Country OS: Η εφαρμογή που έρχεται να κάνει πιο φιλικές τις συναλλαγές σου με το κράτος

    Από: Startup Team

Όλοι λίγο πολύ έχουμε βρεθεί στην ίδια κατάσταση ταλαιπωρίας. Να περιμένουμε στην ουρά ενός ΚΕΠ ή κάποιας δημόσιας υπηρεσίας εγκλωβισμένοι σε μία αέναη δεκαετία του ’90. Εκείνη ακριβώς την στιγμή είναι που σκέφτεσαι, πώς θα ήταν αν στην πραγματικότητα είχες πρόσβαση ανά πάσα στιγμή σε όλα σου τα πιστοποιητικά μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό.

Και παρότι όλο αυτό φαντάζει Ουτοπικό, η ομάδα της Digital Consulting REBORRN το κάνει πράξη. Σχεδιάζει την εφαρμογή Country OS ή αλλιώς το λειτουργικό σύστημα μίας χώρας μέσα από το οποίο κάθε πολίτης θα μπορεί να διαχειριστεί τη σχέση του με το κράτος. Το Startup.gr μίλησε με τους δύο ιδρυτές της εταιρείας, τον Γιώργο Βαρέλογλου και τον Κώστα Μάντζιαρη και παρακάτω θα σου αποκαλύψουν όλα όσα χρειάζεται να μάθεις.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εφαρμογή σας (τι είναι, τι προσφέρει)

Κώστας Μάντζιαρης: Το Country OS είναι μια πρωτοβουλία που πήραμε στη REBORRN για να δουλέψουμε πάνω σε μια πρόσκληση που μας αφορά καταρχάς σαν πολίτες.  Πως μπορούμε να κάνουμε τις συναλλαγές μας με το κράτος πιο φιλικές και αποτελεσματικές χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και το Design. 

Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι η ιδέα για μια εφαρμογή μέσα από την οποία θα μπορούμε να κάνουμε όλο και περισσότερες συναλλαγές με το Κράτος, αλλά και να έχουμε πρόσβαση σε όλα μας τα δεδομένα που μας αφορούν και που συνήθως πρέπει να αναζητήσουμε σε ένα ΚΕΠ ή μια υπηρεσία του δημοσίου. 

Αυτό με λίγα λόγια είναι το Country OS και είναι η δική μας προβολή στο πως θα θέλαμε να δούμε τη σχέση μας με το κράτος στο μέλλον σαν πολίτες. 

Ο Κώστας Μάντζιαρης είναι ένας εκ των δύο ιδρυτών της REBORRN και μαζί με τον συνέταιρό του Γιώργο Βαρέλογλου έχουν χτίσει ένα από τα πρώτα Digital Agencies της ελληνικής αγοράς το οποίο και εξαγοράστηκε από πολυεθνικό όμιλο το 2015. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στο πως η σωστή χρήση των δεμένων και της τεχνολογίας μπορούν να μεταμορφώσουν οργανισμούς, εξοικονομώντας πόρους και υποδομές αλλά και βελτιώνοντας διαδικασίες.

Γιατί αποφασίσατε να ξεκινήσετε μια δραστηριότητα μόνοι σας;

Γιώργος Βαρέλογλου: Γιατί μας αρέσουν οι προκλήσεις, ειδικά όταν είναι μεγάλες. Και γιατί εκτός από επαγγελματίες είμαστε και πολίτες μιας χώρας. Οπότε τέτοιου είδους “προβλήματα” όπως επηρεάζουν όλους όσους ζουν στην Ελλάδα και συναλλάσσονται με το κράτος, επηρεάζουν και εμάς. Τέλος γιατί πιστεύουμε ότι όλοι μας, ο καθένας από τη δική του αφετηρία, οφειλουμε να συμβάλλουμε στην επίλυση ζητημάτων που μας αφορούν όλους, και πρώτα απ’ όλους οι εταιρίες. 

Ο Γιώργος Βαρέλογλου είναι ένας εκ των δύο ιδρυτών της REBORRN και μαζί με τον συνέταιρό του Κώστα Μάντζιαρη έχουν χτίσει ένα από τα πρώτα Digital Agencies της ελληνικής αγοράς το οποίο και εξαγοράστηκε από πολυεθνικό όμιλο το 2015. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στο change management, τη συμπεριφορά καταναλωτή και στο πως η τεχνολογία και το design μπορουν να λειτουργήσουν σαν καταλύτες για να αλλαξουν ομάδες και οργανισμοί.

Ποια ήταν η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Κώστας Μάντζιαρης: Ο χρόνος. Προσπαθούμε για μήνες να “ξεκλέψουμε” λίγο χρόνο από τα projects που μας πληρώνουν και να κάνουμε κάτι όπως αυτό που δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δουλεύοντας πάνω στην ιδέα η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν το πως θα βρούμε ένα σύστημα σχεδιασμού μέσα από το οποίο θα δομήσουμε ένα τεράστιο όγκο πληροφορίας μέσα ένα απλό και φιλικό περιβάλλον για κινητά το οποίο θα ήταν αυθόρμητα κατανοητό ακόμα και σε κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία. 

Πείτε μας 1-2 ελληνικά (ή μη) Startups που θαυμάζετε και γιατί

Γιώργος Βαρέλογλου: Είναι πολλές οι εταιρείες των οποίων τη δουλειά θαυμάζουμε και παρακολουθούμε. Θα επέλεγα να μοιραστώ δύο λιγότερο γνωστά παραδείγματα στο ευρύ κοινό. Η μία είναι η syncbnb.com, μια εταιρία που λύνει ένα βασικό πρόβλημα στους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, τύπου airbnb και η άλλη είναι η Norbloc, που χρησιμοποιώντας τεχνολογίες blockchain κάνει εύκολη την διαδικασία KYC (Know your customers) για τις τράπεζες και τους πελάτες τους. 

Πως βλέπετε το προϊόν σας σε 1 χρόνο από τώρα;

Κώστας Μάντζιαρης:  Αυτό είναι κάτι που παρεξηγεί πολύς κόσμος που ήρθε σε επαφή με την ιδέα. Το country OS δεν είναι ένα έτοιμο ψηφιακό προϊόν / εφαρμογή, είναι στο στάδιο του concept, είναι μια ιδέα δηλαδή και όχι μια λειτουργική λύση. Για να γίνει η ιδέα προϊόν, πολλοί άνθρωποι πρέπει να δουλέψουν σκληρά, και κάποιοι άλλοι να νομοθετήσουν, και φυσικά δεν μπορεί να ξεκινήσει από κανένα άλλο φορέα πέραν του ίδιου του κράτους. 

Τι συμβουλές δίνετε για τους νέους επιχειρηματίες out there;

Γιώργος Βαρέλογλου: Να μην ακούνε τις συμβουλές κανενός, τουλάχιστον όχι σαν θέσφατα, και να αποφεύγουν να δίνουν σημασία στα quotes που αναπαράγονται στα social media για την επιτυχία, τους επιχειρηματίες και τον κόσμο των startups.