Ένα σύστημα πληροφόρησης και άμεσης ειδοποίησης αναγκών αιμοδοσίας, ένα «έξυπνο» σύστημα αειφόρου γεωργίας και μία εφαρμογή που διευκολύνει τη μετακίνηση των ΑμεΑ, ξεχώρισαν στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next του Ιδρύματος Vodafone. Μία ομάδα μαθητών από την Κομοτηνή αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια, με τον διαγωνισμό να καταγράφει τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών από όλη την Ελλάδα.
Με όχημα την ψηφιακή πλατφόρμα www.generationnext.vodafone.gr, η ομάδα «LAB Web» του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής δημιούργησαν το σύστημα πληροφόρησης και άμεσης ειδοποίησης αναγκών αιμοδοσίας «e-Αιμοδότες».
Περιγραφή προβλήματος
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώσαμε ότι στη χώρα μας σημειώνονται ετησίως πολύ περισσότερα τροχαία ατυχήματα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιπρόσθετα ο αριθμός των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία είναι μεγάλος. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, μόνο ένα μικρό ποσοστό -περίπου 1,5% -είναι τακτικοί αιμοδότες. Έτσι τα αποθέματα αίματος στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας δεν ανανεώνονται διαρκώς με τη συστηματική αιμοδοσία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επάρκεια και η ανάγκη εξεύρεσης αίματος να παραμένει σημαντικό ζήτημα της κοινωνίας μας.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα Πληροφοριακό Σύστημα και μια εφαρμογή android που σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, θα συνδράμουν τόσο στην εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος όσο και στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας.
Περιγραφή προτεινόμενης λύσης
Η ιδέα μας είναι η δημιουργία ενός Πληροφοριακού Συστήματος και της αντίστοιχης android εφαρμογής που θα ενημερώνουν και θα ενθαρρύνουν τους δημότες της πόλη μας να συμμετέχουν ενεργά σε εθελοντικές δράσεις, όπως η αιμοδοσία, η αιμοπεταλιοαφαίρεση και η δωρεά μυελού των οστών. Επίσης η καινοτομία μας είναι η δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης των χρηστών για έκτακτες ανάγκες προσφοράς αίματος από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Έτσι η εφαρμογή μας διευκολύνει ώστε οι αιμοληψίες να γίνονται όταν υπάρχει ανάγκη καθώς και η διάρκεια ζωής του αίματος είναι πεπερασμένη (30 ημέρες).
Το Ολοκληρωμένο αυτό Πληροφοριακό Σύστημα, το ονομάσαμε «e-Αιμοδότες» και αποτελείται από 3 μέρη:
Πηγές
Η ομάδα
Καθηγητής: Βερρή Ανδρονίκη
Μέλη ομάδας: Κουρτίδης Λέανδρος Α’ Λυκείου, Χουβαρδάς Άγγελος Μιχαήλ Β’ Λυκείου, Ευτυχιακός Βασίλης Β’ Λυκείου
Τη δεύτερη θέση κέρδισε η ομάδα από το 3ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου «Envi.Tech» με ένα «έξυπνο» σύστημα αειφόρου γεωργίας, το «Newclear Vision».
Με αφορμή, ένα πρόβλημα που είχε ο καθηγητής μας σε παραγωγή λαχανικών παρατηρήθηκε ότι στο φύλλωμα των φυτών παρουσιάστηκαν κάποια στίγματα, τα οποία αργότερα αποδείχθηκε ότι οφειλόταν σε μία αρρώστια. Μετα από μια εκτεταμένη έρευνα καταλάβαμε ότι δεν ήταν αυτή η μόνη περίπτωση αυτού του προβλήματος και ότι άλλοι αντιμετώπιζαν αυτό το πρόβλημα. Επίσης, αντιλήφθηκαμε πως τα αίτια του προβλήματος αυτού δεν ήταν τοπικής εμβέλειας αλλά παγκόσμιας.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συντελούν το πρόβλημα αυτό. Αρχικά, ο πλανήτης έχει αυξημένες ανάγκες σίτισης του πληθυσμού, άρα και καλλιέργειας, η οποία όμως γίνεται με την χρήση διάφορων χημικών ουσίων που έχει αποδειχθεί ότι είναι βλαβερά για το περιβάλλον, για τα ίδια τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους. Επίσης, έχει παρατηρηθεί το γνωστό φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο οφείλεται, εν μέρει, στα αυξημένα ποσοστά του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Επομένως, η δυσκολία αυτή οφείλεται κυρίως στις ανθρώπινες πράξεις.
Τα προηγούμενα θα προσπαθήσουμε να τα μειώσουμε με το σύστημα μας.
Το σύστημα το οποίο προτείνουμε για την λύση των προβλήματων αυτών είναι το Newclear Vision. Το σύστημα αυτό είναι πλήρως οικολογικό, καθώς χρησιμοποιούνται μόνο πράσινοι και ανανεώσιμοι πόροι (όπως ηλιακή ακτινοβολία και βρόχινο νερό).
Αρχικά, η παροχή ρεύματος γίνεται μέσω ένος φωτοβολταϊκού πάνελ με μονοκρυσταλλικό πυρίτιο, το οποίο μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Επιπλέον, το νερό για το πότισμα των φυτών έιναι βρόχινο και διοχετέυεται στο θερμοκήπιο άφου έχει ελεγχθεί η οξύτητα και η θερμοκρασία του. Στο θερμοκήπιο έχουν ενσωματωθεί διάφορα αισθητήρια για τον συχνό έλεγχο της υγρασίας των φυτών, του θερμοκηπίου και της θερμοκρασίας του. Σε περίπτωση, που μία μέτρηση υπερβαίνει ή είναι κάτω του μετρίου, τότε ανάλογα με το πρόβλημα το σύστημα θα αντιδράσει διαφορετικά. Για παράδειγμα, αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, τότε ενεργοποιείται η θερμαντική λάμπα, σε άλλες περιπτώσεις το σύστημα μπορεί να εξαεριστεί, να συμβάλει στην φωτοσύνθεση και τέλος να ποτίσει.
Στη συνέχεια, έχουμε ενσωματωσεί την χρήση της Mηχανικής όρασης και της τεχνητής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με το Machine Learning, με το οποίο μαθαίνουμε το σύστημα να αναγνωρίζει σημάδια ασθενειών. Έτσι, μας δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης των άρρωστων φυλλωμάτων μέσω μιας κάμερας και ως εντούτοις πρόληψη και αποφυγή καταστροφής της σοδειάς.
Στην τρίτη θέση βρέθηκε η ομάδα «SmartPath» από το 6ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων με την android εφαρμογή SmartPath, που αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά των πεζοδρομίων, τα οποία διευκολύνουν τη μετακίνηση των ΑμεΑ.
Περιγραφή προβλήματος
«Στα χαρτιά φαίνεται ότι παραμένει το νομοθετικό πλαίσιο για την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στη χώρα μας, σύμφωνα με τα απογοητευτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και παρότι θεσμικά το πλαίσιο βελτιώνεται συνεχώς από το 1985. Σε ολόκληρη τη χώρα ούτε το 1% των πεζοδρομίων δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το 2009, και δεν είναι προσβάσιμα στους αναπήρους. Κι όλα αυτά ενώ οι συμπολίτες μας με προβλήματα αναπηρίας υπολογίζονται σε 1,1 εκατομμύρια» (πηγή: www.amea-care.gr). Με αφορμή το παραπάνω δημοσίευμα αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια έρευνα για την κατάσταση των πεζοδρομίων στην πόλη μας, τα Τρίκαλα, με δεδομένες και τις χιλιάδες επισκέψεις που δέχεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Διαπιστώσαμε ότι τα πεζοδρόμια δεν πληρούν όλες τις προδιαγραφές και παρουσιάζουν ελλείψεις σχετικά με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην πόλη μας, δυσχεραίνοντας, γενικότερα, την ελεύθερη μετακίνησή τους. Η κατάσταση αυτή μας ώθησε στο να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε μια «έξυπνη» εφαρμογή βοήθειας για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία, των οποίων πολλά από τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινά.
Περιγραφή προτεινόμενης λύσης
Με τον προγραμματισμό και τη χρήση της εφαρμογής App Inventor θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε το πεδίο της επιστήμης των υπολογιστών που ονομάζεται «μηχανική μάθηση». Η «έξυπνη» τηλεφωνική συσκευή που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, θα γίνει αρωγός και ταυτόχρονα οδηγός προσβασιμότητας για εμάς και τους συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας.
Με τη χρήση της SmartPath εφαρμογής μας, οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης θα έχουν τη δυνατότητα να χαρτογραφούν τα πεζοδρόμια στα οποία μετακινούνται και να τα χαρακτηρίζουν ως προς την καταλληλότητά τους με βάση τις παρακάτω παραμέτρους: α) πλάτος πεζοδρομίου, β) ύπαρξη ράμπας και γ) ποιότητα επιφάνειας πεζοδρομίου. Οι καταχωρίσεις θα αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων, έτσι ώστε ο επόμενος χρήστης να βλέπει τα εμπόδια που θα συναντά κατά τη μετακίνησή του, αλλά και να χαρακτηρίζει και ο ίδιος τη διαδρομή με βάση τα δικά του χαρακτηριστικά εμπόδια κίνησης.
Η ομάδα
Καθηγητής: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΝΟΣ
Μέλη ομάδας: ΚΩΣΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Β’ Λυκείου, ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Β’ Λυκείου, ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Β’ Λυκείου, ΜΗΛΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Β’ Λυκείου