Η αναζήτηση εργασίας είναι κάτι παραπάνω από το να πάρετε κανείς μια εφημερίδα με αγγελίες ή να μπείτε σε μια ανάλογη ιστοσελίδα και να αρχίσετε να διαβάζετε και να στέλνετε βιογραφικά.
Χρειάζεται μεθοδικότητα και κατάλληλες ενέργειες. Έχοντας λοιπόν διαμορφώσει σωστά το βιογραφικό (που θα προσαρμόζεται ανάλογα με την περίπτωση), θα πρέπει να αρχίσετε να κάνετε τις κινήσεις εκείνες με τις οποίες θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε μια θέση που να ταιριάζει στις δεξιότητες και τις προσδοκίες σας, αλλά και θα υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για επιτυχία.
1. Κοινωνικά δίκτυα
Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μπει δυναμικά στο χώρο της αναζήτησης και εύρεσης εργασίας. Δεν είναι μόνο το facebook και το linkedin. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το twitter, φτιάχνοντας το κατάλληλο, φιλικό προς όσους αναζητούν προσωπικό, προφίλ, γράφοντας σχόλια σχετικά με τον πεδίο της ειδικότητάς σας και ακολουθώντας εταιρίες ή οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο, ή «κυνηγούς κεφαλών». Να σημειωθεί ότι υπάρχει και αντίστοιχο κοινωνικό δίκτυο για την ελληνική πραγματικότητα, το Βsmark, όπου έχετε τη δυνατότητα να εγγραφείτε, να φτιάξετε το προφίλ σας και να δικτυωθείτε.
2. Δικτύωση
Η δικτύωση είναι σημαντική, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό των θέσεων εργασίας (που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 60%!) καλύπτεται από προσωπικό που έχει εντοπιστεί εκτός αγγελιών, δηλαδή μέσω γνωριμιών. Ως εκ τούτου, θα πρέπει οι γνωστοί και φίλοι να γνωρίζουν ότι είστε διαθέσιμοι επαγγελματικά, ώστε με την πρώτη ευκαιρία να σας προτείνουν στην εταιρία που εργάζονται.
Πέρα όμως από τη χρήση του υπάρχοντος κύκλου, μπορείτε να διευρύνετε το πλαίσιο των γνωριμιών σας, συμμετέχοντας ακόμα και μέσω διαδικτύου σε διάφορες επαγγελματικές οργανώσεις ή συνδέσμους.
3. Άμεση επικοινωνία
Μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο τις εταιρίες που σας ενδιαφέρουν και στη συνέχεια μέσω του Linkedin εντοπίζετε κάποιο όνομα μάνατζερ και στέλνετε σε αυτόν μια διερευνητική αίτηση. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει κενή θέση, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να κρατήσουν τα στοιχεία σας σε περίπτωση που υπάρξει διαθεσιμότητα.
4. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις σχετικές με την αγορά εργασίας
Σε τέτοιες εκδηλώσεις θα έχετε τη δυνατότητα να έρθετε σε απευθείας επαφή με άτομα της αγοράς εργασίας, τα οποία θα σας βοηθήσουν είτε άμεσα, δηλαδή με εύρεση μιας θέσης εργασίας, είτε έμμεσα, συμβουλεύοντάς σας σχετικά με το πώς να κινηθείτε στον συγκεκριμένο τομέα που σας ενδιαφέρει.
Όταν αναζητάτε εργασία μέσω διαδικτύου θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην πέσετε θύμα απάτης. Ορισμένες απλές κινήσεις για να αποφύγετε τους επιτήδειους είναι:
Να μη στέλνετε βιογραφικά σε όποια ηλεκτρονική διεύθυνση βρίσκετε, εφόσον προηγουμένως δεν έχετε κάνει τον απαραίτητο έλεγχο, ότι δηλαδή πράγματι υπάρχει αυτή η εταιρία και κάνει προσλήψεις.
Μην είστε μυστικοπαθείς σχετικά με την εργασιακή αναζήτηση. Πολλοί πέφτουν θύμα απάτης, επειδή φοβούνται ότι μπορεί κάποιος γνωστός να τους πάρει τη θέση. Ωστόσο, κάποιος από τον κύκλο σας που έχει γνώση του χώρου είναι δυνατόν να σας συμβουλεύσει, οπότε θα αποφύγετε να κάνετε άσκοπες και επικίνδυνες κινήσεις.
Ποτέ να μην πληρώσετε για να «αποκτήσετε» μια θέση εργασίας, ούτε να κάνετε τους διαφημιστές μιας εταιρίας απασχόλησης, με την υπόσχεση ότι θα σας βρουν εργασία.
Μιχάλης Κατσιμίτσης, PhD