- 7 στα 7, στον φημισμένο διαγωνισμό γαστρονομίας AVPA
- Για πρώτη φορά μέχρι σήμερα, στα 20 χρόνια του απαιτητικού AVPA στο Παρίσι, Έλληνας ελαιοπαραγωγός τιμάται με το απόλυτο 7 στα 7
Η καρδιά της διεθνούς γαστρονομίας και των πολύ υψηλών ποιοτικών τροφίμων κάθε Μάιο χτυπά στο Παρίσι, στην πόλη της υψηλής γαστρονομίας και στον φημισμένο αλλά και πολύ απαιτητικό γαστρονομικό διαγωνισμό, «AVPA GOURMET», που αξιολογεί και βραβεύει τα πλέον ποιοτικά προϊόντα του κόσμου, μεταξύ αυτών και τα ελαιόλαδα.
Ο διεθνούς φήμης διαγωνισμός γευσιγνωσίας ελαιολάδων «AVPA GOURMET World Edible Oils 2022» πραγματοποιήθηκε από 2 έως 9 Μαΐου 2022, στο Παρίσι, και οι κριτές του είναι κυρίως γαλλόφωνοι επαγγελματίες του είδους, chef, γαστρονόμοι, sommelier και εξειδικευμένοι δοκιμαστές gourmet και φίνων γεύσεων. Από το 2003, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο ελαιολόγος Christian Pinatel του Centre Technique de l’Olivier στην Γαλλία.
Οι κριτές αξιολογούν σύμφωνα με συγκεκριμένα πρωτόκολλα όλα τα δείγματα ελαιολάδων με πολύ αυστηρά κριτήρια, τα οποία εντάσσονται στην φιλοσοφία της γνωστής γαλλικής κουζίνας, η οποία έχει αποτελέσει σημείο έμπνευσης και αναφοράς, επηρεάζοντας όπως είναι γνωστό, όλες τις κουζίνες παγκοσμίως.
Ο φημισμένος «AVPA GOURMET» διατηρεί μια μόνιμη σχέση με περισσότερους από 10.000 παραγωγούς από 50 χώρες του κόσμου και σήμερα έχει περίπου 1000 ενεργά μέλη του σε 5 ηπείρους. Αποτελεί ουσιαστικά το συνδετικό κρίκο των παραγωγών υψηλής ποιότητας τροφίμων, με τους ειδικούς και την γαστρονομία της πασίγνωστης Γαλλικής κουζίνας και του Fine Dining, αναγνωρίζοντας τη σημασία των εννοιών του Terroir και της προέλευσης.
Στις 11 Μαΐου 2022, στο Παρίσι, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των γευσιγνωστικών δοκιμών στις οποίες υποβλήθηκαν περισσότερα από 400 ελαιόλαδα από όλο τον κόσμο, τα οποία συμμετείχαν και πληρούσαν τις πολύ υψηλές προδιαγραφές του «AVPA GOURMET World Edible Oils 2022». Άλλωστε, χαρακτηριστικό του πολύ υψηλού βαθμού δυσκολίας του «AVPA GOURMET» είναι ότι βραβεύει ελάχιστα δείγματα από το σύνολο των συμμετοχών.
Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου τιμήθηκαν με 7 υψηλές βραβεύσεις σε ισάριθμες συμμετοχές, στην 20η έκδοση του «AVPA GOURMET World Edible Oils 2022». Αναλυτικά :
- ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ Βιολογικό – Gourmet ARGENT
- OLEOASTRON gourmet evoo – Gourmet ARGENT
- MAJESTIC blend evoo – Gourmet BRONZE
- SYLLEKTIKON gourmet evoo – Gourmet BRONZE
- ΦΥΛΛΙΚΟΝ Πρωτέλαιο Βιολογικό – Gourmet BRONZE
- PLUS HEALTH Multivarietal Green evoo – Gourmet BRONZE
- Flavored Gourmet ENIGMA – Diplôme Gourmet
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα 20 χρόνια του AVPA, αυτό το απόλυτο ποσοστό βράβευσης με 7 στα 7, σε έναν από τους πιο δύσκολους γαστρονομικούς διαγωνισμούς του κόσμου, στο Παρίσι, δεν το είχε καταφέρει μέχρι σήμερα Έλληνας ελαιοπαραγωγός.
Οι τιμητικές αυτές βραβεύσεις αποτελούν μια μεγάλη επιβράβευση για τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, καθώς στον «AVPA GOURMET World Edible Oils 2022», επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η μοναδική ποιότητα των ελαιοπροϊόντων τους, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι εξαιρετικά υψηλές αυτές βραβεύσεις στο Παρίσι, συνοδευόμενες από τις ιδιαίτερα τιμητικές κριτικές των γευσιγνωστών του «AVPA GOURMET World Edible Oils 2022», συμπληρώνουν τα 434 παγκόσμια βραβεία για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, έναν μοναδικό αριθμό ρεκόρ διεθνών βραβείων για Έλληνα ελαιοπαραγωγό (Single Estate – Terroir).