Θέματα

Έρευνα του Poudouleveis.gr: Οι Έλληνες εργαζόμενοι θα προσδοκούσαν αυξήσεις 10-15%, αν και δεν είναι αισιόδοξοι για κάτι τέτοιο

Οι εργαζόμενοι σε πέντε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα προσδοκούσαν αυξήσεις 20-30%, για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα κυμάνθηκε από 10-15% αν και η πλειονότητα των εργαζομένων δεν αναμένουν να πραγματοποιηθούν οι προσδοκίες τους.

Το Wherewework, ένα από τα κορυφαία δίκτυα εργαζομένων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με παρουσία σε 14 χώρες, πραγματοποίησε έρευνα κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023, σχετικά με τους μισθούς και τις προσδοκίες των εργαζομένων. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 12.800 άτομα από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία, από διάφορους κλάδους όπως της πληροφορικής, των χρηματοοικονομικών, της υγειονομικής περίθαλψης, του λιανεμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, των βιομηχανικών κατασκευών, της ενέργειας, των τεχνικών και επιστημονικών υπηρεσιών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του πολιτισμού κ.α.

Το δίκτυο Wherewework αποτελείται από μια ομάδα 360° career platforms που έχουν ως  αποστολή τους να προάγουν τη διαφάνεια στο εργασιακό περιβάλλον. Στην Ελλάδα το Δίκτυο εκπροσωπείται από την πλατφόρμα Poudouleveis.gr η οποία αποτελεί μια διαδικτυακή κοινότητα που παρέχει πληροφορίες σε εργαζόμενους και εργοδότες για ποικίλα εργασιακά θέματα.

 

Τί προσδοκούν οι εργαζόμενοι;

Περίπου το ένα τρίτο (17 – 37%) των εργαζομένων στις χώρες της έρευνας, απάντησαν ότι θα χρειάζονταν αυξήσεις 20 – 30% για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πληθωρισμού, αν και ένα ποσοστό 60 – 77% δήλωσαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί από τους εργοδότες τους για κάποια επικείμενη αύξηση μισθών. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Έλληνες εργαζόμενοι, οι οποίοι απάντησαν στην πλειονότητά τους ότι θα χρειάζονταν αυξήσεις 10 – 15% για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι από την Μολδαβία θα χρειάζονταν αυξήσεις μισθών 30-50% και πάνω, για τον ίδιο σκοπό.

Η πλειονότητα των εργαζομένων στην Ελλάδα (61%), τη Μολδαβία (60%) και τη Βουλγαρία (55%) δεν πιστεύουν ότι οι προσδοκίες τους για αυξήσεις μισθών θα εκπληρωθούν το τρέχον έτος. Επιπλέον, απάντησαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για κάτι τέτοιο από τους εργοδότες τους, με πρώτη την Βουλγαρία (75%), την Μολδαβία (71%), την Ελλάδα (71%) και την Ουγγαρία (60%). Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στην Ρουμανία και την Ουγγαρία ήταν οι πιο αισιόδοξοι, περιμένοντας αυξήσεις μισθών σε ποσοστά 53% και 62% αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι μετά από πολύμηνες διεργασίες, από την 1η Απριλίου 2023, με βάση την κείμενη ελληνική νομοθεσία, επήλθε αύξηση κατά 9,4% στον κατώτατο μισθό υπαλλήλων γραφείου και λοιπών ειδικοτήτων. Αυτό επηρεάζει θετικά τις αποδοχές τουλάχιστον 580.000 εργαζομένων.

 

Το 39% των Ελλήνων θα αναζητήσει νέα δουλειά αν δεν αυξάνονταν οι μισθοί τους

Το 32-43% των συμμετεχόντων στην έρευνα, δήλωσαν ότι θα αναζητήσουν νέα εργασία αν δεν αυξηθούν οι αποδοχές τους. Ειδικά για την Ελλάδα, το ποσοστό αυτό άγγιξε το 39%, ενώ ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 25% δεν έχει σκεφτεί ακόμα πως θα αντιδράσει. Αντιθέτως, το 19,3% υποστηρίζει ότι θα αναζητήσει και δεύτερη δουλειά, για να συμπληρώσει το εισόδημα του.

 

Στην Ελλάδα πρέπει να συζητήσεις με τον προϊστάμενο σου για να επιτύχεις αύξηση μισθού

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές μόνο μετά από συζήτηση με τον προϊστάμενο τους (59%), ενώ η Ουγγαρία έχει το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που λαμβάνουν ετήσια αύξηση μισθού (58%). Στη Μολδαβία, η απόδοση έχει μεγαλύτερη σημασία, καθώς το 34% των εργαζομένων λαμβάνει αύξηση με βάση τα αποτελέσματα. Η Βουλγαρία έχει τους περισσότερους υπαλλήλους που λαμβάνουν αύξηση μισθού μόνο εάν καταλαμβάνουν συγκεκριμένες θέσεις (14%) και η Ρουμανία έχει τους περισσότερους υπαλλήλους συγκριτικά με τις άλλες χώρες που λαμβάνουν αύξηση μισθού δύο φορές το χρόνο (2%).

 

Οι 4 στους 5 Έλληνες εργαζόμενους πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα αν δεν αυξηθούν οι μισθοί τους

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι εν όψει της εκτιμώμενης ανόδου του πληθωρισμού, δηλώνοντας σε ποσοστό 81,6% ότι αν δεν αυξηθούν οι μισθοί τους θα αντιμετωπίσουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Από αυτούς το 29% φοβάται ότι ίσως δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις δόσεις των δανείων που βαραίνουν το νοικοκυριό του, ενώ το 20,7% πιστεύει πως θα αναγκαστεί να περιορίσει ακόμα και βασικές καταναλωτικές ανάγκες όπως η αγορά ρούχων και η κατανάλωση νερού και ενέργειας. Την ίδια στιγμή, το 22% των Ελλήνων εργαζομένων δηλώνει ότι θα δυσκολευτεί ακόμα και χωρίς τραπεζικές αποπληρωμές, καθώς ο μισθός τους είναι ήδη χαμηλός και δεν υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης.

Οι εργαζόμενοι στη Ρουμανία και τη Μολδαβία πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον πληθωρισμό χωρίς να περιορίσουν τις δαπάνες τους, ακόμη κι αν ο μισθός τους δεν αυξηθεί. Αντίθετα, στη Βουλγαρία, οι περισσότεροι εργαζόμενοι (36%) δηλώνουν ότι θα δυσκολευτούν πολύ, καθώς τα πάγια μηνιαία έξοδα αποτελούν ήδη μεγάλο μέρος του μισθού τους. Στην Ουγγαρία, η πλειονότητα των εργαζομένων (30%) πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν καλά εάν κάνουν μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως να μειώσουν τις ημέρες των διακοπών, να περιορίσουν τις δαπάνες για ψυχαγωγία και να αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα.

“Από την έρευνα συμπεραίνουμε ότι περισσότεροι εργαζόμενοι προσδοκούν αυξήσεις αποδοχών 20-30%, αν και οι εργοδότες τους δεν τούς έχουν ακόμη ενημερώσει για κάτι τέτοιο. Αυτό θα έπρεπε να αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα για τις εταιρείες, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι ένα ποσοστό 32-43% των εργαζομένων δηλώνει ότι θα αναζητήσει άλλη εργασία αν δεν αυξηθούν οι αποδοχές του “, τόνισε ο Costin Tudor, ιδρυτής και CEO του Poudouleveis.gr