Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε χθες βράδυ το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ 2019 με κεντρικό μήνυμα «Το αύριο, σήμερα: για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών». Στην κατάμεστη αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece, Aργύρης Τζικόπουλος τιμήθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, ως ένας από 11 ανθρώπους που επιτελούν σπουδαίο έργο και χτίζουν σήμερα την Ελλάδα του αύριο. Ο κ. Τζικόπουλος έδωσε συνέντευξη που προβλήθηκε στην επίσημη εκδήλωση, ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τους άλλους 10 άξιους Έλληνες που επέλεξε ως θετικά παραδείγματα ο ΣΕΒ και δέχθηκε τα θερμά συγχαρητήρια του κ. Φέσσα.
«Ήταν μεγάλη τιμή για τον οργανισμό μας τόσο η συμμετοχή μας στη «χρυσή 11άδα» των θετικών παραδειγμάτων της χώρας όσο και η παρουσία μιας αποφοίτου μας στην Γ.Σ. του ΣΕΒ. Μας χαροποιεί ιδιαιτέρως η εκτίμηση στο έργο μας και την προσφορά μας στην ελληνική κοινωνία. Όλοι όσοι συμμετέχουμε στο ΣΕΝ/JA Greece, Διοικητικό Συμβούλιο, οργανωτική ομάδα, εθελοντές και μέλη έχουμε πάθος για αυτό που κάνουμε, καθώς πιστεύουμε στο απεριόριστο δυναμικό των νέων μας. Μέσα από τις δράσεις μας και τη συνεργασία μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο οικοδομώντας μια γέφυρα διασύνδεσης μεταξύ σχολικών τάξεων και κοινωνίας. Στην Ελλάδα δεν λείπει το ταλέντο, λείπουν οι ευκαιρίες για τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζικόπουλος.
Η τελειόφοιτος λυκείου και υπότροφος του ΣΕΝ/Junior Achievement Greece, Μαρία Κοκάλα, έδωσε ζωντανά συνέντευξη στη σκηνή στον κ. Φέσσα και συγκίνησε με την ωριμότητα και τις καίριες επισημάνσεις της για το εκπαιδευτικό σύστημα και τις μεγάλες δυνατότητες της νέας γενιάς. Η 18χρονη Μαρία, είναι η μαθήτρια «επιχειρηματίας» από τη Σφενδάμη Πιερίας που κατέκτησε στα 15 της βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας από το Junior Achievement Eυρώπης και υποτροφία, ύψους 20.000 ευρώ, από το ΣΕΝ/JA Greece.
Ο κ. Φέσσας κάλεσε στη σκηνή τη Μαρία Κοκάλα ενώ είχε ήδη συνομιλήσει με τον διακεκριμένο εκπρόσωπο μιας διαφορετικής γενιάς, τον ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θεοδόση Τάσιο. Ο εξαιρετικός κ. Τάσιος είπε ότι για διευρυνθεί η Ελλάδα των «άξιων και των αξιών», «χρειάζεται να εκπονήσουμε ένα 15ετές πολιτικό σχέδιο ηθοπαιδείας», δίνοντας μεγάλη έμφαση στη διαμόρφωση καλών χαρακτήρων από την οικογένεια, το νηπιαγωγείο και τα σχολικά χρόνια. «Εκεί διαμορφώνονται οι θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να έχουν τα στελέχη των επιχειρήσεων, η εργατικότητα, η συνεργασία, η τιμιότητα. Αυτά μαθαίνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου, όχι στα πανεπιστήμια», τόνισε.
Η Μαρία συμφώνησε απόλυτα και συγκίνησε με τις σπουδαίες επιτυχίες της σε τόσο νεαρή ηλικία, κι ενώ ζει σε ένα μικρό χωριό, τη Σφενδάμη Πιερίας. Εξέφρασε τον προβληματισμό της για το εκπαιδευτικό σύστημα που, όπως είπε, δεν προάγει τις ηθικές αξίες στις οποίες αναφέρθηκαν ο κ. Τάσιος και ο κ. Φέσσας. «Είπατε ότι το ήθος φέρνει πλούτο, αλλά το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν παράγει ήθος, οπότε πως περιμένουμε η Ελλάδα να παράγει πλούτο;», είπε χαρακτηριστικά η Μαρία, που πριν λίγες ημέρες έδωσε Πανελλαδικές εξετάσεις με στόχο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Το σχολείο είναι τεχνοκρατικό, προάγει την αποστήθιση και δεν επενδύει στην ανθρωπιστική παιδεία. Τρανό παράδειγμα οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Ακόμα και στην έκθεση, που η κρίση του βαθμολογητή είναι υποκειμενική, όλα είναι τυποποιημένα, η βαθμολόγηση γίνεται με κανόνες, κι εάν κάποιος παρεκκλίνει από αυτούς τους κανόνες θεωρείται λάθος», είπε η Μαρία και καταχειροκροτήθηκε. Τόνισε πάντως ότι αυτό το σύστημα έβγαλε σπουδαίους επιστήμονες και η ίδια έχει κερδίσει πολλές γνώσεις, όμως χρειάζεται να γίνουν αλλαγές. «Σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε σήμερα αυτό το σπουδαίο βήμα να πω αυτά που πιστεύω, αυτά που αισθάνομαι», είπε η Μαρία. «Νιώθω πιο αισιόδοξη που με ακούσατε. Γιατί όταν οι μεγάλοι μας ακούν, αντί να μας υπαγορεύουν τι να κάνουμε, νιώθουμε κι εμείς ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον που θα στηρίζεται στις δικές μας ικανότητες, ένα μέλλον που θα προωθεί τους άξιους ανθρώπους, δημιουργώντας την Ελλάδα που όλοι θέλουμε», κατέληξε η Μαρία.
Tο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με διαρκές όραμα να βοηθήσει τους νέους να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας μέσω των παγκόσμιων προγραμμάτων βιωματικής και συνεργατικής μάθησης. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005 ως μέλος του Junior Achievement Worldwide που φέτος γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Τα εκπαιδευτικά προγράμματά του JA εστιάζουν στην εισαγωγή των παιδιών από τη σχολική κιόλας ηλικία στις βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας, με απλουστευμένο τρόπο και μέσα από μια βιωματική μαθησιακή διαδικασία, προετοιμάζοντας την είσοδό τους στον σύγχρονο παγκόσμιο επιχειρηματικό και οικονομικό στίβο. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και ενισχύουν τις δεξιότητές τους. Κάθε χρόνο συμμετέχουν περίπου 10.000 μαθητές και μαθήτριες από περισσότερα από 100 σχολεία σε όλη τη χώρα. Τα προγράμματα του οργανισμού Junior Achievement έχουν αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως η «Καλύτερη Εφαρμογή Πρακτικής στην εκπαίδευση που αφορά την επιχειρηματικότητα».