CSR

Η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα κοστίσει 50 τρισ. δολάρια

Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ως προς το κόστος αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της μείωσης των καθαρών εκπομπών άνθρακα στο μηδέν, μια νέα έκθεση από τους αναλυτές της Morgan Stanley διαπιστώνει ότι μέχρι το 2050 θα χρειαστεί να δαπανηθούν 50 τρισ. δολάρια σε πέντε βασικούς άξονες τεχνολογίας μηδενικής εκπομπής ρύπων.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα χρειαστούν επένδυση ύψους 14 τρισ. δολαρίων και θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν περίπου στο 80% της παγκόσμιας ενέργειας μέχρι το 2050 – υψηλότερα από το σημερινό 37%. Καθώς η ηλιακή ενέργεια γίνεται πιο προσιτή, θα γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα ηλεκτρικά οχήματα θα γίνουν πιο σημαντικά από ποτέ στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών καυσαερίου από τα αυτοκίνητα. Θα χρειαστούν 11 τρισ. δολάρια για την κατασκευή περισσότερων εργοστασίων και την ανάπτυξη υποδομών που απαιτούνται για την ευρεία μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα – ο συνολικός αριθμός των οποίων θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπου 950 εκατ. μέχρι το 2050.

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, η οποία λέει η Morgan Stanley είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για τη μείωση των εκπομπών από εργοστάσια που καίνε άνθρακα, είναι ένας άλλος βασικός άξονας και θα χρειαστεί επενδύσεις ύψους σχεδόν 2,5 τρισ. δολαρίων.

Το υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει στην παροχή καθαρών καυσίμων για την ενέργεια, τα αυτοκίνητα και άλλες βιομηχανίες – θα χρειαστούν σχεδόν 20 τρισ. δολάρια σε συνολικές επενδύσεις για την παραγωγή καυσίμων, για να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και για τη διαχείριση της αποθήκευσής του.

Τα βιοκαύσιμα, όπως η αιθανόλη, θα αποτελέσουν το κλειδί για τις μελλοντικές παγκόσμιες μετακινήσεις και τελικά θα εξαπλωθούν σε αεροσκάφη και σε άλλα ταξιδιωτικά μέσα απαιτώντας 2.7 τρισ. δολάρια μέχρι το 2050.

Βασικό υπόβαθρο: Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρώτα στο Bloomberg, διαπίστωσε ότι για να επιτευχθεί η μείωση των καθαρών εκπομπών άνθρακα στο μηδέν και η επίτευξη του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού, ο κόσμος θα πρέπει να “εξουδετερώνει” 53,5 δισ. μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ πέρσι, επισημαίνοντας την ανάγκη ταχείας αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος. Πέραν των κοινωνικών και περιβαλλοντικών συνεπειών από μια αποτυχία αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος, η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια 10 έως 20 τρισ. δολαρίων του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2100, προβλέπει η Morgan Stanley.

Μεγάλοι αριθμοί: Η Morgan Stanley πρότεινε ένα καλάθι μετοχών σε κάθε τεχνολογία μηδενικών εκπομπών άνθρακα που θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις αυξημένες δαπάνες για την κλιματική αλλαγή:

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εταιρείες όπως η SunPower, η General Electric και η Huaneng Renewables είναι μερικές από τις κορυφαίες επιλογές της τράπεζας.

Στο χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων, η Tesla είναι ο μοναδικός ”καθαρός” παίχτης – παρόλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί από τη VW και την Toyota μακροπρόθεσμα, ενώ άλλες εταιρείες όπως η Panasonic και η Albemarle είναι από τους κορυφαίους παίκτες στην τεχνολογία λιθίου και την προμήθειά του.

Στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, η Morgan Stanley ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, τις Bloom Energy, Exxon, Chevron και BP.

Όσον αφορά το υδρογόνο, οι εταιρείες που αξίζουν την προσοχή είναι οι Air Liquide, Siemens και Alstom.

Στον τομέα των βιοκαυσίμων, εταιρείες όπως η Neste, η Sao Martinho, η Shell και η Valero Energy έχουν καλή τοποθέτηση.

Πηγή: capital.gr