Featured

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το StartupNow Forum 5-6 Οκτωβρίου Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Το StartupNow Forum σε νούμερα:

500 συμμετέχοντες, 200 B2B επιχειρηματικές συναντήσεις, 150 startups, 107 ομιλητές, 17 workshops, 100δομές υποστήριξης και ερευνητικά κέντρα!

To StartupNow Forum, το μεγαλύτερο πολυσυνέδριο επιχειρηματικότητας, τεχνολογίας και καινοτομίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τηνΤρίτη 05 και Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2021 στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας αλλά και online, για 3η χρονιά.

Διοργάνωση από την Mantis Business Innovation με συνεργάτες του οικοσυστήματος και κυβερνητικούς φορείς.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τη Mantis Business Innovation, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείεςστον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, η οποία παρέχει μία σειρά από καινοτόμεςυπηρεσίες για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, φέρνοντας σε επαφή επιχειρήσεις και startups για την αντιμετώπισητων πιο πιεστικών περιβαλλοντολογικών, κοινωνικών και fintech προκλήσεων.

Στρατηγικός συνεργάτης της πρωτοβουλίας ήταν ο Οικονομικός Ταχυδρόμος ενώ τέλεσε υπό τις αιγίδες τουΥπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και του Δήμου Ελευσίνας. Τοσυνέδριο υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων “Elevate Greece” και το EIT Raw Materials.


Στόχος του συνεδρίου ήταν να δικτυώσει όλους τους σημαντικούς φορείς του ελληνικούοικοσυστήματος καθώς και να αναδείξει τις τελευταίες τάσεις της αγοράς και τις νέες τεχνολογίες. Νεοφυείς επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, επενδυτές, οργανισμοί, η επιστημονική κοινότητα, καθώς και κυβερνητικοίεκπρόσωποι συναντήθηκαν στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας αλλά και διαδικτυακά προκειμένου να κλείσουν στοχευμένες
B2B και B2G επιχειρηματικές συμφωνίες μέσω της πλατφόρμας“StartupNow Gate”.

Κατά τηδιάρκεια του Forum οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλίες, panels και workshops πάνωσε καινοτόμες θεματικές ενότητες από διακεκριμένους φορείς καθώς και να συμμετάσχουν σε workshops.
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mantis Business Innovation κ.Χρήστος Νικολούδης,παρουσία του Yφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων για θέματα έρευνας & καινοτομίας, που απηύθυνε χαιρετισμό,και εκπροσώπων της πολιτικής ζωής της χώρας, του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας καθώς και μεγάλωνεπιχειρήσεων.
Στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mantis Business Innovation, κ. Χρήστος Νικολούδης, ανέφερε ότι«Με το StartupNow Forum θέλαμε να φέρουμε σε επαφή την επόμενη μέρα μιας φυσικής καταστροφής (των πλημμυρώντης Μάνδρας) με το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας: τους νέους ανθρώπους που επιχειρούν καιδημιουργούν».
Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για θέματα έρευνας & καινοτομίας κ. ΧρίστοςΔήμας, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Τα πρώτα οφέλη που έχουμε είναι τα κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους. Είναι ηπρώτη φορά που η ελληνική πολιτεία θεσπίζει κίνητρα για αυτούς και στόχος μας είναι να δούμε πως μπορούμε μέσαστο 2022 να τα διευρύνουμε και να τα επεκτείνουμε. Το δεύτερο σημαντικό κίνητρο είναι η απόκτηση των μετοχών προαίρεσης, τα λεγόμενα stock options, που κάνουνε πολύ πιο ελκυστικό το κομμάτι του οικοσυστήματος καινοτομίαςγια αυτούς που εργάζονται στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Το τρίτο είναι η δράση μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση τηςρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων, ειδικά αυτών που έχουνε πληγεί από την πανδημία του κορωνοιού. Βγάλαμεμια μη επιστρεπτέα προκαταβολή της τάξης του 80% για να βοηθήσουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις».
Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θοδωρής Λιβάνιος, ανέφερε ότι «τα μεγάλα δεδομένα (Big Data) είναιτο νέο πετρέλαιο της εποχής μας. Εκεί είναι ο πραγματικός πλούτος όπου μπορούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις ναπαράγουν πρόσθετη αξία από τα δεδομένα και να τα αξιοποιήσουν».
Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης
στο πλαίσιο του “GreenTech Symposium” το επιστημονικό συνέδριο που διασυνδέει την ακαδημαϊκή κοινότητα με τηνεπιχειρηματικότητα και το οποίο διεξήχθη στο πλαίσιο του StartupNow Forum, ανέφερε ότι «Στόχος του υπουργείουΠεριβάλλοντος είναι να δώσει έμφαση στη καινοτομία» και ότι «δεν μπορούμε να πετύχουμε τους εθνικούς μαςστόχους αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χωρίς καινοτομίες και χωρίς νέες μεθόδους και ιδέεςπου θα μας βοηθήσουν να τους πραγματοποιήσουμε».

Συνεχίζοντας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής
είπε ότι «Η προώθηση τουκαινοτόμου και έξυπνου οικονομικού μετασχηματισμού που επιδιώκεται με τον Στόχο Πολιτικής 1 (ΣΠ1) είναι πλήρωςευθυγραμμισμένη με τις κεντρικές εθνικές προτεραιότητες. Η έρευνα και η καινοτομία επιδιώκει να αλλάξει τησυνολική εικόνα του ελληνικού συστήματος καινοτομίας μέσα από πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τον κρίσιμο ρόλοερευνητικών αποτελεσμάτων και τεχνολογικών εξελίξεων στην παραγωγή και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικώνεπιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας».

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Στάβερης – Πολυκαλάς
τοποθετήθηκε ως εξής:«Πρέπει να υπάρχει παράλληλα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και μια στρατηγική για την ασφάλεια. Ο ψηφιακόςμετασχηματισμός έχει σαν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Έχει σαν στόχο τη βελτίωση των ικανοτήτων πουμπορεί να έχει μια εταιρεία».

Ο CEO and Managing Director of IT RawMaterials Innovation Community by the Executive Boardof EIT RawMaterials κ. Bernd Schafer ανέφερε ότι το EIT Raw Materials έχει δεσμευτεί ότι “μέχρι το 2030 θα έχειπροχωρήσει σε θεματικές επενδύσεις πάνω από 30 δισ. ευρώ”.
Συνέχισε λέγοντας ότι “πρέπει να σκεφτούμε πώςμπορούμε να δημιουργήσουμε πόρους και να στοχεύσουμε σε επενδύσεις στην εξόρυξη, αλλά και συγκεκριμένα στην κυκλική οικονομία”.

Μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Papastratos S.A. και η Eurobank S.A., Platinum Sponsor και Gold Sponsor αντίστοιχατου συνεδρίου εκπροσωπηθήκαν από υψηλόβαθμα στελέχη τους.
Στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας, Papastratos S.A., κ. Σταύρος Δρακουλαράκος, αναφέρθηκεστο πως μια εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από 90 χρόνια προσπαθεί να αποτελέσει μέρος της λύσης. «Ανακοινώσαμε τοπως θα πάμε τα επόμενα 90 χρόνια και αυτό είναι μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης. Την βιώσιμη ανάπτυξη εμείςτην βλέπουμε όπως τον ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι κάτι που αν σε 10 χρόνια από τώρα μιλάμε ακόμα για αυτό,σημαίνει ότι δεν το έχουμε κάνει και έχουμε αποτύχει».
Ο Γενικός Διευθυντής, Group Marketing & Corporate Communications, Eurobank S.A. κ. Μιχάλης Βλασταράκης, δήλωσε ότι «Χρειάζεται ένας επαναπροσδιορισμός του όρου ανάπτυξη. Η έννοια της βιωσιμότητας έρχεται να τονίσειαυτό που λείπει σήμερα, μια ισότιμη και παράλληλη πορεία τριών πυλώνων : οικονομία, περιβάλλον, κοινωνία».
Φιλοξενήθηκαν καινοτόμες πράσινες δράσεις όπως ο διαγωνισμός “Beyond Circularity” της ΕΤΒΑ-ΒΙ.ΠΕ για τηνκυκλική καινοτομία, με φορέα Καινοτομίας & Υλοποίησης την Mantis Business Innovation, όπου παρουσιάστηκαν καιβραβεύτηκαν startup εταιρείες με στόχο την ανάδειξη των τεχνολογικών και περιβαλλοντικών λύσεων στις σημερινέςπροκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΒΙ.ΠΕ. Πατρών.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του Forum οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρωτοβουλία τηςελληνικής κυβέρνησης “Elevate Greece” που αφορά στη δημιουργία του μητρώου των νεοφυών επιχειρήσεων καιστοχεύει στην καταγραφή, ενίσχυση και εξωστρέφεια του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.