Featured

Ο Τζεφ Μπέζος έχασε $8 δισ. τις τελευταίες 2 ημέρες αλλά δεν επηρεάζεται

Από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, μετά το κλείσιμο της αγοράς, μέχρι το μεσημέρι, στη 1:00 μ.μ., της Τρίτης, η καθαρή αξία της περιουσίας του Τζεφ Μπέζος μειώθηκε κατά 8 δισ. δολάρια. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό – αντιστοιχεί στο άθροισμα της αξίας των αμερικανικών ποδοσφαιρικών ομάδων New England Patriots της NFL (4,1 δισ. δολάρια) και New York Giants (3,9 δισ. δολάρια). Ωστόσο, για τον Μπέζος, η συνολική περιουσία του οποίου ανέρχεται σε περίπου 181 δισ. δολάρια, ήταν απλώς ένα συνηθισμένο διήμερο δουλειάς – και μια πτώση μόλις 4,4% για την περιουσία του.

Από τις 18 Μαρτίου, την ημερομηνία που το Forbes έθεσε ως ορόσημο για τον υπολογισμό της περιουσίας των δισεκατομμυριούχων για την κατάρτιση της λίστας του 2020, και λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού, η τιμή της μετοχής της Amazon έχει αυξηθεί περίπου κατά 69%. Καθώς οι καταναλωτές, που κλείστηκαν στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας, στράφηκαν στην Amazon για παραγγελίες περισσότερων αγαθών, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας άγγιξε το επίπεδο ρεκόρ του 1,5 τρισ. δολαρίων και η περιουσία του Μπέζος αυξήθηκε κατά 68 δισ. δολάρια. Έτσι, ακόμα και μετά τη μικρή πτώση των τελευταίων δύο ημερών, οι επενδυτές δεν ανησυχούν – ως επί το πλείστον το εκλαμβάνουν ως εξισορρόπηση χαρτοφυλακίου ή μικρή διόρθωση της μετοχής μετά από το ράλι.

Ο Μπέζος βέβαια δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που έγινε πολύ πλουσιότερος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Έλον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, ανήλθε από την 31η θέση της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη όπου βρισκόταν στα μέσα Μαρτίου στην 9η θέση της κατάταξης, την Τρίτη. Η καθαρή περιουσία του σχεδόν τριπλασιάστηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες, φτάνοντας τα 69,1 δισ. δολάρια από 24,6 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω του ξέφρενου ράλι που έχει καταγράψει η μετοχή της Tesla, γράφοντας +320%. Είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα των πλουσιότερων του κόσμου. “Ειλικρινά δεν μπορούσε να με νοιάζει λιγότερο”, δήλωσε ο ίδιος στο Forbes στις αρχές Ιουλίου, σχολιάζοντας το ύψος της περιουσίας του. “Αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται και μειώνονται, αλλά αυτό που έχει πραγματική ουσία είναι η δημιουργία εξαιρετικών προϊόντων που λατρεύουν οι άνθρωποι”, είχε προσθέσει τότε.

Στους μεγάλους κερδισμένους των τελευταίων μηνών περιλαμβάνεται και ο Μουκές Αμπάνι, ο Ινδός μεγιστάνας και πρόεδρος της Reliance Industries, του οποίου η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Reliance Jio έχει προσελκύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις το 2020, συμπεριλαμβανομένων 5,7 δισ. δολαρίων από το Facebook τον Απρίλιο και 1,2 δισ. δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον Ιούνιο. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η Google ενδιαφέρεται επίσης να αγοράσει μερίδιο στην εταιρεία. Η εξέλιξη, όπως ήταν επόμενο, έδωσε ώθηση στην τιμής της μετοχής της Reliance. Ο Αμπάνι είναι πλέον ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία ύψους 71,4 δισ. δολαρίων, σχεδόν διπλάσια από αυτήν που κατείχε στα μέσα Μαρτίου. Η τελευταία φορά που ο Αμπάνι βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα των πλουσιότερων του πλανήτη ήταν το 2011, με περιουσία 27 δισ. δολαρίων.

Την είσοδό του στην πρώτη δεκάδα των πλουσιότερων, από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, εξασφάλισε επίσης ο Στιβ Μπάλμερ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft. Η μετοχή της Microsoft έχει καταγράψει άνοδο 47% από τα μέσα Μαρτίου, ανεβάζοντας τον Μπάλμερ στην 6η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, με περιουσία 72,1 δισ. δολαρίων.

Ανατροπές του 2020 στη πρώτη δεκάδα

Φυσικά, τη στιγμή που κάποιοι ανελίσσονται άλλοι υποβαθμίζονται – με ορισμένους μάλιστα να “εκτοξεύονται” και άλλους να καταβαραθρώνονται. Ο Μπερνάρ Αρνό είχε περιουσία 108 δισ. δολαρίων στα τέλη Ιανουαρίου, που υποχώρησε στα 76 δισ. δολάρια στα μέσα Μαρτίου, καθώς οι άνθρωποι δίσταζαν να ξοδέψουν χρήματα σε είδη πολυτελείας, πριν ανακάμψει και πάλι στα 111,1 δισ. δολάρια και στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Παρά τη μείωση της περιουσίας του μόνο κατά 3,5 δισ. δολάρια από τον Μάρτιο, ο Γουόρεν Μπάφετ, ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών, κατρακύλησε κατά τέσσερις θέσεις στη λίστα και πλέον αποτελεί τον όγδοο πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη. Αυτή είναι η χαμηλότερη θέση που έχει βρεθεί ο Μπάφετ τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια.

Η οικογένεια Γουόλτον, που βρίσκεται πίσω από τη Walmart, είχε τρεις “συμμετοχές” – τον Jim Walton, την Alice Walton και τον Rob Walton – στην κορυφαία δεκάδα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου στα μέσα Μαρτίου. Παρότι όμως στην πραγματικότητα η καθαρή περιουσία τους, έως την Τρίτη, είχε αυξηθεί κατά 3 δισ. δολάρια, η αύξηση αυτή δεν ήταν αρκετή για να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο top 10, καθώς κάποιοι άλλοι, όπως οι Μασκ, Αμπάνι και Μπάλμερ τους προσπέρασαν.

Το μόνο σίγουρο σε τέτοιες περιόδους, όπου αυτή που βιώνει στην παρούσα συγκυρία η χρηματιστηριακή αγορά, είναι ότι δισεκατομμύρια μπορούν να κερδηθούν, να χαθούν και να επανακτηθούν σε λίγες μόνο ώρες.

Πηγή: Forbes.com