Συνέντευξη στο Startup.gr: Νικόλας Ταζές από την ομάδα Readnet Publications

    Από: Startup Team

Πείτε μας λίγα λόγια για το προϊόν / υπηρεσία σας.

Η Readnet Publications, όπως μπορεί να διαβάσει κανείς και στην ιστοσελίδα μας readnet.gr, “έχει ως σκοπό να παρέχει καινοτόμες λύσεις σε κρίσιμους τομείς μέσω της τεχνολογίας”. Ακριβώς, λοιπόν, δεν μένουμε μονάχα σε ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, αλλά προσφέρουμε λύσεις σε προβλήματα που εντοπίζουμε σε πολλαπλούς τομείς. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι είτε εμείς οι ίδιοι είτε άνθρωποι στον κοντινό μας κύκλο, να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του κάθε τομέα, όπως π.χ. στην Εκπαίδευση, έτσι ώστε να δημιουργούμε έχοντας καλό industry knowledge και όχι να πλέουμε σε αχαρτογράφητα, για εμάς, νερά.

Ενδεικτικά, αυτόν τον καιρό ασχολούμαστε με:

Το Rbooks, μια πλατφόρμα αγοράς και ανάγνωσης πρωτότυπων ebooks, από ανερχόμενους αλλά και αναγνωρισμένους συγγραφείς, σε χαμηλές τιμές.

Την Alearning, ένα οικοσύστημα εκπαιδευτικών εργαλείων που δίνει σε γονείς τη δυνατότητα να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν εξατομικευμένα τις δυσκολίες μάθησης των παιδιών τους. Και όλα αυτά με μηνιαία τιμή χαμηλότερη από ένα ημερήσιο ιδιαίτερο μάθημα.

Το Civil Alert, μια υπηρεσία άμεσης ενημέρωσης των πολιτών για κινδύνους στον δήμο τους, όπως η πυρκαγιά, η πλημμύρα ή ο πάγος σε έναν δρόμο. Ειδικά αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες, καταλαβαίνουμε πόσο αναγκαία είναι μια τέτοια υπηρεσία, καθώς τωρινές λύσεις από το Κράτος δεν καλύπτουν επαρκώς το πρόβλημα.

Σε ποιους απευθύνεται και τι υπηρεσίες προσφέρετε;

Σχετικά με το Rbooks, η τωρινή πλατφόρμα είναι μόνο η αρχή του οράματός μας. Στόχος μας δεν είναι απλά να προσφέρουμε μια λύση αγοράς και ανάγνωσης ebooks. Άλλωστε στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές τέτοιες πλατφόρμες, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στην Ελλάδα είμαστε πρωτοπόροι. Ο στόχος μας είναι να πειραματιστούμε, να εντοπίσουμε και τελικά να καθορίσουμε το μέλλον του βιβλίου, όπως έκανε η Amazon το 2007 με το Kindle. Το πρώτο βήμα έχει γίνει με το Grip -διαθέσιμο demo στο rbooks.gr/grip- όπου χωρίζουμε βιβλία σε σκηνές και προσθέτουμε μουσική, ηχητικά εφέ και animations, ανάλογα με την πλοκή. Στο μέλλον θα προσθέσουμε βίντεο, mini games και AR. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες θα μπορούν να διαβάζουν/ακούν/παρακολουθούν/παίζουν/ζουν μέσα στα βιβλία, είτε πρόκειται για μυθοπλασία είτε όχι. Ήδη έχουμε παρουσιάσει ένα demo του Grip στο ελληνικό κοινό και αυτή την περίοδο το προωθούμε και στις ΗΠΑ.

Η Alearning, όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω, αποτελείται από μια σειρά εργαλείων, τα οποία απευθύνονται σε οικογένειες με παιδιά που εντοπίζονται δυσκολίες στη μάθηση. Επιγραμματικά υπάρχουν α) η MeLD: απομακρυσμένη και αυτοματοποιημένη ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών, β) η Άμεση Αξιολόγηση: αξιολόγηση επιμέρους δεξιοτήτων, όπως η γραφή και η ανάγνωση, γ) το Εκπαιδευτικό Υλικό: εξατομικευμένο έτοιμο-προς-χρήση υλικό για ενίσχυση δεξιοτήτων που εντοπίζεται έλλειμμα, δ) το Helpr: εξ αποστάσεως συνεδρίες με προσωπικό Ειδικό Παιδαγωγό που επιβλέπει την εξέλιξη του παιδιού και προτείνει λύσεις σε τυχόν προβλήματα.

Τέλος, το Civil Alert είναι μια εφαρμογή μέσα από την οποία οι τοπικές αρχές μπορούν άμεσα να εφιστούν την προσοχή στους πολίτες για διάφορα τοπικά προβλήματα. Οι πολίτες λαμβάνουν απλές ειδοποιήσεις & SMS συνοδευόμενα με μία σύντομη αναφορά για είδος του προβλήματος, σήμανση επάνω σε διαδραστικό χάρτη και προαιρετικά, κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες. Με το Civil Alert, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις περιπτώσεις που οι πολίτες κινδυνεύουν ακόμα και με τη ζωή τους και να δώσουμε στην Πολιτεία πρόσβαση σε απλές, εύχρηστες και καινοτόμες λύσεις, ώστε να μεγιστοποιήσει τις παροχές της και την αμεσότερη ενημέρωση.

 

Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε από άλλες εταιρείες;

Στη Readnet ένα βασικό μας χαρακτηριστικό είναι ότι ασχολούμαστε με το innovation και όχι το incremental innovation. Ο στόχος μας και το όραμά μας δεν είναι απλά να καλυτερεύσουμε κάποια ήδη υπάρχουντα μοντέλα, αλλά να δημιουργήσουμε εξ αρχής τεχνολογίες που οι επόμενες γενιές θα θεωρούν δεδομένες. Ένα επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό μας είναι ότι είμαστε εξαιρετικά product focused, ότι η ομάδα μας είναι highly skilled, καθώς και ότι είμαστε τρομερά ευέλικτοι ως προς τον τρόπο που δημιουργούμε και χτίζουμε τις υπηρεσίες μας. Έτσι είμαστε σε θέση να κινούμαστε γρήγορα και να μειώνουμε δραστικά τις επιπτώσεις των μικρών ή μεγαλύτερων αποτυχιών που μπορεί να έχουμε. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, παρόλο που ασχολούμαστε με υπηρεσίες που απευθύνονται σε τελείως διαφορετικούς κλάδους, έχουμε καλό industry knowledge σε όλους.

 

Ποια ήταν η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε στο ταξίδι σας;

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι το δύσκολο περιβάλλον που υπάρχει για τις επιχειρήσεις, με εξαντλητική φορολογία και ανούσια γραφειοκρατία. Αυτό εντείνεται για τις εταιρείες που ασχολούνται με την καινοτομία, που εκ των πραγμάτων δυσκολεύονται στα αρχικά τους βήματα, λόγω του χαρακτήρα τους. Η αλήθεια είναι πως φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση αυτό να αλλάξει, με το πρώτο βήμα τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο να γίνουν περισσότερα βήματα με γρηγορότερο ρυθμό.

 

Πείτε μας 1-2 ελληνικά (ή μη) startups που θαυμάζετε και γιατί;

Αυτό τον καιρό μου έχει τραβήξει πολύ το ενδιαφέρον οι no code πλατφόρμες όπως το Bubble και το Webflow. Μπορεί εμείς στη Readnet να μη χρησιμοποιούμε κάποια από αυτές τις λύσεις, αλλά στο μέλλον φαίνεται ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο web development. Απλοποιούν την όλη διαδικασία της ανάπτυξης ιστοσελίδων, περισσότερο και από το WordPress, και έτσι θα είναι τα go to μέρη για πολύ μικρές έως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό ίσως σηματοδοτήσει και αλλαγές στο τοπίο του development, όπου οι devs θα απασχολούνται κυρίως σε εταιρείες λογισμικού ή μεγάλες επιχειρήσεις καθώς η ανάπτυξη ιστοσελίδων θα είναι εύκολη ακόμα και για τους ανθρώπους χωρίς τεχνικό background. Γενικά, θαυμάζω εταιρείες που ταράζουν ολόκληρες βιομηχανίες και βλέπουν μακροπρόθεσμα.

 

Τι συμβουλές δίνετε για τους νέους επιχειρηματίες out there;

Στους ανθρώπους που θέλουν να ανοίξουν δική τους επιχείρηση και να ασχοληθούν με την καινοτομία στην Ελλάδα, θα έλεγα 3 πράγματα: να οπλιστούν με υπομονή, να έχουν όσο πιο συχνή και στενή επικοινωνία μπορούν με τους χρήστες τους ώστε να παίρνουν feedback και τέλος να είναι ευέλικτοι, γιατί οι ιδέες τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία σχέση με το τελικό προϊόν.

 

 

Readnet

www.readnet.gr

LinkedIn: www.linkedin.com/company/18989505/admin/

 

Rbooks

rbooks.gr

Facebook: www.facebook.com/rbooks.gr

Instagram: www.instagram.com/rbooks.gr/

Twitter: twitter.com/rbooks_gr

YouTube: www.youtube.com/channel/UCsO1g8k3Yl3fVQI1DaUL8Mg

 

Alearning

www.alearning.gr

Facebook: www.facebook.com/alearning.meld.yliko.helpr/

Instagram: www.instagram.com/alearning.gr/

Pinterest: gr.pinterest.com/Alearning_MeLD_Helpr/

YouTube: www.youtube.com/channel/UC7yd1bMasP3juF6Eqhs7jVQ

 

Civil Alert

civilalert.gr