Εύρεση Εργασίας| Βιογραφικό,δικτύωση,ενημέρωση & προσπάθεια

Η ανεργία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Από στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τον Ιούλιο καταγράφτηκε πτώση αλλά το ποσοστό παραμένει υψηλό στο 26,4%. Αν η σκέψη σου  είναι να μείνεις στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να ξεκινήσεις να φτιάξεις ένα σχέδιο. Δεν υπάρχει ένας τρόπος να βρεις δουλειά υπάρχουν πολλοί, αρκεί να βάλεις το μέγιστο δυνατό και στην αρχή να μειώσεις κατά πολύ τις απαιτήσεις σου. Είναι σαν την ημέρα που δεν έχεις όρεξη αλλά πρέπει να τραφείς, από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις.

1. Σύνταξη Βιογραφικού

Το βιογραφικό είναι πολύ βασικό για την εύρεση εργασίας. Η διατύπωσή του θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, λιτή αλλά περιεκτική ταυτόχρονα, χωρίς φλυαρίες και χωρισμένη σε κατηγορίες. Ένα βιογραφικό με πολύ ωραία κείμενα θα πάει στο καλάθι των αχρήστων μίας εταιρίας πολύ εύκολα, γιατί απλά ο υπεύθυνος μπορεί να μην έχει χρόνο να διαβάσει τα κείμενά σου. Θα πρέπει να είναι όλα τα στοιχεία πραγματικά και είναι στοχευμένο για την δουλειά που ψάχνεις.

Όταν το τελειώσουμε καλό θα είναι να λάβουμε μία δεύτερη γνώμη από κάποιον εμπειρότερο για να βελτιωθεί στο έπακρο. Μπορούμε να απευθυνθούμε σε φίλους, σε γραφεία υπεύθυνα για την σταδιοδρομία ανώτατων ιδρυμάτων, σε οργανισμούς όπως είναι το Job Pairs , υπάρχουν λύσεις αρκεί να μη φοβόμαστε να επικοινωνήσουμε.

2. Διαφορετικά βιογραφικά και ίντερνετ

Υπάρχουν και διαφορετικοί τρόποι να απεικονίσεις το βιογραφικό σου για να διαφοροποιηθείς μπορεί να δεις έναν εδώ, όπου φτιάχνεις ουσιαστικά ένα infographic.  Πάντα βέβαια χρειάζεται feedback για την απόδοση της τελικής εικόνας που εκλαμβάνει κάποιος άλλος άνθρωπος.

Τα social media είναι ένας τρόπος να κρατάς επαφή με πολλά άτομα. Το Linkedin είναι απαραίτητο και μπορείς να το “χτίσεις” σιγά-σιγά με τη βοήθεια όσων έχεις συνεργαστεί.

 

3. Αποστολή βιογραφικών

Μετά θα πρέπει να ξεκινήσεις να βρεις σελίδες που ασχολούνται με την εύρεση εργασίας όπως το skywalker και το karriera.gr , να στείλεις το βιογραφικό σου σε εταιρίες ή αν θες να χρησιμοποιήσεις εργαλεία από ιστοσελίδες ευρέσεως εργασίας που σε βοηθούν.

Ένα άλλο βήμα είναι να βρεις εταιρίες που σε ενδιαφέρουν, να ψάξεις εξονυχιστικά τις ιστοσελίδες τους για τον τρόπο που προσλαμβάνουν. Πολλές έχουν μόνο e-mail για αποστολή βιογραφικού ή σημείο όπου εσύ μπορείς να “ανεβάσεις” τα στοιχεία σου και να τα ανανεώνεις όποτε  θεωρείς ότι χρειάζεται.

4. Ρώτα φίλους και γνωστούς

Ο κύκλος σου με φίλους και γνωστούς που συναναστρέφεσαι μπορεί να κρύβει κάποια δουλειά. Μην περιμένεις να σε θυμηθεί κάποιος ότι είσαι άνεργος, θα πρέπει ο ίδιος να ρωτάς πάντα σε πλαίσια που δεν γίνεσαι κουραστικός ή να δίνεις τυπωμένα βιογραφικά για να αλλάξουν χέρια. Κάποια στιγμή, κάποιος μπορεί να σε χρειαστεί.

Όπως λέμε και στην καθομιλουμένη “χτύπα πόρτες”, δώσε βιογραφικά στα χέρια ανθρώπων που μπορεί να σε βοηθήσουν, ή ίσως σε χρειαστούν κάποια στιγμή.

 

5. Μην απορρίπτεις κρατικές ευκαιρίες

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να βγάλεις κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Πολλοί εργοδότες την ζητούν ως προϋπόθεση , όπως και μέσω της κάρτας μπορείς να συμμετέχεις σε προγράμματα voucher. Τα χρήματα είναι λίγα, όμως πολύ πιο εύκολα σε προσλαμβάνει κάποιος μόνιμα εάν σε έχει γνωρίσει και ξέρει πως εργάζεσαι, από το να σε συναντήσει για λίγη ώρα σε μία συνέντευξη. Επίσης πλέον έχεις κλειδάριθμο, όλα είναι ηλεκτρονικά και θα μπορείς σε λίγο να ανανεώνεις την κάρτα μέσω ίντερνετ και να προσθέσεις και εκεί το βιογραφικό σου.

 

6. Συνεχής δικτύωση

Η δικτύωση δεν έρχεται μόνη της. Ούτε μέσα από άπειρες ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Θα πρέπει να κυνηγάμε όλες τις εκδηλώσεις του κλάδου μας, είτε εκδηλώσεις που γίνονται για εύρεση εργασίας. Είναι δύο λιγότερες ώρες στον υπολογιστή, δύο λιγότερες ώρες σε μία καφετέρια , τίποτε άλλο.

Ο Bill Gates έχει αναφερθεί στο networking και είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος ώστε να “πουλάς” τον εαυτό σου σωστά και να γνωρίζεις άτομα που μπορεί να συνεργαστείς ή να δουλέψεις για εκείνους.

7. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολύ ωραία το τι φόρεσαν οι διάσημοι, τι λένε τα ζώδια ή ποιος κέρδισες στο χθεσινό ματς. Από όλα αυτά εκτός από γέλιο, χαρά ή λίπη δεν κερδίζεις κάτι άλλο, εκτός και εάν δουλεύεις στην ενημέρωση.

Η ποιοτικότερη και πιο στοχευμένη ενημέρωση θα φέρει μπροστά σου υποτροφίες όπως για παράδειγμα για πρακτικές νέων που δίνουν διάφορα ιδρύματα όπως η Ελληνική Πρωτοβουλία το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κλπ.

Όλα αυτά μπορείς να τα βρεις από ιστοσελίδες και ομάδες στο facebook που παρέχουν ενημέρωση για θέσεις εργασίας αλλά και όχι μόνο.Αρκετές φορές και στο Startup έχουν αναρτηθεί διάφορες θέσεις εργασίας ή προγράμματα σχετικά με την εύρεση εργασίας.

8. Αυτιά και μάτια ανοιχτά

Τα ποσοστά ανεργίας είναι άσχημα. Μπορούμε να συζητούμε για αυτά αλλά σε καμια περίπτωση δεν θα πρέπει να μας αποτρέπουν από τη συνεχή προσπάθεια. Εάν βρούμε κάποια απλή δουλειά που είναι πιο χαμηλή όσων αφορά τις χρηματικές αλλά και επαγγελματικές μας απαιτήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουμε γιατί ως γνωστόν “τρώγοντας έρχεται η όρεξη”.

Το ζήτημα είναι να συνδυάσουμε όλες αυτές τις μεθόδους που υπάρχουν και να μην σταματήσουμε να ψάχνουμε και να βελτιωνόμαστε.

Ας μην ρωτάμε συνέχεια πως, ας ξεκινήσουμε να ψάχνουμε μόνοι μας. Δεν το έχουμε διδαχθεί καλά, ας το “εξερευνήσουμε”.

Εάν κουραστούμε κάποια στιγμή ας μειώσουμε την ένταση και να ψάξουμε στο τι φταίει. Το βιογραφικό μας, ο κλάδος ή ο τρόπος που παρουσιαζόμαστε στις συνεντεύξεις; Όποιος προσπαθεί συνεχώς κάποια στιγμή θα ανταμειφθεί..