Στα 16 τους ο Ηλίας Θεοδωρίδης και ο Ηλίας Ψυρούκης κατασκεύασαν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο με αποστολή την τρισδιάστατη απεικόνιση του εδάφους, κατακτώντας πανευρωπαϊκή διάκριση, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ήταν η πρώτη ομάδα που σχεδίασε, κατασκεύασε και εκτόξευσε πύραυλο υψηλής ισχύος στην Ελλάδα.
Σήμερα ο Ηλίας και ο Ηλίας με κοινή καταγωγή από τη Λέσβο, πραγματοποιούν ένα κοινό ταξίδι γύρω από το… Διάστημα, έχοντας λάβει μέρος σε πολυάριθμους διαγωνισμούς ρομποτικής και διαστημικής με εξέχουσες διακρίσεις και βραβεύσεις.
Για παράδειγμα, το 2016, όντες φοιτητές στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, σχεδίασαν ένα ρομπότ με τη δυνατότητα να παίξει bowling και έγιναν η πρώτη ομάδα του ΕΜΠ που συμμετείχε ως finalist στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής WRO India. Την ίδια χρονιά συνέβαλλαν εθελοντικά στον τεχνικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του πρωτοτύπου κάδου ανακύκλωσης της ομάδας Smileybin που συμμετείχε στον μαθητικό διαγωνισμό Εικονικής Επιχείρησης του Junior Achievement Greece και η οποία κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό και το βραβείο “Life Changer” Signature Award της MetLife Inc στον Ευρωπαϊκό.
Τον Οκτώβριο του 2018 συμμετείχαν στον διαγωνισμό NASA Space Apps Challenge Piraeus προτείνοντας ένα επιστημονικό όργανο για την ανίχνευση υγρασίας και τη δειγματοληψία του εδάφους του Άρη, κατακτώντας την 1η θέση. Ακολούθησε ο διαγωνισμός διαστημικής Copernicus Hackathon in Athens 2018 με στόχο την παρότρυνση για εκμετάλλευση διαστημικών δεδομένων και τεχνολογιών για εφαρμογές στη Γη. Κατέκτησαν τη 2η θέση η οποία τους οδήγησε στη γαλλική Γουιάνα της Λατινικής Αμερικής όπου παρακολούθησαν από κοντά την εκτόξευση του Ευρωπαϊκού Πυραύλου Ariane 5 με φορτίο τον Ελληνικό Δορυφόρο Hellas Sat 4.
Εμπνευσμένοι από τα παραπάνω, το 2017, ίδρυσαν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SPIN – Space Innovation (Ηλίας Ψυρούκης CEO – Ηλίας Θεοδωρίδης CTO) που εστιάζει στην ανάπτυξη τεχνολογιών του διαστήματος και την ανταλλαγή σχετικών γνώσεων. Η SPIN αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα όχι μόνο για την ενίσχυση και τη διεύρυνση των δεξιοτήτων και γνώσεων των νέων, αλλά και για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων διαστημικών τεχνολογιών. Η SPIN διοργανώνει τον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece για τον οποίο 500 μαθητές και φοιτητές έχουν κατασκευάσει τους δικούς τους εκπαιδευτικούς δορυφόρους στην Ελλάδα.
Πηγή: Capital.gr