Πώς να παραιτηθείς από τη δουλειά σου

Η αλήθεια είναι ότι στην εποχή της κρίσης που ζούμε πολύ δύσκολα θα σκεφτεί κανείς να εγκαταλείψει τη δουλειά του. Ωστόσο, όσο και να προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του να παραμείνει σε μια δουλειά που του κάνει τη ζωή δύσκολη, για διάφορους λόγους (π.χ. το εργασιακό περιβάλλον είναι καταπιεστικό, θέλει περισσότερα και δεν τα βρίσκει, του έχουν κάνει πρόταση για άλλη δουλειά κτλ.), η σκέψη αυτή θα συνεχίσει να τον ταλανίζει. Από τη στιγμή, λοιπόν, που θα σκεφτεί σοβαρά την παραίτηση, καλό είναι να προσέξει ορισμένα πράγματα τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον του. Το πρώτο και βασικότερο είναι το να φύγει να φεύγει αφήνοντας καλές εντυπώσεις. Από αυτή την άποψη ορισμένες ενέργειες που θα πρέπει να κάνει είναι οι εξής:

Λειτούργησε επαγγελματικά.

Αυτό σημαίνει να εκπληρώσεις όλες τις υποχρεώσεις που είχες αναλάβει, αλλά και να ειδοποιήσεις εγκαίρως για την αποχώρησή σου. Επίσης να ενημερώσεις για τις επαφές που τυχόν έχεις και τις οποίες θα πρέπει να αναλάβει κάποιος άλλος.

Να προσφέρεις τη βοήθειά σου

..ώστε να διευκολύνεις τους συναδέλφους σου σχετικά με την επιπλέον δουλειά που θα επωμιστούν λόγω της παραίτησής σου, ή να βοηθήσεις τον αντικαταστάτη σου να εγκλιματιστεί ευκολότερα, δείχνοντάς του κάποια «κόλπα» που θα τον διευκολύνουν στα νέα του καθήκοντα.

Να είσαι θετικός

Αλλά ειλικρινής σε τυχόν συνέντευξη. Αν σου ζητήσουν από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού μια συνέντευξη σχετικά με την εργασιακή σου εμπειρία στην εταιρία, μπορείς φυσικά να πεις τα προβλήματα που αντιμετώπισες, αλλά να μην είσαι υπερβολικά αρνητικός ούτε απέναντι σε καταστάσεις ούτε απέναντι σε ανθρώπους.

Παραιτήσου ενώ η καριέρα σου στην παρούσα εργασία βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο

Με αυτόν τον τρόπο, βγαίνεις στην αγορά εργασίας (αν δεν έχεις ήδη βρει νέα συνεργασία) έχοντας ελκυστικό προφίλ. Αυτό θα σου ανοίξει περισσότερες πόρτες απ’ ό,τι αν έφευγες ενώ η καριέρα σου βρισκόταν στα τάρταρα. Επίσης θα παραμείνει η θετική εικόνα στη δουλειά που εγκαταλείπεις.

Φύγε με έναν καλό λόγο.

Ακόμα κι αν κάποιος ή κάποιοι σου έκαναν τη ζωή μαρτύριο, η ώρα που φεύγεις είναι η ώρα που απαλλάσσεσαι από αυτόν ή αυτούς. Δεν υπάρχει λόγος να ειπωθούν άσχημα πράγματα, γιατί αυτά θα μείνουν και θα λειτουργήσουν εναντίον σου. Εξάλλου, δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα μιλώντας άσχημα.

 

Αν δεν παραιτείσαι επειδή σου είχαν ήδη κάνει πρόταση συνεργασίας και τη δέχθηκες, οπότε τώρα βγαίνεις στην αγορά εργασίας, το ζήτημα είναι τι θα απαντήσεις στη συνέντευξη, όταν σε ρωτήσουν γιατί παραιτήθηκες. Ίδια ερώτηση θα σου κάνουν, το πιθανότερο, κι όταν πηγαίνεις σε μια συνέντευξη εργασίας, ενώ δεν έχεις ακόμα παραιτηθεί.

Μια πρώτη απάντηση θα αφορά την ίδια την εργασία, από την οποία παραιτήθηκες. Έτσι, ανάλογα με την περίπτωση πάντα, μπορείς να αναφέρεις ότι δεν υπήρχαν προοπτικές εξέλιξης, ήταν προσωρινή εργασία, δεν ταίριαζε με τις ικανότητες και τις δυνατότητές σου και αποφάσισες να ψάξεις για κάτι πιο ταιριαστό κτλ.

Μια άλλη απάντηση μπορεί να εστιάσει σε πιο προσωπικούς λόγους, όπως ότι δημιουργούσε αξεπέραστα προβλήματα στην προσωπική σου ζωή (π.χ. απαιτούσε εντατική εργασία τα Σαββατοκύριακα), έπρεπε να μετακομίσεις για κάποιον οικογενειακό λόγο κτλ. Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε η απάντηση που θα δώσεις να μη δώσει λανθασμένη εντύπωση σχετικά με την αποδοτικότητα και την αφοσίωσή σου στη θέση εργασίας που διεκδικείς. Επίσης, να αποφύγεις οπωσδήποτε να μιλήσεις άσχημα για την προηγούμενη δουλειά, διότι δημιουργεί αρνητικές προϋποθέσεις για την καινούργια που διεκδικείς.

Εκείνο που είναι σημαντικό να έχει κανείς κατά νου είναι ότι μπορεί η παραίτηση από μια εργασία να σημάνει το τέλος μιας περιόδου, ταυτόχρονα όμως σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας. Ο τρόπος λοιπόν που τελειώνει κανείς κάτι αναμφισβήτητα θα επηρεάσει και τον τρόπο που ξεκινάει κάτι άλλο.

 

Μιχάλης Κατσιμίτσης, PhD