Συζήτηση με θέμα τη θέση και συμπερίληψη των γυναικών στον χώρο της τεχνολογίας με τίτλο «Including Women in Tech», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο φόρουμ υψηλής τεχνολογίας που διοργάνωσε η HETiA σε συνεργασία με την Tsomokos, σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα.
Η Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει πολύ υψηλά στην ατζέντα της τα θέματα της ισότητας των φύλων, γεγονός που το αποδεικνύει στην πράξη. Η οικονομική ανεξαρτησία της γυναίκας και η συμμετοχή της στην οικονομία είναι σημαντικά στοιχεία και για την ισότητα αλλα και για την ευρωστία ενός κράτους, είπε η κ. Συρεγγέλα.
“Δεν θέλουμε να μιλάμε για την ισότητα των φύλων στην θεωρία, θέλουμε να κάνουμε προγράμματα που να βοηθούν τις γυναίκες στην καθημερινότητά τους”, είπε η Υφυπουργός.
Τέλος η κ. Συρεγγέλα τόνισε ότι δεν είναι θέμα μόνο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι και θέμα αναπτυξιακό για μία χώρα, το θέμα της ισότητας και συμπερίληψης των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.
Η Κέλλυ Δαμάλου, Product Manager, Ansys σημείωσε πως χρειάζεται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον έτσι ώστε το εργατικό δυναμικό να μπορέσει να εκπαιδευτεί και να ξεδιπλώσει τις δεξιότητές του. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται για μια γυναίκα να προσπαθήσει πιο πολυ για να πείσει για την δουλειά της, για την αξία της και για την αφοσίωσή της.
Σχετικά με τον αριθμό των γυναικών στις εταιρείες τεχνολογίας, ανέφερε ότι στόχος είναι τουλάχιστον τα ποσοστά γυναικών που παρατηρούνται στα πανεπιστήμια στις αντίστοιχες σχολές STEM τα ίδια να είναι και στο εργασιακό περιβάλλον.
Η Βάλια Δεμέστιχα, Security Sales Greece & Cyprus, IBM Hellas, σημείωσε πως το θέμα του diversity η IBM το αντιμετωπίζει σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο. Πρόσθεσε ότι η IBM από το 1930 έχει ως εταιρεία προγράμματα προώθησης των γυναικών στον χώρο εργασίας, όταν αυτά πρωτοεμφανίζονται στην Ευρώπη το 1970.
Τονισε οτι στην IBM θεωρουν το ανθρώπινο δυναμικό τους ως το μεγαλύτερο asset της εταιρίας και πρόσθεσε ότι μεταξύ των στόχων που έχουν θέσει είναι η προσέλκυση νέων παιδιών και κοριτσιών στον χώρο της τεχνολογίας αλλαι και το κομμάτι του brain regain.
Ο Βασίλειος Βέλκος, Tech recruitment consultant & Co-Founder, Code.Hub ανέφερε πως η σύνδεση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την αγορά είναι βασικό ζητούμενο σε μια σύγχρονη οικονομία καθώς ένα από τα κύρια εμπόδια που συναντούν οι νέοι σήμερα κατά την αναζήτηση εργασίας είναι η έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων.
Είναι χαρακτηριστικό όπως τόνισε ο κ. Βέλκος πως όλο και περισσότερες εταιρείες ζητούν να αυξηθεί η διαφορετικότητα του εργατικού τους δυναμικού, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει πως συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εύρυθμη λειτουργία μιας εταιρείας αλλά και της κερδοφορίας της.
Όπως είπε “η τεχνολογία έχει χώρο για όλους” και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα τα πανεπιστήμια να μπορούν να καθοδηγούν τους φοιτητές στο χώρο του STEM, να εξηγούν τις επιλογές που έχουν μπροστά στην καριέρα τους, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.
Ο Γιώργος Τερζάκης, HR Manager, EFA Group, τόνισε πως η Ελλάδα δεν εξάγει μόνο φέτα και λάδι αλλα και υπηρεσίες high tech. Αυτη τη στιγμή εταιρία του ομίλου εξάγει διόπτρες νυχτερινής όρασης στον Γερμανικό στρατό, τον Βελγικό και στους πεζοναύτες της Αμερικής.
Στη συνέχεια ανέφερε πώς η ισότητα για τον όμιλο δεν είναι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη και για αυτό το λόγο ο όμιλος εχει ως στρατηγική επιλογή εξωστρεφή τρόπο στην προσέλκυση των υποψήφιων εργαζομένων του. Σημείωσε πως δίνεται μεγάλη σημασία στην παρουσία του ομίλου σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και το αποτέλεσμα είναι η προσέλκυση γυναικών με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, καθώς το 67% των γυναικών που εργάζονται στον όμιλό κατέχουν πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης. Τέλος οπως είπε η εταιρία προωθεί γυναίκες σε θέσεις ευθύνης σε όλες τις εταιρείες του ομίλου, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πριν 4 χρόνια το ποσοστό των γυναικών ήταν στο 20% πλέον σήμερα έχει ανέβει στο 30%.
Συντονίστρια στο πάνελ αυτό ήταν η Κωνσταντίνα Τσιαπάλη, Secretary BoD HETiA