Την Δευτέρα 1 Αυγούστου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 5η Διεθνής Ολυμπιάδα Οικονομικών (ΙΕΟ) με διοργανώτρια χώρα την Κίνα. Για την Ελλάδα, η οποία συμμετείχε για 4η συνεχόμενη φορά, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστα. Οι 3 από τους 5 συμμετέχοντες (Κωνσταντίνος Ηλίας, Βασίλειος Τσερκέζης και Χρήστος Λούκας) κατάφεραν να αποσπάσουν 1 ασημένιο και 2 χάλκινα μετάλλια αντίστοιχα, στην γενική κατάταξη. Εξαιρετική επίδοση είχαν στον ομαδικό γύρο του Business Case, όπου κατατάχθηκαν πάνω από τον μέσο όρο καθώς και στον γύρο του Economics, με την επίδοση του Κωνσταντίνου Ηλία να ξεχωρίζει (25ος στις 196 παγκόσμιες συμμετοχές).
Ο φετινός διαγωνισμός διεξήχθη διαδικτυακά. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία, την Σλοβενία, την Βόρεια Μακεδονία και την Ελβετία, συγκεντρώθηκαν στην Σμύρνη με σκοπό να προάγουν το πνεύμα συνεργασίας και διαπολιτισμικότητας του διαγωνισμού, ο οποίος λόγω πανδημίας πραγματοποιείται διαδικτυακά από το 2020. Μαθητές λυκείων, που ξεχωρίζουν στους εθνικούς τους διαγωνισμούς, συγκεντρώνονται για να συμμετάσχουν στην Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών (ΙΕΟ). Η ΙΕΟ αποτελείται από 3 γύρους: (α) το κομμάτι των οικονομικών ερωτήσεων (πολλαπλής επιλογής και ανάπτυξης), (β) το μέρος του online παιχνιδιού χρηματοοικονομικής (FLG) και (γ) τον ομαδικό γύρο του Business Case, όπου οι μαθητές καλούνται μέσα σε 24 ώρες να μελετήσουν, αναλύσουν και παρουσιάσουν την επιχειρηματική ιδέα/πρόβλημα που τους δίνεται.
Οι 5 μαθητές που εκπροσώπησαν την χώρα μας, προκρίθηκαν από τον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Οικονομικών, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο. Νικητές του κρίθηκαν οι Τσερκέζης Βασίλειος (Πειραματικό Λύκειο ΠΑ.ΜΑΚ), Μαλασίδης Βασίλειος (Πειραματικό Λύκειο ΠΑ.ΜΑΚ), Τσαχάκης Μιχάλης (ΓΕΛ Θήρας), Ηλίας Κωνσταντίνος (Αρσάκειο Λύκειο Ιωαννίνων) και Λούκας Χρήστος (ΓΕΛ Μαγούλας Αττικής). Έκτοτε, με τη μεθοδική καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κκ. Ζαχείλα Λουκά, Ζουμπουλάκη Μιχάλη, Οικονόμου Αθηνας, Παπαδάμου Στέφανου, Αρβανιτίδη Πασχάλη, Μπένου Χρήστου και των Τερζή Σπυρίδωνα και Κισίρη Ελένης αλλά και την προσωπική συστηματική τους μελέτη, κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να διακριθούν.