Εγκαταλελειμμένες λίμνες με νεκρά ψάρια, δυσοσμία από τα κανάλια που έχουν στερέψει από νερό, σπασμένες λάμπες και ελάχιστος φωτισμός, απουσία φύλαξης και κατάληψη χώρων του Πάρκου από «συλλογικότητες», ήταν η εικόνα που αντίκρισε ο υπουργός.
«Το Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” που επισκέφθηκα σήμερα θα μπορούσε να είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής για όλη τη Δυτική Αττική.
Χωρίς διάθεση υποτίμησης των προσπαθειών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια –πολύ περισσότερο των προσπαθειών του προσωπικού– η κατάσταση δεν είναι καθόλου ανεκτή», τόνισε και δεσμεύτηκε για αλλαγές που θα κάνουν «να φανεί η διαφορά στα μάτια των πολιτών χωρίς καθυστερήσεις». Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο μοντέλο διοίκησης που δεν επιτρέπει τη σωστή λειτουργία του πάρκου, αλλά ούτε και την απορρόφηση των κονδυλίων για τη διαχείρισή του. «Θα συναντηθώ με τον νέο περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, με τους δημάρχους της περιοχής και με όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά την αδυναμία διαχείρισης του πάρκου, ο δήμαρχος Ιλίου, Νικόλαος Ζενέτος –το πάρκο βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου– τονίζει ότι κατά βάση οφείλεται «στη μανία του κεντρικού κράτους να διορίζει διοικητικό συμβούλιο, το οποίο δεν έχει ούτε προσωπικό ούτε τον εξοπλισμό για να διαχειριστεί το πάρκο».
Το 2016 το υπουργείο Εσωτερικών και ο τότε υπουργός Παναγιώτης Σκουρλέτης με νόμο συνέχισαν το μοντέλο διαχείρισης του πάρκου μέσω φορέα διαχείρισης στον οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων, της Περιφέρειας, περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλων, παρά το γεγονός ότι το μοντέλο δεν είχε αποδώσει στο παρελθόν. Το Πάρκο Τρίτση έχει έκταση 1.100 στρέμματα κυρίως πρασίνου, αλλά περιλαμβάνει και κτίρια και άλλες υποδομές. Ωστόσο τα τελευταία είκοσι χρόνια βρίσκεται διαρκώς σε άθλια κατάσταση λόγω κυρίως του περίπλοκου καθεστώτος διοίκησης και της έλλειψης πόρων.
«Είχαμε ζητήσει να το διαχειριστούμε εμείς ως δήμος, που έχουμε και εξιδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό», τονίζει στην «Κ» ο κ. Ζενέτος.
Οπως εξηγεί, η Τοπική Αυτοδιοίκηση λογοδοτεί στους πολίτες και με αυτή την έννοια δεν έχει περιθώρια να εγκαταλείψει το πάρκο όπως ο κάθε φορέας διαχείρισης. Από το 2006, οπότε και έχει εφαρμοστεί η λύση του φορέα διαχείρισης ως λύσης για τη διοίκηση του πάρκου, ο Δήμος Ιλίου έχει αρνηθεί να συμμετέχει στη στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου θεωρώντας ότι πρόκειται για αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης. «Θέλω να πιστεύω ότι ο νέος υπουργός θα πάρει τις σωστές αποφάσεις», τονίζει ο κ. Ζενέτος.
Πηγή: kathimerini.gr