Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο για την ψυχική μας υγεία να κοιτάμε καθημερινά στατιστικά σχετικά με το πόσα νέα κρούσματα κορωνοϊού υπάρχουν, πόσοι θάνατοι ανά χώρα κ.ο.κ. Παρόλα αυτά, εγώ το κάνω… εσείς?. Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι έχουμε στα αγαπημένα μας αποθηκεύσει το αγαπημένο μας dashboard το οποίο και ελέγχουμε καθημερινά (αρκετές φορές).
Ποιος φτιάχνει αυτά τα dashboards λοιπόν? Είναι εύκολο να φτιάξει κάποιος ένα τέτοιο dashboard η έναν παγκόσμιο χάρτη με τα κρούσματα για παράδειγμα? Έκανα μια μικρή έρευνα και σας γράφω τα αποτελέσματα παρακάτω!
Ένα απλό dashboard / map / απεικόνιση των δεδομένων είναι σχετικά εύκολο να το δημιουργήσει κανείς και για αυτό βλέπετε να υπάρχουν τόσα πολλά 😋! Ανάλογα βέβαια το τι δεδομένα θέλετε να παρουσιάσετε και με τι τρόπο αυτό το εύκολο task μπορεί να γίνει πιο περίπλοκο. 🧐🤓Βέβαια όσο πιο δύσκολο τόσο πιο ενδιαφέρον (?).
Παρακάτω μια λίστα από που μπορείτε να αντλήσετε τα δεδομένα:
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα….! Αν είσαι developer τώρα αρχίζει το ωραίο κομμάτι 😈. Αν δεν είσαι… ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ!!
Όπως πολύ σωστά διάβαστα στο Wiki page του Data is beautiful on Reddit, δεν πρέπει να υποτιμάμε η να …σνομπάρουμε… τη δύναμη του Excel, ή Google Docs, ή Plot.
Για λίγο πιο advanced:
Δωρεάν εργαλεία για visualizations:
Αν είσαι developer:
Δοκίμασε το Builtwith και δες με τι τεχνολογίες έχει δημιουργηθεί ένα Site.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το corona.help/. Αν βάλετε το Corona Help στο Builtwith θα δείτε full technology profile (Analytics and Tracking, Widgets, Frameworks, Content Delivery Network, JavaScript Libraries and Functions, Advertising etc.). Στην περίπτωση του Corona.help μπορούμε να δούμε ότι χρησιμοποιούν το Chartist JS για τα γραφήματα. gionkunz.github.io/chartist-js/
Καλό θα ήταν να είναι μοναδικό ή λίγο διαφορετικό από αυτά που υπάρχουν ήδη! Εύκολα μπορείτε να το καταφέρετε αυτό αν προσθέσετε κάποια πληροφορία που έχει ενδιαφέρον για τον κόσμο που το διαβάζει 👩💻👨💻.
Μια ιδέα: Ο μπαμπάς μου για παράδειγμα (εκτός από την καθημερινή του παρακολούθηση των dashboards Covid-19 που υπάρχουν και ανέφερα παραπάνω), παρακολουθεί το FlightRadar24, και τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα, γυρίζει και μου λέει: “Βίκυ.. αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο αεροπλάνο έρχεται προς Ελλάδα από την Κίνα και μας φέρνει ιατρικό εξοπλισμό”.
Ορίστε λοιπόν μια ιδέα: θα μπορούσαμε να βάλουμε πληροφορίες για πτήσεις cargo στο dashboard μας (αναχωρήσεις και αφήξεις ανά χώρα, που παρατηρείται περισσότερο air-movement κ.ο.κ). Υπάρχουν δεδομένα και για αυτό!! Δείτε το RapidApi 🦸♂️ 🦹♀️ (RapidAPI is the world’s largest API marketplace).
Ένα Aviation API με Freemium μοντέλο είναι το AeroDataBox. Παρόλα αυτά δείτε όλα τα API της κατηγορίας αυτής και δείτε τι πληροφορία είναι χρήσιμη για αυτό που θέλετε να δημιουργήσετε: Travel, Transportation, APIs.
Αυτά λοιπόν!!! Αν κάποιος / κάποια φτιάξει κάτι να μου το στείλετε να το προσθέσουμε σε αυτή τη λιστα!!!
Ελπίζω σύντομα να τελειώσει όλο αυτό και να φτιάχνουμε dashboards με τα αισιόδοξα data που υπάρχουν!!!!