτό μας.
4: Να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που σε υποστηρίζουν.
Είναι ακόμα πιο δύσκολο να καταφέρεις κάτι αν δεν έχεις την ενθάρρυνση που χρειάζεσαι από τους συνεργάτες στην εταιρία σου ή ακόμα και από τους φίλους και την οικογένειά σου. Ίσως το χειρότερο για την αυτοπεποίθησή μας είναι να βλέπουμε τους άλλους να μας αμφισβητούν.
Όταν όμως περιβάλλεσαι από ανθρώπους που έχουν ένα καλό επίπεδο αυτοπεποίθησης, θα σε ενισχύσουν και εσένα και θα σε κάνουν να νιώθεις σίγουρος για τον εαυτό σου. Όταν εσύ κυρίως πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου, και οι άνθρωποι που μετράνε για σένα πιστεύουν το ίδιο, δε θα φαντάζεσαι τι “κύμα” αυτοπεποίθησης θα σε κατακλύσει και πόσα εμπόδια θα καταρρίψεις για να φτάσεις στο υπέρτατο σημείο.